Így ne fizessük rá a parkolásra a gatyánkat is: ezeken is múlik

parkolás, parkolódíj
Shutterstock - fast-stock
pénz parkolási díj parkolás
Nincs annál bosszantóbb, mint amikor már csak a nap végén érkező üzenet jelzi számunkra, hogy több órányi parkolást fizettünk feleslegesen. Szerencsére azok számára is van megoldás, akik hajlamosak elfelejteni a parkolás leállítását.

A parkolásunk díját kiegyenlíthetjük a mobilparkolással, akár határozott, akár határozatlan időre. Az utóbbi esetben azonban fontos tudni, hogy csak a parkolás időtartamának lejártát megelőzően fél-negyed órával küld figyelmeztetést. Így bár nem feledkezünk meg a parkolás hosszabbításáról, könnyen előfordulhat, hogy a parkolóhely elhagyását követően elfelejtjük leállítani, ami több ezer forintos extra költséggel járhat. Ezekre figyeljünk, hogy a parkolás ne kerüljön sokba.

parkolás, parkolási díj, parkolódíj
A parkolás sokba kerülhet, főleg, ha figyelmetlenek vagyunk
Forrás: Shutterstock

Ne fizessük rá a parkolásra a gatyánkat is: ezekre figyeljünk

  • Idő percben mérve

A mobilszolgáltatóknál indíthatunk úgynevezett határozott időtartamú mobilparkolást, ami annyiban különbözik a határozatlan típusútól, hogy előre megadhatjuk a parkolni kívánt időtartamot. Természetesen hamarabb is leállíthatjuk a STOP szó elküldésével, így csak annyi időért kell fizetnünk, amennyit ténylegesen parkoltunk.

  • Csipogó hang jelzi

Ha a nagy sietségben elfelejtjük megadni a parkolás időtartamát, a telefonunkon utólag is beállíthatjuk az emlékeztetőt. Az ébresztőóra vagy emlékeztető funkcióban lehetőségünk van tetszőleges időpontot beállítani, vagy akár 5-10 percenként egyszerű jelzést is kérhetünk telefonunkon.

  • Folyamatos nyomkövetés

Ha nem tudjuk pontosan, mennyi ideig leszünk a parkolóban, akkor olyan automatikus értesítést is beállíthatunk a telefonunkon, amely a mobilunk helyzetének alapján küld figyelmeztetést. Androidos készüléken ezt az Értesítések alkalmazásban tehetjük meg, azzal, hogy beállítjuk a helyszínt, ahol megálltunk. Amikor elhagyjuk a parkolót, a telefon automatikusan értesítést küld nekünk.

  • Spóroljunk a költségeken

A telefonunkra olyan alkalmazást is telepíthetünk, amelyben előre beállíthatjuk a parkolási időt és az értesítések hosszát. Ha lejárt a határidő, az alkalmazás emlékeztetést küld, így nem fordulhat elő, hogy a futó parkolás leállítása nélkül indulnánk tovább. Ráadásul a mobilfizetési alkalmazások általában jóval kevesebb tranzakciós díjat számolnak fel, mint a mobilszolgáltatók, és még az sms vagy hívás díját sem kell fizetnünk.

  • Zsebünkben az apró

Megspórolhatjuk a tranzakciós díjat, ha a hagyományos módon, jegyautomatából vásároljuk meg a parkolójegyet. Mivel nem percalapú az elszámolás, érdemes pontosan megbecsülnünk, meddig tervezzük a parkolást, mert ha korábban távozunk, a már automatába bedobott pénzt nem kapjuk vissza.

  • Így kerüljük el a bírságot!

Komoly bírságra számíthatunk, ha téves helyre fizetjük a parkolási díjat, vagy ha mobiltelefonos fizetésnél elírjuk a rendszámot. Sok buktatója van a fizetős övezetekben való mobilparkolásnak, de kellő körültekintéssel elkerülhető a baj.

  • Túllépjük az időt

Mindig olvassuk el az adott zónában a tájékoztató táblákat vagy az automatákat, hogy megtudjuk, mennyi ideig parkolhatunk az adott területen. Több helyen három órában maximálták a parkolási időt, ami azt jelenti, hogy az időtartam lejárta után a parkolót el kell hagyni, és ismételt díjfizetéssel nem hosszabbítható meg.

  • Jelzik a táblák

Akkor is legyünk körültekintőek, ha már jól ismert helyen parkolunk. A kerületeken belül ugyanis folyamatosan változhatnak a fizetős pakolásba bevont területek. Mindig figyeljük a „Várakozási övezet zóna” jelzőtáblát, amely hatálya a „Várakozási övezet zóna vége” jelzőtábláig terjed. Tehát azokon a területeken, amelyek ezen táblák között helyezkednek el, mindig fizetnünk kell a parkolásért

  • Felismeri a zónát?

A parkolás után mindig nézzük meg, melyik zónában parkolunk, és ehhez megfelelően vásároljuk meg a parkolójegyet. Gyakran előfordul, hogy az alkalmazás tévesen azonosít egy zónát a tartózkodási hely alapján, így a fizetés valójában nem a megfelelő övezetre vonatkozik.

  • Elírjuk a rendszámot

Figyeljünk arra, hogy az üzenetben helyesen adjuk meg a gépjármű rendszámát. Eltérő lehet a szabályozás abban, hogy karakterelírás esetén mikor, vagy egyáltalán törölhető-e méltányosságból a pótdíj. Ha az elírt rendszámból adódó parkolási díjat nem fogadják el, kérjük annak visszatérítését.

  • Ellenőrizzük az adatokat

Mindig ellenőrizzük a visszaigazoló SMS-t, hogy elkerüljük a büntetést, amelyet a rossz parkolási zóna vagy a gépjármű rendszámának elírása miatt kaphatunk. Ha az SMS-ben valamit elírtunk, és a parkolást az indítástól számított 1 percen belül leállítjuk, nem kell kifizetni az parkolás összegét.

  • Karbantartás alatt

Előfordulhat, hogy a parkolás elindítása nem sikerült a rendszer átmeneti karbantartása miatt, ezért mindig várjuk meg a parkolás elindításának sikerességét igazoló SMS-t. Ha nem kapjuk meg az igazoló üzenetet, akkor pénzbírság megfizetésére kötelezhetnek.

  • Ketten egy helyen

Ne felejtsük el, hogy egy telefonszámról csak egy rendszámra indítható el, hosszabbítható meg, vagy állítható le a parkolás, így ha új rendszámra szeretnénk indítani, akkor a folyamatban lévő parkolás leállításra kerül.

  • Ne bízzuk a véletlenre!

A parkolási rendszer az első SMS-sel történő sikeres parkolást követően mindig arra a rendszámra és gépjármű típusra indul el, amelyet legutoljára SMS-ben adtunk meg. Ha két autónk van, mindig érdemes az üzenetbe beírni az adott autó rendszámát, így elkerülhetjük, hogy véletlenül rossz rendszámra kérjük a parkolást.

  • Vegyük le a szélvédőről

Ha a parkolójegy időközben lejárt, és a további parkolási időt mobillal szeretnénk fizetni, érdemes kivenni a lejárt jegyet az autó szélvédőjéről, hogy ezzel ne vezessük félre az ellenőrt.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.