Kiderült, mennyire lesz kemény az idei tél: a La Niña meglepetéseket okozhat

hideg tél,hó,fenyő
Shutterstock - Mazur Travel
La Niña időjárás Európa tél
Az előrejelzések szerint az öreg kontinensen a tavalyinál keményebb télre kell számítanunk. Európának jobban fel kell készülnie az idei télre, bár időjárási előrejelzések szerint még a legyengült La Niña érkezésével is viszonylag enyhe télre kell számítanunk.

Az időjárási előrejelzések szerint októberben Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Skandináviában lesz a leghidegebb Európában. Ezzel szemben Délkelet-Európa és Spanyolország déli része valószínűleg meleg marad. Athénban, amelyet a nyár folyamán hőhullámok és erdőtüzek sújtottak, a hónap elején a hőmérséklet elérheti a 32 Celsius-fokot.

időjárás,hideg, tél, fázó nő, La Niña, Európa

A La Niña érkezésével Európa a tavalyinál jóval hidegebb téli időjárásnak néz elébe
Forrás: Shutterstock

Az időjárást a La Niña befolyásolja

„Az előrejelzések szerint az évszak melegebb lesz a 10 és a 30 éves átlagnál, de hidegebb, mint tavaly” - mondta Matthew Dross, a Maxar előrejelző cég meteorológusa a közelgő tél időjárásáról. A La Niña, a Csendes-óceán ciklikus lehűlése 83 százalékos eséllyel alakul ki novemberben, decemberben és januárban, szemben az egy hónappal ezelőtti 74 százalékkal — közölte a múlt hónapban az amerikai éghajlati előrejelző központ. Ez a jelenség aszályhoz vezethet Kaliforniában, Brazíliában és Argentínában, és esőt hozhat Indonéziában és Ausztráliában, valamint hűvösebb időjárást Európában.

„A télre gyenge/közepes La Niña eseményt jósolnak, ami általában a szokásosnál hidegebb hőmérsékletet jelent Nyugat-Európában, így november és december felé néhány hidegebb időszakra kell számítanunk” — mondta Andrew Pedrini meteorológus, és azt is hozzátette, hogy a viszonylag hűvös hőmérséklet és a szokásosnál magasabb csapadékmennyiség további havazást hozhat a kontinens egyes részein. A múlt hónapban a Boris vihar 1,5 méter havat zúdított az osztrák Alpokba. A La Niña a tél kezdetével a szélsebességet is visszafoghatja, ami hatással lehet a megújuló energiatermelésre is. Az elkövetkező hetekben pedig az Atlanti-óceán felől érkező viharok sorozata várhatóan néhány naponta fogja elérni Nyugat- és Észak-Európát.

Tyler Roys meteorológus szerint az Afrikától nyugatra lévő magasnyomás szinte mozdulatlan marad, ami arra kényszeríti a viharokat, hogy legalább október közepéig néhány naponta az Atlanti-óceán északi részén át Nyugat- és Észak-Európa felé haladjanak. Néhány trópusi rendszert elnyelnek majd ezek a viharok, ami heves esőzésekhez vezet.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.