3 helyesírási hiba, amit a legtöbb magyar elkövet - Te is köztük vagy?

nyelvtan helyesírási hiba magyar nyelv helyesírás
A magyar helyesírás sokak számára kihívást jelen, hiszen számos szabály és kivétel nehezíti a mindennapi írásbeli kommunikációt. A három leggyakoribb gyakori hiba, amelyeket a legtöbb magyar rendszeresen elkövet, könnyen elkerülhető lenne az egyszerű szabályok alkalmazásával.

Helyesírási hiba - még a leggyakorlottabb nyelvhasználókat sem kerülik el. Bizonyos szavak és nyelvtani szabályok, mint a „ly” és „j” használata, a kettős mássalhangzók helyesírása, valamint az egybe- és különírás kérdése különösen bonyolultak lehetnek. Mutatjuk, mely hibákra érdemes külön figyelmet fordítani, hogy elkerüljük a félreírásokat.

laptop, notebook, helyesírási hiba
Helyesírási hiba -  a leggyakorlottabb nyelvhasználókat sem kerüli el.
Forrás: Shutterstock

3 helyesírási hiba, amit a legtöbb magyar elkövet:

1. Ly/j használata

A magyar nyelv egyik legnagyobb kihívása a „ly” és a „j” megfelelő használata. Nincs univerzális szabály arra, hogy mikor kell az egyik vagy a másik változatot alkalmazni, ezért sokan összekeverik a két betűt. Például a „birtokos személyjel” esetében a „-ja” és „-je” ragok mindig „j”-vel íródnak, mégis gyakori hiba, hogy „ly”-nal írják őket, mint például „esernyője” helyett „esernyőlye”. Gyakori hiba az is, hogy a „muszáj" szót így írják: „muszály".

2. Kettős mássalhangzók

A kettős mássalhangzók használata a például a „-d” végű igék felszólító módjában is gyakran okoz gondot. Az olyan igék, amelyek „d”-re végződnek, felszólító módban megkettőzött „d”-t kapnak, például „küldd” és „mondd”. Az emberek hajlamosak egyszerűen egyetlen „d”-vel írni ezeket a szavakat, ami helytelen.

3. Egybe- és különírás

Az egybe- és különírás kérdése is gyakran okoz zavart. Bizonyos szavakat sokan hibásan különírnak, holott azok egybeírandók lennének. Például a „kézszárító” szót gyakran rosszul „kéz szárító”-ként írják, ami félrevezető és helytelen. Az egybe- és különírás szabályai azonban összetettek, ezért érdemes az interneten utánajárni, hogyan is kell helyesen írni egy-egy összetett szót

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.