A tél slágere a 30 perces vegán fánk: tej- és tojásmentes finomság - RECEPT

farsang recept fánk tejmentes vegán
A növényi alapú étkezés is lehet változatos és ínycsiklandó. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a vegán fánk, ami mindössze fél óra alatt elkészíthető.

Szereted a frissen sült fánkot? Nos, innentől kezdbe nem kell a legközelebbi kávézóba sietned érte, hiszen ez a vegán fánk könnyen és gyorsan elkészíthető otthon is. Egy kis gyakorlással pedig ez a házi vegán tejmentes fánk mindig tökéletes lesz. Olvass tovább a receptért!

vegán fánk recept
Ez a vegán fánk 30 perc alatt elkészül.
Forrás: Shutterstock

A vegán fánk nem csak fánkformában készíthető el

Az egyetlen speciális eszköz, amire szükséged lesz ehhez a fánkhoz, az egy szilikon vagy tapadásmentes fánkforma. Nincs fánkformád? Semmi gond! Muffinformát is használhatsz, vagy egyszerűen kanállal, vagy habzsákkal is kiadagolhatod a fánktésztát egy tepsire. 

A vegán fánk hozzávalói a tésztához: 

125 g liszt

100 g kristálycukor

1 teáskanál sütőpor

1/4 teáskanál só

1/2 teáskanál őrölt fahéj

120 ml szójatej

1 evőkanál almaszósz

1 evőkanál olvasztott vegán vaj

1 teáskanál tiszta vanília kivonat

A tetejére:

100 g kristálycukor

1 teáskanál őrölt fahéj

60 g olvasztott vegán vaj

Így készül a vegán farsangi fánk

  • Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és fújd be a fánkformát sütőolajjal.
  • Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a sót és a fahéjat. Öntsd a szójatejet, az almaszószt, az olvasztott vegán vajat (1 evőkanál) és a vaníliát a száraz hozzávalókhoz, majd egy nagy fakanállal alaposan keverd össze. A tészta állagának hasonlítania kell egy piskótatésztához, nem túl sűrű, de nem is túl folyós.
  • A tésztát egy kanál vagy habzsák segítségével öntsd a fánkformába.
  • Süsd 9-10 percig, vagy amíg a szélei enyhén aranybarnára sülnek. Hagyd a fánkokat 2-3 percig hűlni a formában, majd óvatosan helyezd őket egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek.

A fahéjas cukros réteghez:

Ez a tojásmentes fánk a fahéjas-cukros bevonattal az igazi! Az illatos, dekoratív és ízletes fánk bevonathoz egy közepes tálban keverd össze a cukrot és a fahéjat, és egy másik tálban olvaszd meg a vegán vajat. Mártsd bele az olvasztott vajba a friss fánkokat, majd forgasd őket a fahéjas cukorba, hogy az egész felületük szépen bevonódjon. A fánkokat legjobb frissen tálalni, de másnap is finomak még.

A vegán étrend előnyei

Egy friss tanulmány megállapította, hogy egyes betegségek kialakulása jelentősen csökkenthető növényi étrenddel. Csökkenti a szívizom elégtelen vérellátása következtében kialakuló iszkémiás szívbetegség, valamint egyes ráktípusok (a prosztatarák, a gyomor-bélrendszeri rák és a vastagbélrák) kialakulásának kockázatát, továbbá a növényi alapú étrend a testsúlyt, a szervezetben lévő gyulladásokat, és az LDL vagyis a „rossz” koleszterin szintjét is csökkenti. 

A táplálkozástudományi szakértők szerint már azzal is sokat tehetünk egészségünkért, ha az állati eredetű ételek fogyasztását heti két-három nappal csökkentjük és olyan napokat illesztenünk be étrendünkbe, amikor a zöldségeket és a gyümölcsöket részesítjük előnyben.

Ügyelj rá, hogy az egészséges növény alapú étrendnek megfelelő arányban kell tartalmaznia teljes kiőrlésű gabonákat, gyümölcsöket, zöldségeket, olajos magvakat és hüvelyeseket. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.