brit királyi család Anglia II. Erzsébet
A doktor, aki a néhai királynőt a halála előtt kezelte hónapokat töltött az uralkodó mellett. II. Erzsébet királynő krónikus betegségekkel küzdött, és orvosa az utolsó napokban súlyos felfedezést tett.

Dr. Douglas James Allan Glass a balmorali királyi udvar legfőbb orvosaként szolgálta a királynőt 34 éven át. Az orvos szemtanúja volt a királynő utolsó lélegzetvételének, és ezzel valószínűleg beírta magát a történelemkönyvekbe. Dr. Glass az utolsó napokban enyhítette II. Erzsébet szenvedéseit - az uralkodó csúnya rohamokat kapott.

II. Erzsébet
II. Erzsébet legnagyobb titkáról még a családtagok sem tudtak
Forrás: Getty Images

Az orvos nem kertelt, elmondta, mindenkinek, amikor napokkal II. Erzsébet halála előtt a tünetekből felfedezte, hogy közel a vég. A hír mindenkit sokkolt, holott a királyi család és az orvosok is készültek az elkerülhetetlenre.

„Várható volt, és tisztában voltunk vele, hogy mi fog történni” - mondta Dr. Glass Gyles Brandreth Elizabeth: Egy bensőséges portré című könyvében.

Az orvos végignézte őfelsége leépülését, tudta, hogy a helyzet visszafordíthatatlan. Amikor az utolsó napon meglátogatta, már tudta, hogy eljött a nap. 2022. szeptember 8-án 15 óra 10 perckor aztán megállt II. Erzsébet szíve, a királynőt halottnak nyilvánították. Dr. Glass pedig megállapította, hogy az „öregség” ragadta el a királynőt.

II. Erzsébet és a királyi család szolgálatában

Dr. Glass nem csak a királynőt kezelte, a többi családtag egészségéért is felelős volt. Ő gyógyította Margit hercegnőt, miután egy mustique-i nyaralás során csúnyán leforrázta a lábát. A hercegnő ezt követően Balmoralban lábadozott hosszabb ideig. Hálájukat kifejezve a hercegnő a magántitkára, Lord Ullswater a királyi család nevében a következőket írta: „Mindannyian szeretnénk megköszönni Önnek és az ápolóinak a fáradhatatlan támogatást és figyelmet, amíg a hercegnő a Balmoralban volt az elmúlt több mint egy hónapban."

Dr. Glass segítsége kulcsfontosságú volt 1993 májusában is, amikor az anyakirálynő hajszál híján megúszott egy fulladást, amit halszálka okozott egy balmorali étkezés során. Az anyakirálynőt a segítségnyújtás után megműtötték, sikeresen eltávolították az elzáródást.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.