Tiltólistás ételek az űrben: ezeket nem fogyaszthatják az asztronauták

Az űrhajósok táplálása minden misszió előtt fontos kérdés, bár bizonyos fokig szabadon választhatnak az asztronauták az ételek közül, gyakran hónapokra előre csomagolják nekik az ennivalókat. Az élelmiszer-technológia minden fejlődése ellenére vannak olyan ételek, amiknek a fogyaszása nem javallott az űrben bizonyos okokból.
Számos élelmiszer lehet kockázatos, beleértve a nem eléggé átsütött húst vagy tenger gyümölcseit, a pasztőrözetlen tejtermékeket és a mosatlan gyümölcsöket és zöldségeket. Minden élelmiszert biztonsági és ízlelési tesztnek vetnek alá, amelyet maguk az űrhajósok végeznek. Egy táplálkozási szakértő felülvizsgálja az űrhajósok által preferált menüket, hogy biztosítsa a kiegyensúlyozott étkezést. Annak érdekében, hogy ne is vigyenek fel fertőzést a fedélzetre, a kilövés előtt karanténba kerülnek.
Ezeket kifejezetten a hadsereg számára, azokhoz a körülményekhez szabták, ami azt jelenti, hogy magas a só- és kalóriatartalmuk, ezek azonban nem megfelelőek az űrhajósoknak. A magas sótartalom fokozná a gravitáció hiányában fellépő csontsűrűség-csökkenést.
A chips, a kenyér és más morzsás ételek kockázatosak az űrben. Minden a mikrogravitáción múlik. A Földön a morzsák egyszerűen a padlóra hullanak. De az űrben lebegnek, és egy idő után nagy rendetlenség keletkezne az összevissza lebegő morzsákból. Az űrhajósok túlnyomórészt tortillát esznek kenyér helyett és maximum olyan kis kekszek kerülhetnek a nasik közé, amiket egészben be lehet kapni.
Ami a Földön kellemes, az az űrben ízetlen. A mikrogravitációban a testnedvek változása miatt az asztronautáknak gyakran vannak problémáik az arcüregükkel, ami hatással van az ízérzékelésükre és a szaglásukra. Ezért nagyon népszerűek a köreikben a csipős szószok. Azon túl, hogy az ételek fogyasztása fontos a táplálás miatt, össze is hozza az embereket, kialakítja a kötődést a legénységben, ezért sem mindegy, hogy milyen ízű a menü.
A Nemzetközi Űrállomáson tilos alkoholt fogyasztani, méghozzá biztonsági okokból. Bonyolult szerkezetet kell működtetnie az asztronautáknak, ráadásul a javítási munkálatok sem olyan egyszerűek odafent, nem beszélve arról, hogy egy-egy meghibásodásnak milyen anyagi vonzata van - írja a Huffington Post.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.