Íme a gyors és biztonságos módszer a hús kiolvasztására

fagyasztott csirkemell biztonságos kiolvasztása
Shutterstock/page frederique -
konyhai tipp fagyasztó fagyasztott csirke csirkemell élelmiszerek
Elfelejtetted kivenni a csirkemellet a fagyasztóból? Ne aggódj, ezzel az egyszerű és gyors módszerrel a hús kiolvasztása kevesebb mint 30 perc, és ráadásul teljesen biztonságos is!

A hús kiolvasztása sok háziasszony rémálma, különösen, amikor már készen állunk egy ínycsiklandó vacsora elkészítésére, de a csirkemell még mindig egy keményre fagyott tégladarab. Szerencsére létezik egy módszer, amellyel gyorsan és biztonságosan kiolvaszthatjuk a húst, anélkül, hogy veszélyeztetnénk az étel minőségét vagy ízét. Kövesd ezt a 4 egyszerű lépést, és kevesebb mint 30 perc alatt gyorsan kiolvaszthatod a bőr nélküli, csontozott csirkemellet, és azonnal nekiláthatsz a főzésnek.

hús kiolvasztása
A hús kiolvasztása ezzel a módszerrel gyors és biztonságos.
Forrás: Shutterstock/Maliflower73

Hús kiolvasztása gyorsan és egyszerűen

A hagyományos bölcsesség szerint az ételeket lassan kell kiolvasztani. Azonban Harold McGee, élelmiszertudós, arra jutott, hogy a rövid ideig tartó, meleg vízben történő kiolvasztás semmivel sem teszi az ételt kevésbé biztonságossá. Ez lényegében azért van így, mert a fagyasztott csirkemell nem marad a hőmérsékleti "veszélyzónában" elég sokáig ahhoz, hogy gondot okozzon.

Mielőtt azonban rátérnénk a „fürdetős” technikára, van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani. Kezdj viszonylag vékony csirkemellekkel. A gyors kiolvasztáshoz ne legyenek vastagabbak körülbelül 2,5 cm-nél. Tedd a bőr nélküli, csontozott csirkemelleket egy műanyag zárható tasakba, ez megakadályozza, hogy a hús elázzon amíg a vízben pihen. Ezután viszont indulhat is a csirkemell kiolvasztása! 

Hogyan lesz a csirke kiolvasztása gyors és biztonságos?

Ne aggódj, ha a folyamat során azt veszed észre, hogy a csirkemell szélei enyhén opálosak lesznek. Ez azért fordulhat elő, mert a forró víz kissé elkezdi megfőzni a széleket, de ez egyáltalán nem befolyásolja a csirkemell végső ízét majd.

Hús kiolvasztása gyorsan lépésről lépésre:

  1. Első lépésként engedj forró csapvizet egy akkora tálba, amibe majd elfér a felolvasztása váró hús. Lehetőleg annyi vizet engedj, ami majd ellepi az összes húst.
  2. Érdemes ellenőrizni a víz hőmérsékletét egy hőmérővel, hogy ne legyen túl hideg, de túl forró se. Az ideális hőmérséklet 60 °C.
  3. Ezután merítsd a vízbe a zárható zacskóba helyezett csirkemelleket. 
  4. Időnként keverd meg a vizet, ezzel megelőzheted, hogy hideg vízzsebek alakuljanak ki.
  5. Ezzel a módszerrel a csirkemell kevesebb mint 30 perc alatt kiolvad és már kezdheted is vele a sütést, vagy főzést.

Ez a trükk más fagyasztott hús kiolvasztása esetén is működik! Csak arra ügyelj, hogy a steak vagy karaj legfeljebb 2,5 cm vastag legyen, hogy elég gyorsan kiolvadjon.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.