Szakember figyelmeztet: ezek a szupermarketekben kapható élelmiszerek megölhetnek

élelmiszerbiztonság, veszélyes ételek
Shutterstock - fast-stock
egészségmegőrzés élelmiszerbiztonság e.coli fertőzésveszély szalmonella
Van néhány olyan boltokban megvásárolható élelmiszer, amelyek súlyos, akár halálos fertőzés kockázatát is hordozhatják! Élelmiszerbiztonság szempontjából érdemes elkerülni őket. Mutatjuk, melyek ezek.

Gyanútlanul nézelődsz a boltban, és megakad a szemed a gyümölcsös pulton, ahol roskadoznak az előre felvágott zöldségek és gyümölcsök. Nehéz nekik ellenállni, de jobb, ha mégsem teszed őket a kosaradba. Az élelmiszerbiztonság miatt érdemes elkerülni őket! Hiszen a felvágott gyümölcsök és zöldségek akár komoly egészségügyi kockázatot is jelenthetnek! 

Élelmiszerbiztonság szempontjából veszélyesek lehetnek a felvágott gyümölcsök
Élelmiszerbiztonság szempontjából veszélyesek lehetnek az előre felvágott gyümölcsök és zöldségek.
Forrás: Shutterstock/monticello

Élelmiszerbiztonság: ezért érdemes elkerülni az előre felvágott gyümölcsöket

Bryan Quoc, amerikai élelmiszer-kémikus szerint az apróra vágott mangó-, dinnye- és ananászcsomagok sokkal nagyobb eséllyel tartalmaznak káros baktériumokat, mint a teljes gyümölcsök. Ennek oka, hogy a védő héj eltávolításával a gyümölcs húsa, amely a nedves, puha állaga miatt ideális közeg a kórokozók számára, ki van téve a fertőzés veszélyének. Kali Kniel professzor, a Delaware-i Egyetem mikrobiológusa pedig a nyers csírák veszélyeire is figyelmeztetett. A felvágott friss gyümölcsökhöz hasonlóan ezekben a csírákban is veszélyes kórokozók, például E.coli, listeria és szalmonella is rejtőzhet.

Az összetett termesztési folyamat miatt nehéz megfelelően fertőtleníteni őket, hogy elpusztítsák a bennük lévő esetleges szalmonellát. Ennek oka, hogy a növény egy olyan meleg, nedves és párás környezetben csírázik, amely ideális a baktériumok szaporodásához.

Ha nem blansírozzuk őket, vagy nem főzzük meg rendesen, akkor ételmérgezés kockázata állhat fenn. Egy amerikai tanulmány szerint a csírázó magokon lévő mikroorganizmusok száma három napon belül akár 1 milliárd is lehet! 

A szalmonella tünetei közé tartozik a hasmenés, gyomorgörcsök, valamint néha hányás és láz. Súlyos esetben akár kórházi ellátás is szükséges, mivel a betegség miatti kiszáradás életveszélyes lehet.

Az E.coli tünetei általában láz, hányinger és hasmenés. A legtöbb esetben a tünetek néhány napon belül maguktól elmúlnak. Azonban a veszélyeztetett csoportok számára a fertőzés a véráramba kerülhet, és eljuthat a szervekhez, súlyos károkat okozva. Így az E.coli fertőzés szövődményei akár halálosak is lehetnek. 

5 étel, amit ne melegíts újra a mikróban! - Az egészségedet is veszélyeztetheted, ha nem vigyázol

A liszteriózis szintén egy súlyos fertőzés, amelyet általában a Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett étel fogyasztása okoz és különösen veszélyes az idősekre, terhes nőkre és csecsemőkre. Dr. Quoc a felvágott gyümölcsök és csírák mellett a nyers tej fogyasztásának kockázataira is figyelmeztetett: „Sokan hirdetik a nyers tej egészségügyi előnyeit, de nem éri meg a kockázatot, mert sok patogén organizmus maradhat benne, különösen ha közvetlenül egy feldolgozóüzemből származik.” A Food Standards Agency is figyelmeztet, hogy a hőkezelés eltávolítása, amely a veszélyes baktériumok, mint az E.coli, Campylobacter és Listeria elpusztítását szolgálja, növeli a tejben rejlő kockázatot.

Biztonságos megenni a gyümölcsön lévő matricát? Íme, amit a szakértők mondanak5 durva dolog, amit eddig nem tudtál a svédasztalos étkezésrőlA szakértők figyelmeztetnek: az előre csomagolt saláták veszélyesebek, mint gondolnád

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.