Oymyakon, a világ leghidegebb települése, ahol nem csak a kezed fagy le

Shutterstock - Piu_Piu
hideg szibéria fagy
A hely, ahol minden megfagy. A kiteregetett ruha, a kilöttyintett forró víz. A jég mindent, de mindent bekebelez. Oymyakon mégis varázslatos hely, csodálatos tájjal, a jakutok elképesztő alkalmazkodóképességgel boldogulnak ezen az Isten háta mögötti helyen, ahol a tél fogalma új értelmet nyer.

Oymyakon (oroszul Оймякон) egy kis település Oroszország keleti részén, a Jakutföld, vagyis a Szaha Köztársaság szívében, amely a világ leghidegebb lakott helyeként ismert. Az Északi-sarkkör hidegpólusaként emlegetett falu nemcsak extrém éghajlatáról híres, hanem a helyi lakosok hihetetlen túlélőképességéről is. Az éghajlati szélsőségek ellenére az emberek zseniálisan alkalmazkodtak a mostoha körülményekhez.

Winter,Landscape,Of,The,Village,Oymyakon,With,Traditional,Wooden,Houses
Oymyakon - a világ leghidegebb települése
Forrás: Shutterstock

Oymyakon: ahol mindened lefagy egy perc alatt

Omyakon egy szibériai völgyben, mintegy 750 méter tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, az Indigirka folyó közelében. A falu a 63. szélességi foknál található, ami azt jelenti, hogy az éghajlat itt kontinentális, rendkívül hideg telekkel és viszonylag enyhébb nyarakkal. A település különlegessége a rendkívüli hideg. 1924. január 26-án mérték itt a valaha feljegyzett leghidegebb hőmérsékletet egy lakott területen: –71,2 °C-ot. Ez a brutális hideg csak az Antarktisz egyes részein mérhető ennél is alacsonyabban, azonban Oymyakon lakott településként tartja a hidegrekordot. A téli hónapokban a hőmérséklet gyakran -50 °C alá süllyed, és a fagyott talaj (permafroszt) egész évben jelen van, így a talaj nem olvad fel még nyáron sem.

Élet az extrém hideg birodalmában

Bár Oymyakon extrém éghajlata rendkívüli kihívásokat jelent, a helyiek megtalálták a módját, hogyan éljenek és boldoguljanak ezen a hideg vidéken. A körülmények miatt a növénytermesztés lehetőségei erősen korlátozottak, ezért az emberek főként húsból és halból álló étrenden élnek. A jakut emberek hagyományos tápláléka a hal, rénszarvas és lóhús, mivel ezek az állatok jól bírják a hideget, és a bennük található zsír biztosítja a szükséges kalóriát a túléléshez. A település infrastruktúrája is különleges. A házakat speciális szigeteléssel látják el, és a fűtés folyamatosan működik, mivel a csövek és vezetékek rendkívül érzékenyek a fagyra. A vízellátás szintén kihívást jelent, mivel a talaj egész évben fagyott, így a vízvezetékek kiépítése szinte lehetetlen. A falu lakói így fagyott vízkészleteket olvasztanak fel vagy forrásvizet használnak.

A közlekedés sem könnyű: gondolj csak bele, -50 °C-on szinte lehetetlen biciklizni, ennél a hőmérsékletnél az autókat nem lehet leállítani, mivel ha egyszer kikapcsolják őket, szinte lehetetlen újraindítani a motorokat a dermesztő hideg miatt. Az itt élők speciális garázsokat építenek az autóknak, hogy melegen tartsák őket, vagy egész nap járatják a motorokat. 

A mindent bekebelező jég

A hideg jelentősen befolyásolja a lakosok mindennapi életét. Az utcán járva speciális ruházatot viselnek, hogy elkerüljék a fagyási sérüléseket. Az emberek több réteg vastag bundát és prémes sapkát viselnek, hogy megvédjék magukat a szél és a hideg hatásaitól. Az iskola egyedülállóan működik: az oktatás csak akkor szünetel, ha a hőmérséklet –52 °C alá süllyed. A helyi gyerekek számára tehát még a –50 °C sem jelent különösebb akadályt abban, hogy iskolába járjanak.

Yuchugey,Village.,Oymyakon.,-54,°c
Oymyakon. -54 °C
Forrás: Shutterstock

Ez a világ legszebb téli képeslapja

Bármilyen furcsa, Oymyakonba sok turista érkezik. Az embereket érdekli, hogy lehet túlélni a farkasordító hideget. A turistákat vonzzák a helyi hagyományok és az érintetlen természet, amely a hosszú téli hónapok alatt lenyűgöző, hóval borított képeslappá válik. A településen időről időre különféle fesztiválokat is szerveznek, ahol bemutatják a jakut nép kultúráját, hagyományait, és meg lehet ismerkedni az itt élők életmódjával, beleértve a szánkózást, a rénszarvastenyésztést és a helyi ételek kóstolását.

Oymyakon: a múlt kutatása teremti meg a jövőt

Oymyakon különleges helyet foglal el az éghajlat kutatásban, mivel a világ egyik legszélsőségesebb éghajlati pontja. A tudósok gyakran vizsgálják az itteni időjárási adatokat, hogy jobban megértsék a klímaváltozás hatásait a Föld legérzékenyebb területein. A fagyott talaj, vagyis a permafroszt állapota és változása fontos információkkal szolgál a globális felmelegedés következményeiről, különösen, mivel a felső réteg olvadása jelentős hatással lehet a bolygó ökoszisztémájára és az éghajlatra.

Sebastian Balders, egy fiatal német meteorológus úgy döntött, kipróbálja, milyen az élet Oymyakonban, az ott töltött napokról kisfilmet készített. Nézd meg, milyen az élet a Föld leghidegebb településén:

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.