élelmiszerbiztonság Banán egészég gyümölcs
Jobb, ha egy finom desszert készül belőle, vagy inkább a kukába kerüljön? Íme 3 jel, hogy a banán már túlérett és nem biztonságos megenni.

Szinte minden banánkenyérrecept nagyon érett, vagy túlérett banánt ír elő, de ugyanez igaz a muffinokra, turmixokra és számtalan más finomságra is. Ahogy a banán érik, a benne lévő keményítő cukorrá alakul, ettől lesz édesebb és ízesebb. Akkor a legalkalmasabbak a süteményekhez, ha barna foltok borítják a héjukat, és erős gyümölcsös illatuk van. Az érés során a banán puhábbá válik, könnyen pépesíthető, ami ideálissá teszi desszertekhez és krémes turmixokhoz. De meddig mehetünk el az érettség tekintetében? Vajon a teljesen fekete banán is felhasználható, vagy jobb, ha inkább a komposztban végzi? 

Ha ezt látod a banánon, semmiképp se edd már meg!
3 figyelmeztető jele is van annak, hogy a banán már túlérett ahhoz, hogy biztonságosan elfogyasszuk.
Forrás: Shutterstock/Agnes Kantaruk

Biztonságos-e megenni vagy sütéshez használni a teljesen fekete banánt?

Jó hír az érett banán rajongóinak: a teljesen fekete héjú, extrém érett banánok nagy valószínűséggel még biztonságosan fogyaszthatók.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) egyik szóvivője szerint „Általában, amíg nem penészes, fogyasztható.” James E. Rogers, Ph.D., a Consumer Reports élelmiszerbiztonsági szakértője is egyetért ezzel, és azt mondja, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a túlérett banánok élelmiszer-eredetű megbetegedést okoznának. Ha a banán teljesen fekete és pépes, inkább süsd meg és készíts belőle egy ízletes banánkenyeret, mint hogy nyersen fogyaszd. „Minél érettebb a banán, annál több baktérium lehet rajta” – magyarázza Rogers. 

Ezek többsége ártalmatlan bomlási baktérium, de előfordulhatnak olyan kórokozók is, amelyek a betakarítás, feldolgozás vagy bolti tárolás során kerültek rá.

A hőkezelés egyfajta biztonsági lépés, mert szerencsére a sütés elpusztítja ezeket a kórokozó baktériumokat. Fontos tudni, hogy a hűtőben vagy fagyasztóban tárolt banánok is megfeketednek. Ez egy természetes folyamat, mivel a banán nem viseli jól a hideget. Ez azonban nem jelenti azt, hogy romlott. Amíg nincs penész rajta, biztonságosan fogyasztható.

6 étel, amit eszedbe ne jusson a hűtőbe tenni, mert megmérgezhet

3 jel, hogy itt az ideje kidobni a banánt

  • Látható penész 

Ha a banán fehér, szürke vagy zöldes, bolyhos penésszel borított, akkor jobb, ha a kukában vagy a komposztban végzi. Maga a fekete héj nem penész, de ha a banán úgy néz ki, mint egy megpenészedett kenyér, ne edd meg!

  • Rothadt vagy erjedt szag, illetve szivárgó folyadék

Ha a banán kellemetlen szagot áraszt vagy kifolyik belőle valami, ideje megválni tőle.

  • A belseje is fekete

Ha nemcsak a héja, hanem a gyümölcs húsa is fekete, akkor már túl van azon a ponton, amikor biztonságosan fogyasztható.

Ha legközelebb felmerül benned a kérdés a banán fogyasztása előtt, emlékezz rá, hogy a teljesen fekete banán nagy valószínűséggel biztonságosan fogyasztható, amennyiben nincs rajta látható penész, rothadt szag vagy fekete belső rész. Ha ezek egyike sem igaz, akkor a legjobb, ha sütéshez vagy főzéshez használod, nem pedig nyersen fogyasztod.

 

Ha ezt látod a tojáson, akkor ne fogyaszd el: súlyos fertőzést kockáztatszEzeket a szószokat azonnal dobd ki, ha lejárt a szavatosságukTudtad, hogy a fahéj is lehet hamis? Íme 5 árulkodó jel

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.