Figyelmeztetnek a szakemberek: ezért ne tedd a kinyitott konzervet a hűtőbe

konzerv, hűtő, tárolás
Shutterstock - Tatjana Baibakova
konyha hűtő konzerv tárolás
Te is gyakran csak lefeded a felnyitott konzervet és beteszed a hűtőbe? Bár ez sokak számára kézenfekvő megoldás, valójában nem a legjobb módja a tárolásának. Mutatjuk mit tehetsz helyette!

Mindannyian kerültünk már olyan helyzetbe, hogy felnyitottunk egy konzervet, de főzés közben kiderült, hogy nem is szükséges az egész. Ilyenkor kézenfekvő megoldás, hogy egyszerűen lefedjük műanyag fóliával, és betesszük a hűtőbe. De vajon biztonságos ez a gyakorlat? Bár csábító lehet, érdemes kétszer is átgondolni, mielőtt ezt tennénk. Íme, amit tudni érdemes az étel konzervben való tárolásának potenciális kockázatairól, és a legjobb gyakorlatokról, hogy megőrizzük a maradék élelmiszer minőségét és ízét.

konzerv élelmiszer helyes tárolása
 A megmaradt konzerv élelmiszert érdemes üveg- vagy műanyag tárolóedénybe áthelyezni.
Forrás: Shutterstock/Stokkete

Élelmiszertárolás: fontos a tárolt étel típusa

Carl Batt, a Cornell Egyetem élelmiszer-mikrobiológiai professzora szerint az olyan savas ételek esetében, mint a konzervparadicsom, lehetséges, hogy a fémtartalom kioldódik a konzerv belső bevonatából. A savas ételek ugyanis több vegyi anyagot oldhatnak ki a konzerv belső bevonatából, mint a nem savas ételek, mint például a bab. 

A kutatások azt mutatják, hogy az ételek hosszú távú tárolása és az oxigénnek való kitettség savas ételekben fokozott fémtartalom-kioldódáshoz vezethet, mint például vas és cink, amik potenciálisan befolyásolhatja az étel elfogyasztásának biztonságát. 

Minél tovább tároljuk az ételt annál nagyobb a fémtartalom kioldódásának kockázata a korrózió miatt. Ezért különösen fontos, hogy a savas konzervételeket tegyük át más tárolóedénybe, miután felnyitottuk őket. Az USDA szerint rendben van, ha az ételt a konzervben hagyjuk és hűtőbe tesszük, mivel a „észlelhető korrózió” csak évek múlva kezd hatni az ételre, de mégsem ez a legideálisabb megoldás.

Miért fontos a konzervétel áthelyezése más tárolóedénybe?

A szakértők szerint a fel nem használt konzervételt ugyan tárolhatjuk konzervben a hűtőben, de a legjobb minőség és íz megőrzése érdekében érdemes azt üveg- vagy műanyag tárolóedénybe áthelyezni. Jennifer Pallian, regisztrált dietetikus azt tanácsolja, hogy ne tároljuk közvetlenül a konzervben az ételt, mivel az több egészségügyi kockázatot is hordozhat, elsősorban vegyi szennyeződések és mikrobák növekedése miatt.

Az ételt másik tárolóedénybe áttenni nemcsak praktikus, hanem az ízre és a minőségre is jótékony hatással van. Legyen szó csicseriborsóról vagy akár kukoricáról, az étel kevésbé lesz 'konzervízű', és jobban megőrzi frissességét a hűtőben, ha egy másik tárolóba tesszük.

Mi a helyzet a BPA-val?

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) álláspontja szerint a BPA biztonságos a jelenlegi élelmiszermennyiségekben, de kutatások szerint a konzerv ételekben a BPA szintje kockázatot jelenthet, mivel ösztrogént utánzó hatása hormonális problémákat okozhat. Emellett a konzerv felnyitása megszakítja a steril környezetet, ami baktériumok elszaporodásához és ételmérgezéshez vezethet. 

A BPA-mentes konzervek jelenleg a legjobb választás a BPA elkerülésére. A csomagolás BPA-mentességének ellenőrzésére egy kód segíthet: ha a háromszög alakú szimbólum közepén a 7-es szám szerepel, valószínű, hogy a tároló BPA-t tartalmaz.

Legjobb tárolási gyakorlatok

Bár a fel nem használt konzervételeket technikailag tárolhatjuk a konzervben, az étel típusa és a tárolási idő befolyásolhatja a minőséget és a biztonságot. Tekintettel ezekre a potenciális kockázatokra, íme néhány élelmiszerbiztonsági gyakorlat a fel nem használt konzervált ételek tárolására:

  • A fel nem használt konzervételt helyezzük tiszta, légmentesen záródó üveg-, rozsdamentes acél- , műanyag- vagy kerámia edényeket.
  • Az ételt két órán belül helyezzük a hűtőbe, miután felnyitottuk a konzervet.
  • A baktériumok növekedésének lassítása és a frissesség megőrzése érdekében a hűtőnk hőmérsékletének mindig 4°C vagy annál alacsonyabbnak, a fagyasztónknak pedig -18°C vagy annál alacsonyabbnak kell lennie. 
  • Jelöljük meg a tárolóedényeket a tárolás dátumával, hogy nyomon követhessük a frissességet és azt, hogy mennyi ideig voltak a hűtőben vagy a fagyasztóban.
  • Fogyasszuk el a maradékokat 3-4 napon belül.
  • Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni az ételt, helyezzük át fagyasztóba alkalmas tárolóedényekbe, és fagyasszuk le.
Ezeket a szószokat azonnal dobd ki, ha lejárt a szavatosságukEddig rosszul használtuk a hűtőnket – a „helyes” tárolási mód sokkal hosszabb ideig tartja frissen az élelmiszereket4 étel, amit soha ne tarts a hűtőben – Mérgezővé válhat!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.