Földi paradicsom - Meglepő és akár olcsóbb megoldás az új élethez egy eladó sziget

sziget
Shutterstock - Anna Yordanova
ingatlanpiac természet lakóház Sziget
Elérhetetlen luxusálomnak tűnik, de nem az... Több olyan eladó sziget is van a világon, amely olcsóbb, mint egy átlagos brit lakóház.

Egy saját ház megvásárlása az Egyesült Királyságban is gondot okozhat a fiataloknak, ugyanis a lakásárak és a megélhetési költségek folyamatosan emelkednek. Az Euronews Business legfrissebb elemzése azonban egy meglepő alternatívát mutat be: olyan szigeteket, amelyek olcsóbbak lehetnek, mint egy átlagos brit ház. Nézzük, hol is van olyan eladó sziget, amit akár az is meg tud venni, akinek egy házra nem futja.

Eladó sziget oldhatja meg többek problémáját
Eladó sziget oldhatja meg többek problémáját
Forrás: Shutterstock

Nincs pénzed házra: megoldás lehet egy eladó sziget

Az ingatlanpiaci felmérések szerint van több olyan eladó sziget, amely lehetőséget nyújt arra, hogy teljesen új életet kezdjünk, távol a mindennapok problémáitól, mindezt kevesebb pénzért, mint amit egy három hálószobás házért fizetnénk az Egyesült Királyságban.

Lakásvásárlás helyett saját sziget?

Az Egyesült Királyság lakásárai az elmúlt években jelentősen megugrottak. 2024 augusztusáig a lakásárak 2,4 százalékkal nőttek, és az emelkedő kamatok sem könnyítik meg a fiatalok helyzetét. Egy átlagos brit ház ma körülbelül 284 691 fontba (körülbelül 136 655 096 forintba) kerül, ami sokak számára elérhetetlen álommá teszi az otthonteremtést.  Az eladó szigetek listáját böngészve kiderül, hogy ezek a paradicsomi helyszínek jóval olcsóbbak lehetnek, mint egy brit ingatlan. A vizsgált szigetek legalább 1 hektár nagyságúak, és olyan országokban találhatóak, mint Finnország, Panama, Nicaragua és Kanada. Ez a lehetőség nemcsak a költségeket tekintve vonzó, hanem egy új életmódot is kínálhat a természet közelsége miatt. 

Hol találhatók a legolcsóbb szigetek?

Az egyik legérdekesebb ajánlat a panamai Blowfish, amely mindössze 61 807 fontért (29 668 102 forint) megvásárolható. Ez az 1 hektáros sziget a karibi térség egyik csodálatos helyszíne, és ideális lehet azok számára, akik fenntartható életet szeretnének élni távol a civilizáció zajától. A mangrove erdőkkel borított sziget közel van Bocas del Toro városához, így a modern életvitel és a természet közelsége tökéletes egyensúlyban van.

Egy másik vonzó lehetőség a nicaraguai La Cornelia, amely 70 413 fontért (33 819 575 forint) várja új tulajdonosát, aki akár megépítheti ott az álomházát is. Az infrastruktúra már részben adott: az áramellátás biztosított, az élelemről jelenleg a gyümölcsfák gondoskodnak. 

Ha valaki inkább az európai klímát részesíti előnyben, akkor a finnországi Teerisaari sziget lehet a megfelelő választás. Ez a 3 hektáros sziget 115 973 fontért (55 702 180 forint) elérhető, és a Visuselkä-tónál található. A vadregényes erdőkkel borított, sziklás partokkal rendelkező sziget igazi paradicsom a természetkedvelők számára.

A panamai Wild Cane Key, amely 140 827 fontért (67 639 631 forint) eladó, három hektáros területével tökéletes lehetőséget kínál egy különleges nyaraló vagy éppen egy teljesen önálló élet megteremtésére.

A kanadai Lac Echo, amely 273 831 fontért (131 521 85 forint) eladó. A Montrealtól mindössze 45 percre található sziget 2,28 hektáros területével és százéves fenyőfáival tökéletes lakóhelye lehet a természet szerelmeseinek. A szigetnek van áramellátása, így akár modern lakóhelyet is kialakíthatunk rajta.

A szigetek előnyei és kihívásai

Egy sziget vásárlása nemcsak gazdaságos döntés lehet, hanem különleges életstílust is kínál. A teljes elvonultság, a természet közelsége, valamint a nyugalom olyan előnyök, amelyeket egy városi élet soha nem tud nyújtani. Ugyanakkor a szigetvásárlás nem minden esetben egyszerű folyamat. Az olyan kérdések, mint az áramellátás, az internetkapcsolat vagy az építési szabályok, komoly kihívásokat jelenthetnek. Sok sziget infrastruktúrája fejlesztésre szorul, és a legtöbb esetben az új tulajdonosnak magának kell gondoskodnia az alapvető szolgáltatásokról.

A szigetvásárlás jövője

A szigetvásárlás nemcsak egy különleges úti célt jelent, hanem egy új életforma lehetőségét is kínálja. Egy saját lakatlan sziget vásárlása remek lehetőség arra, hogy megvalósítsuk az álmainkat, pláne ha olcsóbban hozzájutunk, mint egy hagyományos házhoz. 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.