Egri János Jr.: A tehetséggel születni kell, ezt nem lehet megtanulni

Forrás: MVM -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fiatal zeneművész nagy örömére unokatestvérével együtt kapta meg az egyik legnagyobb rangú zenei kitüntetést.Idén 14. alkalommal ült össze a magyar zenei élet elismert szaktekintélyeiből álló kuratórium, hogy kiválassza azokat az ifjú zenészeket, akiket a számos tehetség közül kiemelkedőnek talál a   legnagyobb presztízsű elismerésre. A Junior Prima Díj kétmillió forinttal járó kitüntetéseit az MVM november 23-án adta át tíz fiatal tehetségnek. A rangos elismerés kapcsán Egri János Jr.-ral és Oláh Kálmán Jr.-ral beszélgettünk.<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><!--[endif]-->
Forrás: MVM

A Prima Primissima életre hívói 2007-ben döntöttek úgy, hogy önálló díjjal kívánják jutalmazni a fiatal korosztály köréből azokat, akik a jók között is a legjobbak. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti fiatalok ekkortól érdemelhetik ki a Junior Prima Díjat, mely komoly ösztönzés az ifjú tehetségek kibontakozásához, továbbá egy visszajelzést arról, hogy érdemes dolgozni, jól teljesíteni, mert ahol eredmény van, oda az elismerés is megérkezik – fogalmaznak a támogatók, akik a rangos elismeréssel lassan másfél évtizede segítik és inspirálják a fiatal művészeket.

„Nagy örömmel tölt el minket, egyben óriási büszkeség, hogy az MVM Zrt. az elmúlt közel másfél évtizedben 140 kiemelkedő, fiatal zenei tehetség munkáját ismerhette el. A díj különleges jelentőségét mutatja, hogy a díjazott ifjú művészek nemcsak itthon, hanem a zenei élet nemzetközi színpadain is hatalmas sikereket érnek el. Mindez egybeesik az MVM hosszú távú céljaival, amely a jövő generációi mellett a kultúra támogatását is fókuszba helyezi” – mondta Jákó Eszter, az MVM csoportszintű kommunikációs igazgatója.

„Korábbi díjnyerteseink a világ zenei életének is meghatározó egyéniségeivé váltak, sőt többen már a döntést hozó kuratórium munkájában is részt vesznek. Magyarország továbbra is ontja a tehetségeket a zenei világban. Ezek a fiatal művészek mindenképpen megérdemlik az erkölcsi és anyagi megbecsülést, mert a különböző rangos nemzetközi zenei versenyeken továbbra is nagy számban szereznek győzelmeket. Ugyanakkor nem lehet eléggé hangsúlyozni annak a jelentőségét, hogy saját hazájukban is elismerjék ezeket a fiatal művészeket, hogy ilyen jelentős anyagi segítséget kapjanak rögtön a pályájuk indulásakor.” - fogalmazott az idei esemény kapcsán Dr. Vigh Andrea, a zsűri elnöke, Liszt- és Prima-díjas hárfaművész, Érdemes Művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

