Az űrhajósok táplálása minden misszió előtt fontos kérdés, bár bizonyos fokig szabadon választhatnak az asztronauták az ételek közül, gyakran hónapokra előre csomagolják nekik az ennivalókat. Az élelmiszer-technológia minden fejlődése ellenére vannak olyan ételek, amiknek a fogyaszása nem javallott az űrben bizonyos okokból.
Számos élelmiszer lehet kockázatos, beleértve a nem eléggé átsütött húst vagy tenger gyümölcseit, a pasztőrözetlen tejtermékeket és a mosatlan gyümölcsöket és zöldségeket. Minden élelmiszert biztonsági és ízlelési tesztnek vetnek alá, amelyet maguk az űrhajósok végeznek. Egy táplálkozási szakértő felülvizsgálja az űrhajósok által preferált menüket, hogy biztosítsa a kiegyensúlyozott étkezést. Annak érdekében, hogy ne is vigyenek fel fertőzést a fedélzetre, a kilövés előtt karanténba kerülnek.
Ezeket kifejezetten a hadsereg számára, azokhoz a körülményekhez szabták, ami azt jelenti, hogy magas a só- és kalóriatartalmuk, ezek azonban nem megfelelőek az űrhajósoknak. A magas sótartalom fokozná a gravitáció hiányában fellépő csontsűrűség-csökkenést.
A chips, a kenyér és más morzsás ételek kockázatosak az űrben. Minden a mikrogravitáción múlik. A Földön a morzsák egyszerűen a padlóra hullanak. De az űrben lebegnek, és egy idő után nagy rendetlenség keletkezne az összevissza lebegő morzsákból. Az űrhajósok túlnyomórészt tortillát esznek kenyér helyett és maximum olyan kis kekszek kerülhetnek a nasik közé, amiket egészben be lehet kapni.
Ami a Földön kellemes, az az űrben ízetlen. A mikrogravitációban a testnedvek változása miatt az asztronautáknak gyakran vannak problémáik az arcüregükkel, ami hatással van az ízérzékelésükre és a szaglásukra. Ezért nagyon népszerűek a köreikben a csipős szószok. Azon túl, hogy az ételek fogyasztása fontos a táplálás miatt, össze is hozza az embereket, kialakítja a kötődést a legénységben, ezért sem mindegy, hogy milyen ízű a menü.
A Nemzetközi Űrállomáson tilos alkoholt fogyasztani, méghozzá biztonsági okokból. Bonyolult szerkezetet kell működtetnie az asztronautáknak, ráadásul a javítási munkálatok sem olyan egyszerűek odafent, nem beszélve arról, hogy egy-egy meghibásodásnak milyen anyagi vonzata van - írja a Huffington Post.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.