Öt hihetetlenül különleges állat, amiről még biztosan nem hallottál

A,Cute,Axolotl,Poses,On,A,Stone
Shutterstock - Iva Dimova
állatok világnapja különleges állatok
Ma van az állatok világnapja, amely tökéletes alkalom arra, hogy rácsodálkozzunk a természet sokszínűségére és az állatvilág különleges képviselőire. Ebből az alkalomból bemutatunk öt olyan furcsa állatot, amelyekről valószínűleg még soha nem hallottál.

Az állatok világnapja alkalmából érdemes egy kicsit megállni és átgondolni, milyen fontos megőrizni és védeni ezt a csodálatos sokféleséget, ami a természetben jelen van, legyen szó a legnépszerűbb házi kedvencekről vagy a legfurcsább, legkevésbé ismert fajokról.

állatok világnapja
Öt hihetetlenül különleges állat, amiről még biztosan nem hallottál
Forrás: Shutterstock

Öt hihetetlenül különleges állat, amiről még biztosan nem hallottál

1. Mexikói szalamandra

Mexican,Ambystoma.,Feeding,A,Pink,Axolotl.
Mexikói szalamandra
Forrás:  Iva Dimova/Shutterstock

Ez a vízben élő, különleges szalamandra képes regenerálni az elvesztett végtagjait, sőt, akár a gerincoszlopának egy részét is! Az axolotl egész életét vízben tölti, soha nem fejlődik át szárazföldi szakaszba, így örökre megmarad ebben a lárvaszerű formában.

2. Csillagorrú vakond

Star-nosed,Mole,In,Minnesota,Agnieszka,Bacal.
Csillagorrú vakond
Forrás: Agnieszka Bacal/Shutterstock

Ennek a vakondnak az orra nem hétköznapi: 22 különálló csáp található rajta, amelyek a leggyorsabb „tapogató” szervekként ismertek. Ezek segítségével képes néhány ezredmásodperc alatt érzékelni a zsákmányát a föld alatt.

3. Csepphal

Csepphal
Forrás: Wikipedia/fisheries.noaa.gov

Ez az állat, amelyet gyakran "a világ legcsúnyább halaként" emlegetnek, mélyen az óceánban él, és különösen zselészerű testének köszönheti különleges megjelenését. A csepphal teste rendkívül alacsony sűrűségű, hogy könnyen mozogjon a mélytengeri nyomás alatt.

4. Bagolypapagáj

KAKAPO
Bagolypapagáj
Forrás:  Profimedia

A kakapo, másnéven bagolypapagáj a világ egyetlen éjszakai és röpképtelen papagája, amely Új-Zélandon honos. Sajnos súlyosan veszélyeztetett, és mindössze néhány száz egyed él vadon. Érdekes, hogy a kakapo nem tud repülni, de kiváló hegymászó, és jellegzetes mély morajlással kommunikál.

5. Medveállatka

Toy,Tardigrada,And,Flyagaric,In,The,Forest
Medveállatka
Forrás: Shutterstock.

A mikroszkopikus méretű medveállatkák rendkívül ellenálló lények, amelyek képesek túlélni a legextrémebb körülményeket is: túlélnek az űrben, a fagyban és a forróságban egyaránt. Ezek az apró élőlények bizonyítják, hogy a legkisebbek is lehetnek a legellenállóbbak.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.