Tizennégy szobanövény, mely kedveli a félárnyékot

túlélők szobanövény félárnyék
Minden házban vannak sötét sarkok és fénytelenebb szobák. Bizonyos szobanövények azonban kifejezetten szeretik az ilyen helyeket, vagy legalábbis jobb híján mindent túlélnek.

Alapvetően minden növény a szabad ég alatt szeret élni a számára megfelelő körülmények között, viszont rendkívül jól tudnak alkalmazkodni a megváltozott életkörülményeikhez is. Legyen szó fényről és sötétségről, a páratartalomról vagy az ültetőközegről, ha megtalálod köztük a számodra ideálisat, évekig ékes dísze lehet otthonodnak. Azt azonban ne feledd, hogy a növények többsége mérgező, tehát gyerekektől és háziállatoktól célszerű távol tartanod őket.

Buzogányvirág mintás levelű változatai több fényt igényelnek. Forrás: Shutterstock

1. Buzogányvirág, avagy a néma nád (Dieffenbachia)

Igénytelensége miatt a legnépszerűbb szobanövények között szerepel. Az alapfaj hosszú szárakat növeszt, amelyet körbevesznek nagy levelei, ezek a zöld különböző árnyalatában előfordulhatnak. A szórt fényt és az árnyékot kedveli, míg mintás levelű változatai már világosabb helyet igényelnek. Mint a növények többsége, a buzogányvirág is ártalmas nedveket tartalmaz.

Anyósnyelv a szélsőséges körülményeket is jól tűri. Forrás: Shutterstock

2. Anyósnyelv (Sansevieria)

Szívóssága miatt szintén a legnépszerűbb szobanövények egyike, mely a szélsőséges körülményeket is jól tűri. Teheted a legsötétebb sarokba vagy a leghidegebb szobába és még virágföldre se feltétlen van szüksége, ugyanis elég, ha gyökereit vízbe helyezed. Merev, álló levelei sárga és zöld szalagokhoz hasonlítanak, melyek 120 cm magasra is megnőhetnek.

A szobapáfrányról kevesen tudják, de igazi légtisztító. Forrás: Shutterstock

3. Páfrány (Nephrolepis exaltata)

A Nephrolepis nemzetsége mintegy 30 fajt számlál, mely közül a leggyakoribb a szobapáfrány. Jól tűri a gyenge fényviszonyokat és kedveli a magas páratartalmat. Kevésbé ismert tény, hogy a légtisztító, méregtelenítő szobanövények közé tartozik. A legalább 18 fokos lakásban, nyirkos környezetben érzi jól magát, ezért érdemes vízzel permetezni leveleit.

A szerencsebambusz valójában a pálmafélék családjába tartozik. Forrás: Shutterstock

4. Szerencsebambusz (Dracaena sanderiana)

A fehérszélű sárkányfa a feng shui szerint a szerencse szimbóluma. Nevével ellentétben azonban a pálmafélék családjába tartozik, gondozása pedig nagyon egyszerű. Azon növények közé tartozik, mely egy tálka vízben is megél. A vizet hetente egyszer kell cserélned és ilyenkor jó, ha megtisztítod a tálkát vagy üvegcsét, illetve a bambuszt támasztó köveket is.

A sárkányfa földjét mindig tartsd enyhén nyirkosan. Forrás: Shutterstock

5. Tarka sárkányfa (Dracaena marginata)

A dracéna fajok közül leggyakrabban a tarka sárkányfát (Dracaena marginata), a sávos dracénát (Dracaena deremensis), az illatos sárkányfát (Dracaena fragrans) és a Dracaena 'Compacta'-t tartjuk a szerencsebambuszon túl. Alapvetően kedvelik a félárnyékos, világos helyeket, és a csíkosabb levelű növények igénylik a legtöbb fényt. Földje legyen mindig enyhén nyirkos.

Az ékszerorchidea különleges megjelenését fekete levelei, apró fehér és illatos virágai adják Forrás: Shutterstock/Cozy Home

6. Ékszerorchidea (Ludisia discolor)

Bársony vagy fekete orchideának is nevezik, mely apró, illatos, fehér virágokkal rendelkezik. A többség mégis különleges levelei miatt tartja, melyek fekete színűek és bársonyos felületűek. Az olyan sötétebb helyiségekben is jól fejlődik, melyekben más növények számára kevés a fény. Más orchideákkal szemben nem igényel speciális földkeveréket, viszont párát igen, ezért jó, ha a cserepet egy vízzel és kavicsokkal teli tálcára teszed.

