Elhunyt Ethel Kennedy, Robert Kennedy özvegye - 96 éves volt

gyász Robert F Kennedy Ethel Kennedy
Robert "Bobby" Kennedy özvegye, és az ifjabb Robert Francis Kennedy elnökjelölt édesanyja a Kennedy dinasztia egyik kulcsfigurája volt. Ethel Kennedy 96 évet élt.   

Meghalt Ethel Kennedy, Robert F. Kennedy özvegye, és Amerika egyik legjelentősebb családjának matriarchája volt. Október 10-én, csütörtökön hunyt el, a múlt héten elszenvedett agyvérzés miatti komplikációkban - olvasható lánya, Kerry X-en közzétett közleményében.

Robert F. Kennedy, Ethel kennedy
Ethel Kennedy 96 éves volt.
Forrás: Getty Images via AFP/2015 Getty Images

„Hívő katolikus volt és naponta áldozott, és vigasztal minket a tudat, hogy újra együtt van élete szerelmével, apánkkal, Robert F. Kennedyvel; gyermekeivel, Daviddel és Michaellel; menyével, Maryvel; unokáival, Maeve-vel és Saoirse-szal; valamint dédunokáival, Gideonnal és Josie-val” - áll a közleményben. „Kérem, tartsák édesanyánkat szívükben és imáikban.”

Ethel Kennedy életében egymást érték a tragédiák

Ethel Kennedy 11 gyermek édesanyja volt, közülük kettőt eltemetett. David Kennedy 1984-ben halt meg kábítószer-túladagolásban a floridai Palm Beachen, Michael Kennedy pedig 1997-ben vesztette életét, amikor a Colo állambeli Aspenben síelés közben egy fának csapódott. De Ethel hosszú élete alatt alatt számos más tragédiát is túlélt, többek között férje 1968-as meggyilkolását, mindössze öt évvel azután, hogy sógorát, John F. Kennedyt lelőtték. Ethel szülei - George és Ann Skakel - egy 1955-ös repülőgép-szerencsétlenségben haltak meg. Szeretett unokaöccsét, ifjabb John F. Kennedyt 1999-ben repülőgép-szerencsétlenségben vesztette el. Menye, Mary Richardson Kennedy (Robert F. Kennedy Jr. felesége) 2012. május 16-án önkezével vetett véget életének. 2019. augusztus 1-jén véletlen kábítószer-túladagolás miatt elvesztette unokáját, Saoirse Kennedyt, 2020 tavaszán pedig a másik unokáját, Maeve Kennedy Townsend McKeant és dédunokáját, Gideon McKeant holtan találták, miután kenuzás közben eltűntek.

US-POLITICS-ROBERT KENNEDY-ELECTION 1968
Robert F. Kennedy és Ethel 1968-ban
Forrás: AFP/AFP or licensors

Ethel Skakel 1928. április 11-én született George és Ann Skakel hét gyermeke közül hatodikként. Apja a Great Lakes Carbon Corporation alapítójaként szerzett vagyont, jómódban nőtt fel a Conn állambeli Greenwichben. 1945-ben ismerkedett meg Robert "Bobby” Kennedyvel, Bobby testvére, Jean Kennedy volt az egyetemi szobatársa. Bobby azonban először Ethel nővérével, Patricia Skakellel járt. Ez a románc két évig tartott, és miután kapcsolatuk véget ért, Ethellel kezdett randizni. Ők ketten 1950-ben házasodtak össze. 11 gyermekük született, mindketten nagy családot akartak. Gyermekeiket a Virginia állambeli McLeanben lévő, Hickory Hill néven ismert, 13 hálószobás házukban nevelték fel.

Jackie Kennedy, Ted Kennedy, és Ethel kennedy
Jackie Kennedy, Ted Kennedy és Ethel kenned 1975-ben
Forrás: Getty Images

Bobby, aki jogász volt, az Igazságügyi Minisztériumban dolgozott, később pedig a bátyja alatt főügyész lett. Kennedy elnök halála után Ethel támogatta férje történelmi jelentőségű elnökjelöltségét. Jelen volt 1968. június 5-én este, amikor a Robertet a Los Angeles-i Ambassador Hotelben lelőtték, miután megnyerte a kaliforniai előválasztást.

A hitének köszönhette, hogy tovább tudott élni - mondta a korábban a People magazinnak

Reggelente felébredtem, és arra gondoltam, hogy boldog a mennyben, és ott volt neki Jack - együtt voltak, ahogy a földön. Nem gondoltam azon, hogyan fogom túlélni. Tudtam, hogy így lesz, de nem tudtam, hogyan.

Férje meggyilkolása után Ethel megalapította a Robert F. Kennedy Központot az igazságosságért és emberi Jogokért, amelyet ma lánya, Kerry Kennedy vezet.
A gyermekeivel sokszor inkább keményen bánt, mint gyengédséggel. Ahogy a fiatalabb Bobby írta 2018-ban megjelent könyvében: „Anyám ... barátokra és ellenségekre osztotta a világot. Általában az utóbbiakat szigorúbb mércével mérte, és néha apró vétségek miatt elvetette az időtálló barátságokat. Hibáztattam, hogy szeszélyes és uralkodó volt.”

Bobby, aki tinédzserként drogfüggőséggel küzdött, arról is írt, hogy közelebb kerültek egymáshoz, miután a 80-as évek közepén letette a szereket. Bobby rájött arra, hogy anyja keménysége keménysége nagyrészt a sok veszteségre adott válasz volt.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.