Irigység a párkapcsolatban: amikor a szeretett személy legyőzése a cél

szerelem párkapcsolat féltékenység irigység
A zöld szemű szörny sosem alszik. A bennünk rejlő versenyszellem miatt mindenki érez féltékenységet valaki vagy valami iránt. Mi történik, ha ez a párkapcsolatba is befurakszik?

Egy kapcsolatban számtalan módon lehet jelen a féltékenység. Először mindenkinek egy harmadik fél jut eszébe, azonban ez az érzés irigység formájában a párunkkal szemben is a felszínre törhet. Ez a jelenség pedig egyre gyakoribb. Hogyan lehetünk féltékenyek olyan emberre, akit szeretünk? Miként lehet orvosolni ezt a problémát? Király Enikő, párkapcsolati és önismereti specialista segített nekünk abban, hogy ezekre a kérdésekre választ találjunk.

féltékenység, irigység, párkpcsolat, veszekedés
Irigység a párkapcsolatban: amikor a szeretett személy legyőzése a cél
Forrás: Shutterstock

A jelenség gyökere

Genetikailag a túlélésre vagyunk kódolva, mindig többet és a legjobbat szeretnénk. Ez okozza azt a jelenséget, hogy nehezen viseljük, mikor valami másnak sikerül helyettünk. Az irigylés ilyen tekintetben teljesen normális. A probléma akkor jelentkezik, mikor ez nem ösztönöz, hanem önmarcangolást és a másik visszahúzását váltja ki.

– A féltékenység minden esetben az önbizalomhiányból fakad. – mutat rá a probléma gyökerére Király Enikő. – A mások iránt érzett féltékenység mozgatórugója is ez. Az érintett ember attól tart, hogy kevesebbet ér, nincs rá senkinek szüksége. Egy párkapcsolaton belül ez ugyanígy működik. A párok egymás közötti féltékenysége eddig nem nagyon volt jellemző, az utóbbi időben kezdett el növekedni. Összefüggésben lehet azzal, hogy egyre több „tökéletes” kapcsolatot, embert és életutat látunk a közösségi médiában, ami kialakítja a megfeleléskényszert és önbizalomhiányt.

Az irigység okozza a féltékenységet?

A párkapcsolatok alapja egészséges körülmények között a szeretet, a bizalom és a másik támogatása. Ha ezek közül valamelyik nem teljesül, akkor a kapcsolat is sérülhet.

– Amikor féltékenyek vagyunk párunkra, akkor támogatásunkat is megvonjuk tőle. Ez rendkívül veszélyes – mondja a specialista. – A legtöbbször irigységet kiváltó tényező a pénz. A férfiak nagyon kevés százaléka viseli jól, ha párja többet keres. A státuszbéli különbségek, a munkahelyen elért sikerek is ide tartoznak. Ilyenkor az erősebb nem úgy érzi, hogy elveszti férfi mivoltját, és nincs rá szükség. A nők esetében ez ritkábban fordul elő, leginkább akkor, ha karrieristáról van szó. Bennük fokozottabban él a versenyszellem és mások sikereihez viszonyítják sajátjukat.

párkapcsolat, veszekedés, félrékenység, irigység
A férfiak nagyon kevés százaléka viseli jól, ha párja többet keres. 
Forrás: Shutterstock

Egy kapcsolatban nem csak a másik sikereire lehetünk irigyek, hanem társasági életére is. Az önbizalomhiánnyal küzdők úgy érezhetik, hogy náluk mindenki népszerűbb, nem maguk miatt tartoznak a társasághoz, hanem párjuk révén. Ez fokozottabban akkor jelenhet meg, ha egy introvertált és egy extrovertált személy alkot egy párt. Ilyenkor elkezdődhet egy kisajátító tevékenység, ahol a féltékeny fél megpróbálja a másikat kivonni a baráti körből.

Könnyű a jeleket felismerni

A legkisebb megjegyzésektől egészen a legdrasztikusabb tiltásokig, ultimátumokig terjedhet azoknak a jeleknek a száma, ami a párkapcsolaton belüli féltékenységet jellemzi.

– Legtöbb esetben egy kimondatlan verseny veszi kezdetét, aminek célja nem a másik támogatása, hanem legyőzése. Normális esetben a szerelmesek együtt próbálnak meg megküzdeni az élet feladataival, ilyenkor viszont külön-külön, és a sikert abban látják, ha a másikat lekörözik – magyarázza a terapeuta. – Ha a férfi féltékeny párja sikerére, akkor megpróbálja meggyőzni arról, hogy vállaljon kevesebbet, keressen másik állást. Az érzelmi zsarolás egy gyakori eszköz ilyenkor, sokan az együtt töltött idő hiányára hivatkoznak.

A féltékenység nagyon könnyen képes megölni egy párkapcsolatot. A megvont támogatás és a folyamatos versengés egyik félre sincs pozitív hatással. A legfontosabb, hogy segíteni azon lehet, aki eléri azt az érettségi szintet, hogy elfogadja a gondját. A tiltakozó egón áttörni szinte lehetetlen feladat. Ezen az önértékelési problémával küzdő környezete tud segíteni, akitől elfogadja a kritikát.

Megoldás lehet, ha…

A tiszta és érthető kommunikáció az élet minden színterén megoldást nyújthat. Ez mindkét fél feladata, hogy megértessék a másikkal gondolatikat problémájukat, és együtt egy közös megoldást állítsanak fel.

– A beszélgetés lehetővé teszi a win-win helyzetet, amiben senki nem érzi magát vesztesnek. A szavak képesek megnyugtatni, támogatást adni és kapni – magyarázza Király Enikő. – Azonban a kóros féltékenységben szenvedőknél ez nem elég, mert az eredete sokkol bonyolultabb. Meg kell fejteni a probléma forrását, és azt kezelni. Ebben az esetben szakértő segítségét kell igénybe venni. A súlyos önértékelési és önbizalomhiányon egyszerű módon rendkívül nehéz segíteni. A terápiás módszer kiválasztása is attól függ, hogy mi kiváltó ok.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.