Oláh Kálmán Forrás: MVM

A szerencsés tízek egyike, Oláh Kálmán Jr. zenei tanulmányait zongorán kezdte, majd 13 évesen szaxofonon folytatta, s zenekarával, az Oláh Kálmán Jr. Quartettel, valamint édesapjával és testvérével, Oláh Kálmán és Oláh Krisztián zongoraművészekkel számos hazai és külföldi koncerten lépett már fel. Kiemelkedő tanulmányai és szakmai eredményei elismeréseként korábban megkapta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíját. „Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Borbély Mihálytól, Elek Istvántól és Bacsó Kristóftól van szerencsém tanulni, akik nagyban segítenek művészi karrieremben is. A jazz-zenészek körében jellemzően nagyon jó közösségek alakulnak ki, akikkel gyakran az egyetem falain kívül is alkalmunk nyílik együtt játszani: ez nagyon fontos egy zenész számára.” - fogalmaz Oláh Kálmán Jr., aki a Junior Prima Díjra élete eddigi legnagyobb elismeréseként tekint, de a büszkeség mellett egyben nagy felelősségnek is tartja. „A rangos elismeréssel az eddigi munkásságomra kaptam egy pozitív visszajelzést, megerősített abban, hogy jó úton járok, ugyanakkor arra ösztönöz, hogy ezt még komolyabban, még nagyobb erőfeszítéssel végezzem. Úgy érzem, most mindent bele kell adnom a zenébe, hogy jelentős fejlődést tudjak felmutatni. A díjra elsősorban hatalmas szakmai elismerésként tekintek, mely egyúttal jelentős anyagi támogatás, és bízom benne, hogy számos koncertlehetőség nyílik meg előttem ennek folyományaként.” - foglalta össze kérdésünkre a fiatal tehetség. Kálmán családjában mindig is kiemelt helyzetben volt a muzsika, sokat zenéltek és zenélnek együtt a mai napig, így nagyon örült, hogy unokatestvérével, Egri János Jr.-ral egy időben nyerték el a kitüntetést, és együtt léphettek fel a díjátadón. „Rendkívül megtisztelő volt, hogy duó formációnkkal mi zárhattuk ezt a rangos eseményt.” - fogalmazott a virtuóz szaxofonművész, aki hatalmas megtiszteltetésként beszélt arról, hogy a mindenkori Junior Prima díjazottak között állhat, hiszen a zsűri tagjait mind hatalmas művésznek tartja, köztük is Balázs Jánost emelte ki, akire nagyon felnéz. Kálmánnak a koronavírus-járvány alatt több ideje volt a zenével foglalkozni, komponálni és elmélyülni a zenében, de azóta már új anyagon dolgozik, célja, hogy zenekarára írt kompozícióit, játékát külföldi, nagy presztízsű termekben is megmutathassa, és ezzel a magyar jazz új generációját is pozícionálja a nemzetközi zenei színtéren.

Egri János Forrás: MVM

Az ifjú díjazott unokatestvére, Egri János Jr. szintén muzsikus dinasztiából származik, s 2020-ban jazz-ének előadóművész diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Berki Tamás, Lakatos Ágnes és Urbán Orsolya tanítványaként. Jelenleg Oláh Kálmán növendéke az egyetem mesterképzési jazz-zongora szakán. „Nagyon fontosnak tartom a tehetségkutatást.” - szögezi le a művész. „Tanítok egy zeneiskolában, ahol rengeteg tehetséggel van szerencsém megismerkedni, őket próbálom fejleszteni, hogy kedvet kapjanak a nehezebb darabokhoz is, nehogy elhanyagolják tehetségüket, mert azt gondolom, hogy ezzel születni kell, ezt nem lehet megtanulni.” - fogalmaz Egri János Jr., aki a Junior Prima Díjat a legszínvonalasabb művészeti elismerésnek tartja egész Európában. „Nem gondoltam volna, hogy ilyen rangos díjban fogok részesülni, számomra ez egy fantasztikus elismerés, nagyon hálás vagyok a zsűrinek és mindenkinek, aki támogatott és hitt bennem. Édesapám indított el a pályán, aki egész életemben mentorom volt. Az első fellépésemre is vele került sor, azóta közös albumot is készítettünk, és más formációkban is többször előfordulunk együtt.”

A koronavírus-járvány eredményeképpen sajnos János számos nagyszabású koncertje elmaradt, de „több stream-koncert megvalósult legalább, ám közönség nélkül sajnos minimális volt az inspiráció, ugyanis ők ugyanolyan fontos szereplői egy-egy produkciónak, mint a zenésztársaink.” - fogalmaz.

A fiatal művészt legközelebb január 18-án láthatja a nagyérdemű, amikor is „az MVM Koncertek hangversenysorozat keretében unokatestvéremmel duó formációban játszunk saját kompozíciókat és tradicionális amerikai jazz-sztenderdeket. Nagyon büszke vagyok rá, hogy Kálmánnal együtt lettünk díjazottak.” Idén szerencsés év köszöntött Egri János Jr.-ra, hiszen év elején elnyerte a Magyar Jazz Szövetség által megrendezett Év Fiatal Jazz Zenésze verseny szakmai díját is. Az ifjú zeneművész pályafutása során számos fesztiválon fellépett már, többek között az isztambuli International Literature Fesztiválon, az Oradea Jazz Fesztiválon, a Hajómalom Fesztiválon, a Debreceni Jazz Fesztiválon és a Zempléni Jazz Fesztiválon is, kérdésünkre elárulta, hogy a jövőben önálló projekt alapítását, lemezfelvételt, darabok írását tűzte ki célul, s belföldön, külföldön egyaránt szeretne minél több koncertet adni.

Bővebb információ: itt

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.