A szívlevelű filodendron jól alkalmazkodik környezetéhez. Forrás: Pexels.com

7. Kúszó vagy szívlevelű filodendron (Philodendron scandens)

Szintén a minimális gondozást igénylő szobanövények egyike, mely kiválóan alkalmazkodik környezetéhez. Világosabb és félárnyékosabb helyen is megél, akár egy üveg vízben is. Kedveli a meleg, párás környezetet, ezért érdemes leveleit vízzel permetezni. Hosszú, indás ágakat növeszt, melyek 60-90 centiméter hosszúságúra is nyúlhatnak egy év alatt.

A borostyánfélék leveleinek színe igen változatos. Forrás: Pexels.com

8. Borostyán (Hedera)

Látványos, könnyen szaporodó, burjánzó kúszónövény, melynek több, különböző színű fajtája van a sima zöldtől a tarka levelűig. Jól alkalmazkodik a különböző fényviszonyokhoz is, de legjobban a félárnyékos helyeket szereti. A lakásban is nevelheted cserépben, nem csak az udvaron. Hagyhatod lógni és felfuttathatod rácsra is. Rendszeres metszéssel tudod kordában tartani.

A szobai futóka igazi túlélő, minden körülményhez jól alkalmazkodik. Forrás: 123rf.com

9. Hegyescsúcsú vagy szobai futóka (Epipremnum aureum)

A fényes, szív alakú levelekkel rendelkező futónövény a legtöbb háztartásban megtalálható. Tipikusan az a szobanövény, mely minden körülmények között túlél a lakásban. Kiváló alkalmazkodó képességgel bír, jól bírja a strapát és gyorsan nő. Túléli, ha kiszárad a földje, de igazából egy pohár vízben is nevelheted függő-, vagy futónövényként. Több fajtája van, ha világosabbak a levelei, nagyobb a növény fényigénye.

Az agglegénypálma szűk cserépben fejlődik jól. Forrás: Shutterstock

10. Agglegénypálma (Zamioculcas)

Rendkívül szívós, jó adottságú szobanövény, mely a szélsőségeket is jól tolerálja. Öntözni csak akkor kell, amikor földje teljesen kiszáradt, mivel a föld alatti gumóiban sokáig tárolja a nedvességet. Jól alkalmazkodik a különböző fényviszonyokhoz is, viszont megnyúlhat, ha túl sötét helyen van. Leveleiről érdemes rendszeresen letörölni a port. Könnyen szaporítható tavasszal tőosztással, de átültetni csak akkor kell, mikor föld már alig van cserepében. Szűkebb cserépben fejlődik jól.

A mexikói bambuszpálma lassú fejlődésű növény, mely kedveli az árnyékos helyeket Forrás: Shutterstock/Jus_Ol

11. Mexikói bambuszpálma vagy gyompálma (Chamaedorea elegans)

Lassan növő pálmafaj, ezért több évig egy helyen hagyhatod, de idővel elérheti az 1-3 méteres magasságot is. Jól alkalmazkodik környezetéhez és kedveli az árnyékos helyeket. Bár gyakori öntözést igényel, arra ügyelj, hogy ne álljon pangó vízben. Leveleit permetezéssel párásíthatod. Átültetni csak akkor kell, ha kinőtte a cserepet vagy elhasználódott a virágföldje.

A vitorlavirág kókadással jelzi, ha vízre van szüksége. Forrás: Shutterstock

12. Vitorlavirág (Spathiphyllum wallisii)

Több fajtája van, melyek között vannak alacsonyabb és magasabbra növő fajták, emiatt mérete 30-150 cm között változhat. Igénytelen növény, mely kedveli a hűvös, félárnyékos helyeket. Levelei kókadásával jelzi, amikor vízre van szüksége, de nem kell, hogy vízben álljon. Leveleit permetezheted vagy cserepét teheted vízzel és kavicsokkal töltött tálcára, hogy biztosítsd a párás levegőt, cserébe megtisztítja azt.

A rákvirág leveleinek színe változatos, de sötét helyiségben a mintázat kevésbé látható. Forrás: Shutterstock

13. Rákvirág (Aglaonema sp.)

Jól alkalmazkodó növényfajta, mely kedveli a félárnyékos helyeket is. Leveleinek színe nagyon változatos, de minél sötétebb van, annál kevésbé látszódik leveleinek mintázottsága. Vízigénye átlagos. Igényli a párás levegőt, de leveleit nem szabad vízzel permetezni, mert foltosak lesznek. Tőosztással, dugványozással szaporítható.

A flamingóvirág látványos virágait nem szabad vízzel permetezni. Forrás: 123rf.com

14. Flamingóvirág (Anthurium)

A kontyvirágfélék családjába tartozó, rendkívül kedvelt szobanövény, mely virága látványos piros, rózsaszín vagy fehér virágokat hoz. Kedveli a világos és félárnyékos, meleg helyeket, a 20 fok körüli hőmérsékletet. Öntözéskor víz ne álljon alatta, virágait nem szabad vízzel permetezni. Tőosztással könnyen szaporítható, mérgező szobanövény.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.