Több mint 1 év után tért vissza az űrhajós: hatalmas változásokat okozott a testében a gravitáció nélküli lét

Astronaut Frank Rubio Press Conference in San Salvador
Getty Images/APHOTOGRAFIA -
asztronauta Frank Rubio szervezet gravitáció
A NASA űrhajósa több mint egy évig volt az űrben, miután visszatért, megvizsgálták, ez a hosszú idő milyen változásokat okozott a testében. Frank Rubio asztronautára is hatással volt a gravitáció nélküli lét.

Frank Rubio a NASA űrhajósaként rekordot állított fel azzal, hogy több mint egy évet töltött fent az űrben: összesen 371 napot. Ez számos változást ereményezhet a testben, hiszen a gravitáció hiánya - főleg ilyen hosszú időn át - óriási hatással van az űrhajósok szervezetére.

Frank Rubio
Frank Rubio szervezetében is változásokat okozott a gravitáció nélküli lét
Forrás: Getty Images/Expedition 69 Soyuz Landing/Bill Ingalls/NASA

Frank Rubio 371 napot töltött az űrben: ilyen hatással van a szervezetre a gravitáció hiánya

Tavaly Frank Rubio, a NASA űrhajósa új rekordot állított fel: ő lett az első amerikai, aki több mint egy évet töltött az űrben. 2023. szeptember 27-én Rubio visszatért a Földre, miután összesen 371 napot volt távol. Ez a hosszú idő számos változást eredményezett a testében.

Amikor a 48 éves férfi leszállt Kazahsztánban, azt mondta, hogy egy orvosi csapat fogja megvizsgálni, és sok időre lesz szüksége ahhoz, hogy újra alkalmazkodjon a földi gravitációhoz. Rubio eredetileg hat hónapig lett volna küldetésen, de ez az idő megduplázódott, így számos vizsgálatnak vetették alá, hogy kiderítsék, hogyan hat a szervezetre az, ha valaki ilyen hosszú ideig gravitáció nélkül él.

Frank Rubio
Frank Rubio 371 napot töltött az űrben
Forrás: Getty Images/Astronaut Frank Rubio Press Conference in San Salvador

Ennek a hiánya ugyanis már a küldetés első néhány hónapjában is izomtömegcsökkenést, sőt csontvesztést okoz. A NASA-nak dolgozó Dr. Jennifer Fogarty felhívta a figyelmet arra, hogy 

a mozgás koordinálása és a járás is nehézséget jelenthet eleinte annak, aki néhány hónapot tölt az űrben.

 A szakértő azt is elmondta, hogy minél hosszabb ideig volt valaki küldetésen, annál hosszabb időbe telik az űrhajósnak, hogy visszatértekor újra akklimatizálódjon. Ráadásul az űrben élve az űrhajósok vérkeringése erősen károsodhat. Ez olyan tüneteket okozhat, mint a homályos látás vagy a szem duzzanata.

Dr. Michael Decker szerint 

a vénáinkban  olyan szelepek vannak, amelyek biztosítják, hogy "a vér ne áramoljon visszafelé, amikor felállunk". És az, hogy hosszú ideig egy súlytalan állapotban vagyunk, minden bizonnyal hatással van a szervezet véráramlására. 

Hozzátette: "A megnövekedett intrakraniális nyomás egy része valóban hatással lehet a szemre, és látászavarhoz vezethet. Néha, amikor az asztronauták leszállnak, ez a látászavar nem szűnik meg".

Rubio  januárban kifejtette, hogy az elmúlt négy hónapot azzal töltötte, hogy "visszailleszkedjen". 

"Az ember hihetetlenül gyorsan alkalmazkodik az űrbéli körülményekhez, de sajnos a földi helyzetbe való visszailleszkedés folyamata egy kicsit hosszabb és nehezebb lehet" 

- mondta. "Ez szerintem csak azért van, mert a gravitáció és a Földön ható erők általában erősebb hatást gyakorolnak a szervezetedre. Így két-három hónapba telik, mire vissza tudsz térni oda, ahol a repülés előtt voltál. Jelenleg úgy érzem, hogy 90-95%-os vagyok. Szóval sok edzés és sok vizsgálat kell."

Habár Frank Rubio az amerikai csúcstartó, a mindenkori rekord Valerij Poljakové, aki 1994 és 1995 között 437 napot töltött folyamatosan Föld körüli pályán.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.