A főtt rizs újramelegítése halált is okozhat: így mérgezed meg magad a saját otthonodban

rizsfőzés, rizs, főtt rizs, így főzd a rizst, tökéletes főtt rizs
Shutterstock/rocharibeiro -
TikTok-trend rizs baktérium baktérium-fertőzés
Hogy mennyi ideig lehet hűtés nélkül hagyni az élelmiszereket, arról megoszlanak a vélemények. Most a főtt rizs újramelegítése került újra az emberek érdeklődésének középpontjába. A szakértők a lehetséges veszélyekre figyelmeztetnek.

Az utóbbi időben a TikTokon ismét felkapták, hogy a maradék rizst (és tésztát) veszélyes tárolni és újramelegíteni, mert mérgezést okozhat. Az úgynevezett sültrizs-szindróma, ami igazából nem csak a főtt rizs újramelegítésekor alakulhat ki, hanem bármilyen keményítőtartalmú élemiszernél, egy valódi jelenség, de nézzük, hogy mennyire gyakori az előfordulása és mennyire kell félnünk tőle. 

A főtt rizs újramelegítése akkor veszélyes, ha előtte szobahőmérsékleten tároltuk
A főtt rizs újramelegítése akkor veszélyes, ha előtte szobahőmérsékleten tároltuk 
Forrás: Shutterstock

Miért okoz mérgezést a főtt rizs újramelegítése?

A sültrizs-szindróma néven ismert jelenség hivatalos neve a Bacillus cereus baktérium okozta ételmérgezés. Ez a mikroorganizmus a környezetben spóra formájában fordul elő, és leggyakrabban keményítőtartalmú élelmiszerekben – például rizsben és tésztákban – található meg. Bár a spórák általában ártalmatlanok, ha az ételt nem megfelelően hűtik le vagy tárolják, a baktérium kicsírázhat és méreganyagokat termelhet, amelyek ételmérgezést okozhatnak. Dr. Ellen Shumaker élelmiszer-biztonsági szakértő a probléma akkor fordul elő, ha a főtt rizst vagy tésztát túl hosszú ideig hagyják szobahőmérsékleten állni, mivel a Bacillus cereus spórái ezen a hőfokon szaporodnak. A baktériumok által termelt toxinok pedig komoly megbetegedést okozhatnak, különösen akkor, ha ezeket az ételeket újramelegítve fogyasztják el. Dr. Donald Schaffner élelmiszertudományi professzor szerint a főtt ételek tárolásának a legbiztonságosabb módja, ha a főtt ételeket azonnal lehűtik – például alacsony falú edényekben –, így a baktériumok szaporodása minimalizálható. 

A főtt rizs újramelegítése nem okoz problémát, ha miután megfőztük, kihűtjük és azonnal hűtőbe tesszük. 

Meddig biztonságos a főtt ételt tárolni?

A szakértők szerint a főtt rizst és más keményítőtartalmú ételeket legfeljebb két órán át hagyhatjuk szobahőmérsékleten. Ezt követően az ételeket hűtőbe kell helyezni, hogy a baktériumok szaporodását megakadályozzuk. Az ételek újramelegítése ugyanis önmagában nem mindig elég a baktériumok által termelt méreganyagok semlegesítésére.

Mik a sültrizs-szindróma tünetei?

Az ételmérgezés tünetei, a hányás, hasmenés, hányinger és hasi görcsök általában a toxinnal fertőzött ételek elfogyasztása után  30 perc és 5 óra között jelentkeznek. Bár a tünetek kellemetlenek lehetnek, a legtöbb esetben néhány órán belül vagy egy-két napon belül enyhülnek.

Halálos lehet-e a Bacillus cereus által okozott mérgezés?

Bár a Bacillus cereus által okozott ételmérgezés ritkán halálos, súlyos esetekben előfordulhat. Egy 2008-as brüsszeli eset szerint egy diák öt napig tárolt spagettit fogyasztott el, és később meghalt. Azonban az ilyen súlyos következmények rendkívül ritkák. A legtöbb ember néhány óra múlva jobban érzi magát, különösen ha megfelelően hidratálják magukat.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.