nagymama a nap cikke párkapcsolat szex szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Ha így folytatjuk, olyanok leszünk, mint azok a szerencsétlen párok, akik csak heti kétszer-háromszor szexelnek!"- rivallt az ötvenes Samantha harmincas pasijára a Szex és New Yorkban. Mind jót kacagunk rajta, de azért az agyunkat is beindítja rendesen - nem igaz?

"Vajon hányszor bújnak össze a nővéremék? És - belegondolni is rémes - anyukámék?" Kérdések, amelyek mindannyiunkban megfogalmazódtak, de rendszerint elhessegetjük őket, mondván: "Nem a mi dolgunk, és jó nem sül ki a viszonyítgatásból." De tényleg ilyen könnyű továbblépni a témán? Aligha, hiszen néhány éven, legfeljebb évtizeden belül mi magunk is "Samantha-korba" lépünk, sőt, egyszer annyi idősek is leszünk, mint most a szüleink vagy a nagyszüleink. Miért ne lehetnénk kíváncsiak rá, mire is számíthatunk majd a libidónktól, hogyan ítél majd meg minket a társadalom, és egyáltalán lesz-e "jogunk" vagy "akaratunk" arra, hogy tüzes szeretők legyünk?

Thinkstock
Thinkstock

Szex és nyugdíj

Egy bizonyos: attól, hogy valakit "néni"-nek szólítanak, még éppen annyira nőből van, mint bármelyik feszeskeblű huszonéves lányka. Még akkor is, ha a társadalom mást gondol erről. Néhány évvel ezelőtt bombaként robbant be a könyvpiacra Jane Juska önvallomása, a Szex és nyugdíj. A hatvanas éveiben járó nő vallja: ha nyáron végigmegy az utcán, gyönyörűséggel nézegeti a rövidnadrágos férfiakat. A könyv rendkívüli részletességgel tárgyalja, hogy a nagymamakorú főhősnő imádja az egyenes, görbe, hosszú, rövid, vastag és vékony hímtagot, ám a történet nem pornósztori, sokkal inkább őszinte napló. A hatvanhét éves asszony ugyanis szexpartnert kereső hirdetést adott fel az egyik legnevesebb New York-i lapban, kötetében pedig arról mesél, hogyan is sikerültek ezek a szokatlan randevúk. A bestseller nemcsak a hasonló cipőben járó, gyengédségre és testi szerelemre vágyó nők körében lett népszerű, de az idősebb nőkről álmodozó huszon- és harmincéves pasik is szívesen forgatták.

Mindenki másképp csinálja

Aki pedig azt hinné, hogy Jane története egyedi eset, beleolvashat a könyvet tárgyaló fórumokba: "Én is hatvanhat múltam. Egy szexuálisan is kielégítő, minden szempontból jó házasság után öt éve vagyok özvegy, és ugyanazokat az érzéseket élem meg, mint Jane." - vallja egy magyar nő a fórumon. Egy másik oldalon egy hölgy arról panaszkodik, hogy a hetvenéves férje borzasztóan kanos, és még mindig legalább (!!!) naponta egyszer szeretkeznek. "Nem érti meg, hogy nekem már nincsenek ilyen nagy igényeim." - mondja. Ám még mielőtt messzemenő következtetéseket vonnánk le abból, hogy az asszony a "kora miatt" nem kívánja a szexet, tegyük a szívünkre a kezünket: nem voltunk az életünk során számtalanszor - huszon-, harmincévesen is - olyan helyzetben, hogy épp nem kívántuk a szexet? És persze olyanban is, hogy rettenetesen vágytunk rá, de a párunk libidója nem volt összhangban a miénkkel. Nagyon úgy fest, hogy a szex negyven-ötven-hatvan-hetvenévesen, és valószínűleg azon túl is épp olyan, mint huszonévesen: egyéni szexuális étvágy kérdése, amely egyébként minden életkorban dinamikusan és állandóan változik.

Thinkstock
Thinkstock

A szex mindenkié

A szexuálisan aktív és inaktív időszakok azért váltakoznak, hogy megtanuljuk a szexualitáshoz való viszonyunkat. Aki stresszlevezető eszközként és önző vágyként gondol a szexre, előbb-utóbb elveszíti a libidóját, mert az értékes szexuális energiáinkkal nem élhetünk vissza. Aki pedig hosszasan elfojtja a saját szexualitását, vagy úgy érzi, hogy számára a szex (már) nem nyújt különösebb élvezetet, annak egyszerűen újra meg kell tanulnia, mit is jelent az igazi szex, bármely életkorban. A jó szex az adok-kapok viszonyról szól. Összeolvadást, megosztást, az intimitás legfelső fokát és - önmagunk és a kiválasztott előtt - az ösztöneink szabadon engedését jelenti. Ezt a szenzációs érzést pedig nem tagadhatjuk meg egyetlen generációtól sem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.