egészséges ételek vacsoraötlet teljes kiörlésű gabona pizza
A pizza tésztája teljes kiőrlésű lisztből és háromféle zöldség püréjéből készül, így nemcsak tápláló, hanem különleges zöld színű is. Az eredmény egy esztétikus és egészséges teljes kiőrlésű pizzatészta, amelyet bármilyen kedvenc feltéteddel személyre szabva készíthetsz el.

Ahogy a neve is utal rá, ez a pizzatészta zöld színű. Teljes kiőrlésű liszttel készül, és háromféle zöldség püréjét keverjük hozzá. Készítsd el te is ezt a különleges, teljes kiőrlésű pizzareceptet!

Zöld teljes kiőrlésű pizza
A teljes kiőrlésű pizza tésztája a hozzáadott zöldségpürének köszönhetően kapja meg zöld színét.
Forrás: Shutterstock/Larisa Blinova

Ezekre lesz szükséged a zöld teljes kiőrlésű pizza elkészítéséhez

Ez az egészséges vacsorarecept egy tápláló és szép kinézetű teljes kiőrlésű pizzatészta, amely tökéletes alapot ad a kreatív feltétekhez. Miután elkészítetted a házi pizzaalapot, bátran variálhatsz a feltétekkel: jól passzol hozzá a gomba, cukkini, zöld kaliforniai paprika, lila hagyma, kecskesajt. Tálalás előtt adj hozzá friss zöld leveleket, mint például petrezselymet, mustárlevelet és bazsalikomot, mivel így sokkal jobb ízt ad a pizzának, mint ha a zöldeket előre tennéd rá a sütés előtt. Ha előbb tennéd, a levelek elfonnyadnak, és egy csúnya zöld árnyalatot kapnak, emellett a hő elpusztítja a levelek ízét. A maradék házi pizzatésztából készíthetsz lapos kenyeret, amit apróra vágott fokhagymával kevert olívaolajjal megkenve süthetsz meg. Ebből a mennyiségből 3 közepes méretű pizza készíthető.

Teljes kiőrlésű pizzatészta hozzávalók 

  • 1 1/2 csésze teljes kiőrlésű liszt
  • 1/2 csésze pürésített zöldség (spenót, mustárlevél, bazsalikom)
  • 20 gramm szárított élesztő 
  • 2 teáskanál só
  • 2 teáskanál cukor
  • 1/4 csésze víz, plusz egy kis extra a tészta dagasztásához

A pürésített zöldséghez használj egyenlő arányban vegyes zöldségeket. Például spenótot, mustárlevelet és bazsalikomot, de saját kombinációt is kitalálhatsz. 

Tipp: próbálj meg egy fűszernövényt is használni, mert sokkal ízesebbé teszi a pizzát. 

Forrald fel a zöldeket forró vízben pár percig, öntsd le a vizet, majd pürésítsd a leveleket egy turmixgépben. Hagyd kihűlni (szobahőmérsékletre), és tedd félre a pizzatésztához.

Hozzávalók a pizzafeltéthez

  • 1 közepes méretű cukkini, karikákra vágva
  • 2 lila hagyma, szeletelve
  • 2 zöld paprika, hosszú csíkokra vágva
  • 4-5 db gomba, szeletelve
  • 1/2 csésze morzsolt kecskesajt
  • szárított oregánó
  • 1/4 csésze olívaolaj
  • balzsamecet
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • egy marék friss mustárlevél és friss bazsalikom
  • só és bors

Egészsséges pizzarecept házilag

- Oldd fel az élesztőt 1/4 csésze vízben, és hagyd pihenni körülbelül 10 percig (vagy a csomagolás utasításai szerint). 

- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sót és cukrot. Add hozzá a feloldott élesztőt a liszthez, és jól keverd össze egy villával. 

- Majd add hozzá a zöld pürét is a liszthez, és kezdd el kézzel összekeverni. Ha a tészta még túl száraz, adj hozzá egy kis vizet. Ne gyúrd túl a tésztát ebben a fázisban, csak keverd össze könnyedén, amíg össze nem áll, és kissé ragadós labdává nem formálódik. 

- Tedd át egy olajozott edénybe, és takard le. Hagyd pihenni 3-4 órán keresztül, ez idő alatt a tészta majdnem a kétszeresére nő. 

- 4 óra elteltével gyúrd át a tésztát egy kis liszttel, és most alaposan gyúrd át 4-5 percig. Ezután a pizzatészta készen áll a felhasználásra.

- Oszd fel a tésztát 3 részre, és nyújtsd ki őket a kívánt vastagságúra. Süsd őket  175°C  előmelegített sütőben 5-10 percig, ezzel a pizza alapja el is készült.

- Külön-külön süsd meg a cukkinit, paprikát és gombát közepes hőfokon. Főzés közben szórj rá sót és oregánót. Tedd félre, majd egy külön tálban keverd össze az apróra vágott fokhagymát az olívaolajjal.

- Kenj egy kevés olívaolaj és fokhagyma keveréket a pizzatészta barna oldalára. Tedd rá a feltéteket tetszőleges sorrendben. Ha szeretnéd, szórj még egy kis kecskesajtot a tetejére, majd egy kis balzsamecetet, sót és borsot. Tedd be az előmelegített sütőbe, és süsd 175°C-on 10 percig. Tálalás előtt pedig szórd rá  a friss zöldségeket.

Ez az a nasi, ami évekkel meghosszabbíthatja az életedA vasárnapi levesben is ott van ez az olcsó vérnyomáscsökkentőA tökéletes barna rizs főzésének titka

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.