Ezt az egy dolgot soha ne tedd a gombával: nem is tudod, mit kockáztatsz

Megmosni vagy nem mosni, ez itt a kérdés. Sokak szerint a legjobb módszer a gomba tisztítása során, ha egyáltalán nem mosod meg, mivel a gomba porózus, és könnyen beszívja a vizet. Ha túl vizes lesz, már nehéz ropogóssá vagy ízletessé tenni. Mások azonban úgy tartják, hogy minimális vízzel való tisztítás nem árt a gombának. De mi a legjobb módja a gomba tisztításának, hogy megőrizze frissességét és ízét?
A gomba igazi szuperfood, érdemes tehát gyakran fogyasztanunk. Amikor gombát vásárolsz a boltban, általában egy kis tisztítást igényelnek, mielőtt felhasználnád őket. Mint minden zöldség esetében, fontos, hogy a friss gomba is mentes legyen a piszoktól és egyéb szennyeződésektől, mielőtt elkezdenénk feldolgozni.
De mivel a gombák érzékenyek, megoszlanak a vélemények a legjobb tisztítási módszerről. Ha el kell kerülniük a vizet, akkor mi a legjobb módszer a gomba tisztítására? A kulcsszó itt a tisztítás, ami nem ugyanaz, mint a mosás. Érdemes először egy gyors ellenőrzést végezni, mielőtt egyáltalán a csaphoz nyúlnál.
Ha bolti gombát vásárolsz, akkor valószínűleg egy csillogóan tiszta dobozt kapsz. A legtöbb gombát beltéri farmokon termesztik, nem vadon gyűjtik. Ha nem látsz durva szennyeződéseket, akkor a gomba készen áll a főzésre.
A gomba mosása esetén a követezőket érdemes szem előtt tartani: ha találsz olyan gombát, amin piszok vagy szennyeződés van, vegyél egy tiszta és száraz ruhát, papírtörlőt, vagy ha igazán odafigyelsz, egy pékecsetet, és töröld le a felesleges föld-, vagy egyéb koszmaradványokat róla. Miután szépen megtisztítottad őket, tedd barna papírszatyorba, és úgy a hűtőbe. Azért papírban, mert a műanyag miatt lecsapódás keletkezik, ami nyálkássá teszi őket. Ha csak műanyag zacskó áll rendelkezésedre, győződj meg róla, hogy részben nyitva hagyod, hogy legyen légáramlás.
Ha a gomba nagyon piszkos, gyorsan öblítsd le őket langyos vízben, majd csepegtesd le egy szűrőben, és azonnal itasd le egy törülközővel. Kulcsfontosságú lépés az, hogy csak közvetlenül főzés előtt mossuk meg őket, így nem szívják magukba a vizet. Miután átöblítetted a gombát, szárítsd meg, és már készen is állsz a főzésre.
Főzd meg őket azonnal, mert a megmosott gomba nem tárolható jól.
Harold McGee, a gasztronómia történésze és a On Food and Cooking című könyv szerzője azt mondta: „A szakácskönyvek gyakran azt tanácsolják, hogy ne mossuk meg a gombát, hogy ne legyen puha, vagy hogy ne hígítsuk fel az ízét. Azonban a gombák túlnyomórészt vízből állnak, és alig veszítenek bármit is egy gyors öblítéstől. Azonban azonnal főzni kell őket, mivel a mosás károsíthatja a felületi sejteket és elszíneződést okozhat.”
Természetesen, ha más módszert preferálsz, választhatsz például egy puha sörtéjű ecsetet a piszok finom eltávolítására, vagy alkalmazhatod Emeril Lagassé séf által népszerűsített technikát: egy kis ecsetet vízbe márt, és azzal tisztítja meg a gombát, minimalizálva a víz használatát.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.