Napokig nem barnul meg az alma ezzel a tudományos módszerrel: nem, nem a citromlé a megoldás

Számos házi praktika létezik az almahús barnulásának megakadályozására. Érdemes lehet azonban segítségül hívni a tudományt, merthogy létezik egy olyan módszer, amivel napokon át nem barnul az alma. Mégis hogyan érhető ez el?
Régóta ismert, hogy almaszeleteléskor, illetve reszeléskor azonnal meg kell enni vagy citromlevet kell rá locsolni, különben megbarnul a gyümölcshús. Kevesebben ismerik ennek okát, ami egy érdekes kémiai folyamat eredménye és az oxidációval áll összefüggésben.
Az alma barnulása az almahúsban lévő enzimek oxidációja, elsősorban a polifenol-oxidáz nevű vegyület miatt következik be, ami egy védekező mechanizmus.
Ilyenkor ugyanis a baktériumok, illetve penész elleni védekezésként védőréteget képez a gyümölcs felületén, amik melanint termelnek. Emiatt ölt barna színt az alma húsa, amikor levegővel érintkezik. A génmódosításnak köszönhetően ma már vannak olyan almafajták, amik nem barnulnak be.
Kínai kutatók érdekes kísérletbe fogtak annak megfejtésére, hogy ne barnuljon meg az alma. Két adag frissen vágott alma volt a kísérlet alanya, az egyik csoportot pedig négy napon keresztül lila LED-lámpák alatt tartották. A LED fénnyel kezelt alma napokig friss maradt, a kontrollcsoport ellenben hamar bebarnult.
A kísérlet bebizonyította, hogy lila fény képes lassítani az oxidációs folyamatokat a gyümölcshúsban.
A LED fény ugyanis serkentette az antioxidánsokban bővelkedő vegyületek felhalmozódását, miközben gátolta a színváltozást előidéző enzimek aktivitását. Ez a felfedezés új távlatokat nyithat a frissen vágott élelmiszerek, például a dinnye, ananász tárolásában, ahogy hatékony fegyver lehet az élelmiszerpazarlás ellen.
A kísérlet eredménye kétségtelenül érdekes, azonban további vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy a lila fényt miként hasznosíthatja az élelmiszeripar tartósításra. Amíg ezeket el nem végzik, bátran nyúljunk az olyan bevált háztartási módszerekhez, mint az alma vízbe áztatása, citromlé, méz, valamint a szénsavas üdítőbe áztatás, melyek semlegesítik a barnulást okozó enzimeket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.