Ágnes asszony-szindróma: szüntelenül súrol, és egyszerűen nem bír leállni

kényszerbetegség Ágnes asszony-szindróma takarítás
Állandóan takarít, rendet rak, rendszerez, ellenőriz, minden, ami csak mozdítható, azt lepucolja, fertőtleníti. Ezek bizony az Ágnes asszony-szindrómára utaló jelek.

Az Ágnes asszony-szindróma nem csupán a tisztaság és rendezettség iránti vágy, az állandó súrolással, pakolással, törölgetéssel, rendszerezéssel valamilyen belső feszültségről terelik el a figyelmüket, amivel foglalkozni kell. 

Ágnes asszony-szindróma, takarítás, tisztaság
Ágnes asszony-szindróma: megszállott tisztaság iránti vágy
Forrás: Shutterstock

Ágnes asszony-szindróma vagy csak pedánsság? Hogyan lehet eldönteni? 

„A kényszerbetegséget és a tisztaságra való törekvést a megszállottság különbözteti meg egymástól. Ha valaki szinte megállás nélkül, ismétlődően, kényszeresen takarít, és a gondolatai is szinte csak és kizárólag ezen járnak, és ez hatással van az egész életére, akkor bizony beteges tisztaságmániáról beszélünk" – mondja dr. Makai Gábor pszichoterapeuta. 

A kényszerbetegségben szenvedőknél a rögeszmék annyira átveszik az uralmat, hogy értelmetlen, folyamatos és ismételt takarítással próbálnak megszabadulni a képzelt veszélytől. 

„Egyesek úgy érzik, hogy csak ezzel enyhíthetik a szorongásukat. A kényszeres cselekedetek sok időt vehetnek igénybe, és ez megzavarhatja az ember társadalmi, tanulmányi vagy szakmai életét. A rituálék és kényszercselekvések pontos végrehajtásának igénye komoly, szinte elviselhetetlen szorongást okozhat. A kényszerbetegség tehát sokkal több, mint a tiszta, rendezett környezetre való törekvés" – tette hozzá a pszichológus. 

Többféle fajtája is van:

  • Szennyeződés és tisztálkodás

Egyes emberek szélsőségesen félnek attól, hogy baktériumok, testnedvek vagy más anyagok - beleértve az olyan „szennyeződéseket” is, mint a gonoszság vagy a balszerencse - beszennyezik őket, de még attól is retteghetnek, hogy ők szennyeznek be másokat. A fertőzéstől való megszállott félelem tisztálkodási kényszerhez vezethet. Az ebben szenvedő emberek azt hihetik, hogy a tárgyak vagy terek meghatározott sorrendben vagy meghatározott gyakorisággal történő tisztításával elkerülhetik a szennyeződést vagy fertőzést, vagy kigyógyulhatnak a betegségükből, ha már elég tiszta lesz minden. 

  • Szimmetria és rendezés

Vannak, akik a tárgyak bizonyos sorrendben való elrendezésének megszállottjaivá válnak, gyakran egyfajta mágikus vagy babonás gondolkodás miatt. A kényszerbetegségben szenvedő személyek például azt képzelhetik, hogy ha nem az általa pontosan meghatározott távolságra sorakoztatja fel a piperecuccait, akkor aznap valaki bántani fogja őt, vagy ha reggel ötször kitakarítja a mosogatót, akkor aznap nem éri balszerencse őt vagy valamelyik családtagját. 

  • Ellenőrzési kényszer

Néhány embernek állandóan olyan gondolatok járnak a fejében, hogy kárt tesz másokban vagy önmagában a figyelmetlensége miatt. Az ettől való rettegés kényszeríti őket arra, hogy állandóan ellenőrizzék önmagukat, például, hogy kikapcsolták-e a tűzhelyt, kihúzták-e a vasalót, bezárták-e az ajtót. Az ellenőrzési kényszerben érintett emberek a befejezetlenség érzését írják le, hacsak nem hajtanak végre bizonyos rituálékat vagy viselkedéseket többször egymás után. Más gyakori kényszercselekvések közé tartozik a mantrák, imák vagy biztonsági szavak ismételgetése a veszély elhárítása vagy a szorongás csökkentése érdekében.

  • Szerzett és öröklött is lehet

Sok esetben ezeket a kényszereket egy korábban megélt trauma váltja ki, és jellemző, hogy az ebben szenvedő emberek nem tudják kifejezni és kezelni a haragjukat.

A tudósok jelenleg úgy vélik, hogy örökletes zavar is lehet: ha a szülő vagy a testvér kényszerbetegségben szenved, nagyobb valószínűséggel alakul ki ez az állapot.

 A kutatók ezen felül eltéréseket találtak a kényszerbetegségben szenvedő emberek agyszerkezetében, valamint az agyműködésükben: nagyobb az összeköttetés és az aktivitás az agynak a szokások kialakulásával kapcsolatos részeiben és az érzelmeket - különösen a félelmet - feldolgozó részeiben" – mondja a szakértő. 

Ágnes asszony-szindróma, takarítás, ablaktisztítás
A beteges takarítási mániának többféle fajtája is lehet
Forrás: Shutterstock

Gyógyítható? 

Az orvosok, pszichiáterek és pszichológusok számos olyan kezelést találtak, amelyek csökkenthetik a tüneteket és javíthatják a mindennapi élet minőségét a betegek számára. Ilyen például a kognitív viselkedésterápia, amely sok kényszerbetegséggel küzdő ember számára igen hatékony. 

A kezelés során a terapeuta segíthet csökkenteni szorongását azáltal, hogy azonosítja azokat a gondolati mintákat, amelyek torzítják a valóságról alkotott képét

és stresszt okoznak. Ezután a terapeuta segíthet megtanulni, hogy ezeket a gondolatokat átformálja a beteg. 

Egy másik terápia az expozíció és válaszmegelőzés (ERP), ami szintén igen hatékony a kényszerbetegség kezelésében. 

Az ERP során a beteg és terapeutája együtt dolgoznak azon, hogy azonosítsák azokat a külső és belső kiváltó okokat, amelyek stresszt okoznak a páciensnél,

és arra késztetik, hogy kényszeresen viselkedjen. A beteg leírja a terapeutának a kényszeres gondolatait és a kényszeres viselkedését. Elmagyarázza, mitől tart, mi fog történni, ha nem követi végig a viselkedést vagy a rituálékat. A terapeutája ezután segít neki abban, hogy fokozatosan gyakorolja, hogyan nézzen szembe a stresszes helyzetekkel - mind képzeletben, mind a való életben - anélkül, hogy a kényszereit használná. Ezeket a terápiákat gyakran gyógyszeres kezelésekkel egészítik ki, az orvos felírhat antidepresszánst a tünetek csökkentésére. 

Miért pont Ágnes asszony?

Hazánkban a tisztaságmánia Arany János: Ágnes asszony című balladáról kapta a nevét. A mű arról szól, hogy Ágnes asszony megöli a férjét, és hogy enyhítse a bűntudatát, szüntelenül mossa a férfi véres lepedőjét. De mivel a lelkiismerete nem nyugszik, továbbra is megállás nélkül mossa. Ez a ballada tökéletesen szemlélteti a beteges rend- és tisztaságmániát, mint jelenséget: a bűntudat, a tehetetlenség a belső kontroll elvesztése súlyos szorongáshoz vezet, emiatt megjelenhetnek a szélsőséges pótcselekvések, ebben az esetben az állandó takarítás, tisztogatás, pakolászás.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.