Manapság egyre többen keresnek természetes, házi készítésű alternatívákat a boltban kapható termékek helyett. Az élesztő készítése sem bonyolult, csupán türelemre van szükség. Ha szeretnéd elkészíteni ezt az alapanyagot, amivel tökéletes kenyeret, péksüteményt vagy akár pizzát is süthetsz, akkor jó helyen jársz! Íme a recept, amelynek segítségével mindössze három hozzávalóból varázsolhatsz házi élesztőt.
Az élesztő egy gomba. Az energiát a cukrokból nyeri, és így biztosítja az élelmiszerek erjedését. Különböző típusú élesztőgombák léteznek. A sütőélesztő a Saccharomyces cerevisiae nevű gombafajhoz tartozik. A házi élesztő összetevői: cukor, víz és datolya – többre nincs szükséged ahhoz, hogy saját élesztőt készíts. Fontos, hogy a szárított datolya gyümölcse ne legyen kén-dioxidos, és hogy legyen egy nagy, steril üveged is hozzá, ugyanis ebben fogod elkészíteni majd az élesztőt, ami ezzel a recepttel biztosan sikerülni fog és a bolti élesztő helyett tuti ezt fogod használni majd.
1. lépés
Először sterilizáljuk az üveget vagy flakont. Ehhez egy nagy lábost helyezünk a tűzhelyre, és forraljunk vizet. Miután a víz felforrt, tegyük bele az üveget a fedelével együtt, és főzzük 10 percig. Ezután egy tiszta konyharuhán csepegtessük le.
2. lépés
Miután az üveg megszáradt, adjuk hozzá a cukrot és a vizet. Zárjuk le, és rázogassuk, amíg a cukor teljesen feloldódik a vízben. Ezután tegyük bele a datolyákat.
A datolya ragacsos felületén tökéletesen megindulhat az élesztő növekedése. Fontos, hogy a szárított gyümölcsök ne legyenek kén-dioxidosak, mert különben a recept nem működik.
3. lépés
Zárd le az üveget, és helyezd egy meleg helyre (25-35 °C) 5-10 napra. Kétnaponta kétszer – reggel és este – rázd meg az üveget, és nyisd ki rövid időre a fedelét, hogy a gázok távozhassanak.
4. lépés
Időközben végezz el egy szagellenőrzést. Ha a folyadék rothadó tojás szagú, akkor az élesztő elromlott, és újra kell kezdened az egész folyamatot. Ha penész jelenik meg, akkor szintén el kell dobni a keveréket. A hab, a csíkok és a buborékok viszont teljesen normálisak.
5. lépés
A házi élesztő akkor van készen, amikor a jellegzetes élesztőszagot árasztja, és sok kis buborék jelenik meg az üvegben. A vad élesztő állaga különbözik az ipari változattól, mivel sokkal vizesebb, de ugyanúgy működik, mint a boltban vásárolt élesztő.
Ha van otthon ipari élesztő, azt is felhasználhatod új élesztő készítéséhez. Egy csomag szárított élesztő vagy 1 kocka friss élesztő kell csak hozzá, amit keverj össze 200 ml vízzel, 200 g liszttel és 30 g cukorral egy nagy tálban. Az így elkészített keveréket fedd le, és hagyd meleg helyen egy éjszakán át pihenni. Már másnap kész is lesz a saját, házi élesztőd.
Használj 100-125 ml saját készítésű élesztőt 500 g liszthez. A folyadékot le kell vonni az adott receptből. Ne felejtsd el, hogy a házi élesztő kevésbé erőteljes, mint az ipari változat. A legjobb, ha olyan receptekben alkalmazod, amelyek előtésztát és hosszú kelesztési időt igényelnek.
A saját készítésű élesztővíz a hűtőben legfeljebb két hónapig tárolható, mivel a hidegben inaktívvá válik. Ha használni szeretnéd, egy nappal korábban vedd ki a hűtőből, hogy elegendő ideje legyen aktiválódni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.