Milliárdos fiatalok: ezek a bizniszek tették őket gazdaggá

milliárdos fiatalok
Shutterstock/Copyright (c) 2016 Friends Stock/Shutterstock. No use without permission. - Friends Stock
startup vagyon jövő
Sokszor csak egy egészen pici ötlet kell a legnagyobb bizniszekhez. Összeszedtük a világ legmenőbb milliárdos fiataljait, akik ötleteikkel nem csak megváltoztatták az életünket, de olyan vagyont szedtek össze, amelyről a legtöbb ember csak álmodozhat.

Az elmúlt évtizedekben drámai változások történtek az üzleti világban: soha nem volt még ennyire fiatalon ilyen sok milliárdos. A technológiai innovációk, az online platformok és az új piaci igények lehetőséget nyitottak arra, hogy néhány zseniális ötlettel rendelkező fiatal rekordidő alatt váljon milliárdossá. Ebben a cikkben bemutatjuk azokat a fiatalokat, akik saját ötleteikkel vagy befektetéseikkel rövid idő alatt lenyűgöző gazdagságra tettek szert, és megvizsgáljuk, mely üzleti területeken értek el kiugró sikert.

milliárdos
Milliárdos fiatalok 
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2024 Sippapas  somboonkarn/Shutterstock.  No use without permission.

 

Milliárdos fiatalok: kis ötlet, nagy biznisz

1. Mark Zuckerberg – A közösségi média forradalmasítója

Üzlet: Facebook (Meta)

Becsült vagyon: 116 milliárd USD

Mark Zuckerberg története mára legendává vált. 2004-ben, mindössze 19 évesen alapította meg a Facebookot egyetemi szobatársaival a Harvard Egyetemen. Az eredetileg egyetemisták közötti kapcsolatépítésre szolgáló platform hamarosan világszintű közösségi hálózattá nőtte ki magát. A Facebook (ma már Meta Platforms néven) átalakította a digitális kommunikációt, és Zuckerberg néhány éven belül a világ egyik leggazdagabb emberévé vált.

Zuckerberg sikere mögött a felhasználói adatokat célzottan felhasználó hirdetési modell, az innovatív funkciók, valamint az Instagram és a WhatsApp felvásárlása áll. A közösségi média platformok új korszakot nyitottak az online kapcsolattartásban és üzleti hirdetésben, amivel Zuckerberg milliárdos lett, és ami máig növeli vagyonát.

2. Evan Spiegel és Bobby Murphy – A pillanat megörökítése milliárdokat hozott

Üzlet: Snapchat

Becsült vagyonuk: Evan Spiegel – 4,5 milliárd USD, Bobby Murphy – 4,3 milliárd USD

Evan Spiegel és Bobby Murphy, a Snapchat alapítói szintén egyetemisták voltak, amikor megszületett az ötletük: egy olyan alkalmazás, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy rövid életű, pár másodperc alatt eltűnő képeket és üzeneteket küldjenek egymásnak. 2011-ben indították el a Snapchaten, amely hamar nagy népszerűségre tett szert, különösen a fiatalabb generációk körében.

A Snapchat innovatív megközelítése a magánjellegű üzenetküldéshez, valamint az olyan újítások, mint a Stories funkció és az AR (kiterjesztett valóság) szűrők, egyedivé tették a platformot, így a közösségi média egyik meghatározó szereplőjévé vált. Bár sokan kételkedtek a hosszú távú sikerükben, Spiegel és Murphy fiatal milliárdosokká vált az applikáció révén.

3. Vitalik Buterin – A kriptovaluták zsenije

Üzlet: Ethereum

Becsült vagyon: 1,5 milliárd USD

Vitalik Buterin, az orosz származású kanadai programozó mindössze 19 éves volt, amikor megálmodta az Ethereumot, egy nyílt forráskódú blokklánc platformot, amely lehetővé teszi decentralizált alkalmazások és okos szerződések létrehozását. Az Ethereum több mint egyszerű kriptovaluta: forradalmi technológia, amely megteremtette az alapját a decentralizált pénzügyi rendszereknek  és a non-fungible tokenek piacának.

Buterin a blokklánc technológiát egy új szintre emelte, és ezzel a kriptovaluták világában a Bitcoin mellett az egyik legnagyobb hatású szereplővé vált. Az Ethereum óriási értéknövekedésen ment keresztül, és Buterin fiatalon került be a milliárdosok táborába, köszönhetően a kriptovaluták iránti növekvő érdeklődésnek.

4. Kylie Jenner – A kozmetikai ipar fiatal királynője

Üzlet: Kylie Cosmetics

Becsült vagyon: 1 milliárd USD 

Kylie Jenner
Kylie Jenner 18 évesen futott be a smink termékeivel 
Forrás: Corbis via Getty Images/Stephane Cardinale - Corbis

Kylie Jenner, a Kardashian-Jenner család legfiatalabb tagja, hihetetlen üzleti érzékének köszönhetően vált milliárdossá. Bár a reality showk világában kezdte pályafutását, Kylie saját kozmetikai márkájával, a Kylie Cosmetics-szel robbant be az üzleti világba.

Az első terméke, egy matt folyékony rúzs volt, ami hatalmas siker lett, és ezt követően Jenner felépített egy teljes sminkbirodalmat, amelynek termékei online és az üzletek polcain is pillanatok alatt elfogynak. Kylie üzleti modellje az online marketingre, különösen az Instagramra épült, ahol több mint 300 millió követőjével közvetlenül kapcsolatot tartott a vásárlóival. A termékei iránti kereslet és az ügyes márkastratégia révén fiatalon belépett a milliárdosok klubjába.

5. Patrick és John Collison – Az online fizetés forradalmasítói

Üzlet: Stripe

Becsült vagyonuk: Patrick Collison – 9,5 milliárd USD, John Collison – 9,5 milliárd USD

Az ír származású Patrick és John Collison testvérek 2010-ben alapították meg a Stripe nevű online fizetési rendszert, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy könnyedén integrálják a digitális fizetési megoldásokat a weboldalaikba. A Stripe hatalmas sikert aratott, és az e-kereskedelem robbanásszerű növekedésével párhuzamosan vált globálisan ismertté és elterjedtté.

Az egyszerű, mégis hatékony fizetési rendszer számtalan vállalat számára kínált megoldást, és a testvérpár néhány év alatt milliárdosokká vált a fintech iparágban. A Stripe ma az egyik legértékesebb fintech startup, amely globálisan több ezer vállalkozás életét könnyíti meg.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.