Hűtőpakolás okosan: Így csináld, hogy az ételek sokáig elálljanak

Hűtőpakolás
Shutterstock - Kyryk Ivan
fridzsider hűtőszekrény szavatosság
Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor egy nagy kupac finomság landol a kukában, mert megromlott. A helyes hűtőpakolás több ezer forintot is megspórolhat nekünk.

Minden olyan alkalommal, amikor a vásárlásból hazaérve oda teszed a hűtőszekrényben a megvásárolt árut, ahol éppen helyet találsz, észrevétlenül ezreket dobsz ki a szemétbe. Ha a különböző élelmiszereket a megfelelő magasságba teszed, tovább állnak el és nem kell tartanod a fertőzésektől sem. A hűtőpakolás fontos.

Hűtőpakolás
Hűtőpakolás – Így csináld jól!
Forrás: Shutterstock

Hűtőpakolás – Így működhet jól

A hűtőrend kialakítása előtt azonban szem előtt kell tartanod a fridzsider tisztaságát is. Évente legalább kétszer alaposan, minden apró szegletre kiterjedően kell kitakarítani, és minimum havonta egyszer át kell nézni az élelmiszereket, a lejárt szavatosságú termékeket kidobni, a polcokat áttörölgetni és – ha szükséges – a kellemetlen szagokat elűzni, például úgy, hogy egy tálka szódabikarbónát helyezünk az egyik polcra. Fontos még néhány apróságra odafigyelni; például az élelmiszerek ne érjenek a hűtő hátsó falához, mert ez jegesedést okozhat, itt pedig könnyebben felhalmozódnak a penészgombák és egyéb veszélyes baktériumok, szennyeződések. 

Hogy elkerüld a jegesedést, szintén fontos szabály, hogy melegen ne tedd az ételt a hűtőbe, ne nyitogasd gyakran és hosszú időre az ajtaját és ne helyezd a fridzsidert a tűzhely vagy a fűtőtest mellé.

Hús, hal – a legérzékenyebb portéka

A hűtőszekrényben alul van a leghidegebb, így a legkényesebb, romlásra hajlamos termékeket is ide kell tennünk. A húsokat, halakat, de a felvágottat is erre a részre érdemes helyezni. Már csak azért is fontos, hogy az alsó polcokra tegyük a húst, mert az esetlegesen kifolyó húslé így nem kerülhet más élelmiszerre, amely komoly fertőzést is okozhatna. Alapszabály szerint biztonsággal a hús a hűtőben mindössze két napig tárolható nyersen, míg a halnál ugyanez csak egy nap. Ha úgy látjuk, hogy nem használjuk fel az egész mennyiséget, inkább a vásárlásból hazaérkezve azonnal fagyasszuk le a felesleget.

Zöldség, gyümölcs – így lesz friss sokáig

A hűtőszekrények aljában kialakított fiókot éppen a zöldségek, gyümölcsök tárolására találták ki, bár itt is érdemes a zöldségeket és a gyümölcsöket külön csomagolni, ugyanis előbbiek olyan gázokat bocsáthatnak ki, amelyek meggyorsítják az utóbbiak érési, ugyanakkor romlási folyamatait is. A fridzsiderben akár egy hétig is elállhatnak ezek az élelmiszerek, hiszen így kevésbé veszítenek a nedvességtartalmukból. Ám fontos, nehogy túlhűtsük őket, mert alacsonyabb hőmérsékleten károsodhatnak és veszítenek élvezeti értékükből.

Ezek kerüljenek a felső és a középső részre

A legfelső polcot a már elkészített ételek tárolására javasolják, ám lehetőleg ezeket is 2-3 nap alatt fogyasszuk el, mert a hosszas hűtés sem menekíti meg a romlástól. A hűtő középső részébe az olyan termékeket tehetjük, mint a különböző tejtermékek, például a joghurtok és sajtok. 
Nagy kérdés, hogy mi legyen a hűtőajtóban. Mivel ez a szekrény legmelegebb része, ide azokat az ételeket, italokat tegyük, amelyek nem igényelnek túl alacsony hőmérsékletet, mint például a mustár, a ketchup, vagy a különböző italok. A hűtőajtó legfelső részén van a legmelegebb; a lekvár, a vaj, de akár a leveskockák itt várhatják a főzést. 

Arról, hogy a tojást hová tegyük a hűtőbe – és hogy egyáltalán be kell-e tenni –, eltérő véleményeket hallhatunk a háziasszonyoktól. Van, aki esküszik az ajtóban található tojástartó rekeszre, más inkább a felső polcon tartja őket. Az viszont alapszabály, hogy a keskenyebb részével lefelé kell tenni a hűtőbe a tojásokat, mivel így hosszabb ideig maradnak frissek. 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.