Figyelmeztetnek a szakemberek: ezért ne tedd a kinyitott konzervet a hűtőbe

Mindannyian kerültünk már olyan helyzetbe, hogy felnyitottunk egy konzervet, de főzés közben kiderült, hogy nem is szükséges az egész. Ilyenkor kézenfekvő megoldás, hogy egyszerűen lefedjük műanyag fóliával, és betesszük a hűtőbe. De vajon biztonságos ez a gyakorlat? Bár csábító lehet, érdemes kétszer is átgondolni, mielőtt ezt tennénk. Íme, amit tudni érdemes az étel konzervben való tárolásának potenciális kockázatairól, és a legjobb gyakorlatokról, hogy megőrizzük a maradék élelmiszer minőségét és ízét.
Carl Batt, a Cornell Egyetem élelmiszer-mikrobiológiai professzora szerint az olyan savas ételek esetében, mint a konzervparadicsom, lehetséges, hogy a fémtartalom kioldódik a konzerv belső bevonatából. A savas ételek ugyanis több vegyi anyagot oldhatnak ki a konzerv belső bevonatából, mint a nem savas ételek, mint például a bab.
A kutatások azt mutatják, hogy az ételek hosszú távú tárolása és az oxigénnek való kitettség savas ételekben fokozott fémtartalom-kioldódáshoz vezethet, mint például vas és cink, amik potenciálisan befolyásolhatja az étel elfogyasztásának biztonságát.
Minél tovább tároljuk az ételt annál nagyobb a fémtartalom kioldódásának kockázata a korrózió miatt. Ezért különösen fontos, hogy a savas konzervételeket tegyük át más tárolóedénybe, miután felnyitottuk őket. Az USDA szerint rendben van, ha az ételt a konzervben hagyjuk és hűtőbe tesszük, mivel a „észlelhető korrózió” csak évek múlva kezd hatni az ételre, de mégsem ez a legideálisabb megoldás.
A szakértők szerint a fel nem használt konzervételt ugyan tárolhatjuk konzervben a hűtőben, de a legjobb minőség és íz megőrzése érdekében érdemes azt üveg- vagy műanyag tárolóedénybe áthelyezni. Jennifer Pallian, regisztrált dietetikus azt tanácsolja, hogy ne tároljuk közvetlenül a konzervben az ételt, mivel az több egészségügyi kockázatot is hordozhat, elsősorban vegyi szennyeződések és mikrobák növekedése miatt.
Az ételt másik tárolóedénybe áttenni nemcsak praktikus, hanem az ízre és a minőségre is jótékony hatással van. Legyen szó csicseriborsóról vagy akár kukoricáról, az étel kevésbé lesz 'konzervízű', és jobban megőrzi frissességét a hűtőben, ha egy másik tárolóba tesszük.
Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) álláspontja szerint a BPA biztonságos a jelenlegi élelmiszermennyiségekben, de kutatások szerint a konzerv ételekben a BPA szintje kockázatot jelenthet, mivel ösztrogént utánzó hatása hormonális problémákat okozhat. Emellett a konzerv felnyitása megszakítja a steril környezetet, ami baktériumok elszaporodásához és ételmérgezéshez vezethet.
A BPA-mentes konzervek jelenleg a legjobb választás a BPA elkerülésére. A csomagolás BPA-mentességének ellenőrzésére egy kód segíthet: ha a háromszög alakú szimbólum közepén a 7-es szám szerepel, valószínű, hogy a tároló BPA-t tartalmaz.
Bár a fel nem használt konzervételeket technikailag tárolhatjuk a konzervben, az étel típusa és a tárolási idő befolyásolhatja a minőséget és a biztonságot. Tekintettel ezekre a potenciális kockázatokra, íme néhány élelmiszerbiztonsági gyakorlat a fel nem használt konzervált ételek tárolására:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.