Láttuk már az avokádót pirítósra kenve, nachosszal mártogatva, vagy akár pohárdesszertként is, de most olyan arcait mutatjuk, amik biztosan meglepnek.
Bumm, bele a közepébe. Szerencsére nem kell megijedned, mert bár tartalmaz egy persin nevű gombaölő toxint, de ez teljesen ártalmatlan az emberekre.
Azért érdemes vigyázni, mert a kutyusok már nem ilyen szerencsések, tehát bármennyire is élvezzük a guacamole-t, ne osszuk meg kiskedvenceinkkel.
Biztosan te is láttál már avokádó tartalmú samponokat, de arra talán még nem gondoltál, hogy te magad készíts hajpakolást belőle. Ha az avokádót összekevered nyers tojással és a hajadra kened, az így keletkezett pép elősegítheti a hajad növekedését.
Mivel ez a szuperélelmiszer sok zsíros aminosavat tartalmaz, beborítja a hajszálakat és megköti a nedvességet.
A nedvességmegtartás pedig segít simítani és puhává tenni a száraz hajat, ami jót tesz a tincsek erősségének és a növekedésének.
Réges-régen Közép- és Dél-Amerikában az avokádót Ahuacate- nek hívták, ami azték nyelven „herét” jelent. Ha kicsit jobban belegondolunk, könnyedén rájöhetünk, miért: a gyümölcs alakja halványan emlékeztet a férfiak megbecsült testrészére.
Az avokádóban rengeteg vitamin van, többek között B6, ami enyhíti a premenstruációs szindróma tüneteit, illetve telítetlen zsírsavak, amelyek csökkentik a magas koleszterinszintet és ezáltal kiegyensúlyozott és boldog szexuális élethez vezetnek.
Az avokádónak van egy fantasztikus beceneve , amelyet szinte soha nem használunk. A legenda szerint egy korai angol szó az avokádóra az „avogado pear” volt. Ez nagy valószínűséggel fordítási hibából származott, vagy olyan valakitől, aki nem tudta, minek nevezze a gyümölcsöt. Ez a név az „aligátorkörtéhez” vezetett. Bár baleset, a becenév nagyon jól áll a gyümölcshöz, hiszen formája a körtére hasonlít, borítása pedig az aligátor bőrére.
Bosszantó tud lenni, amikor avokádós pirítóst szeretnél enni, de a boltban csak kőkemény, szinte fogyaszthatatlan gyümölcsöt találsz.
Van mód azonban az érési folyamat felgyorsítására: egyes gyümölcsök (például az alma, banán, sárgabarack, nektarin és szilva) etiléngázt termelnek, amely érlelőanyag. Ha ezek mellé teszed egy papírzacskóba az avokádódat, a gáz segítségével sokkal gyorsabban válik finom puhává a gyümölcs.
A legtöbb péksütemény vajjal készül, ezt könnyedén helyettesíthetjük avokádó vajjal, ami jóval egészségesebb, ugyanis több, mint a felére csökkenti a kalóriák számát. Csupán körülbelül 109 kalória van egy fél avokádóban.
Az avokádóban található A- és E-vitamin segít megőrizni a bőr hidratáltságát és segíthet a sejtek egészségének és fiatalságának megőrzésében. Ha avokádót adsz az étrendedhez, késleltetheted sejtjeid természetes öregedési folyamatát. Ha pedig arcmaszkként használnád, mézzel, joghurttal vagy zabpehellyel keverd, így fiatalos fényt adhat a bőrödnek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.