Így készülj fel az óraátállításra: 14 óra után ezt az italt már semmiképpen se fogyaszd

Alarm,Clock,And,Autumn,Leaf,On,Table,Outdoors.,Daylight,Saving
Shutterstock - Pixel-Shot
téli időszak óraátállítás alvás
Bár sokan örülhetünk az extra alvás lehetőségének, ez az időeltolódás jelentős hatással lehet napi ritmusainkra, hangulatunkra, viselkedésünkre és általános mentális egészségünkre. Az óraátállítással kapcsolatban megszólalt a szakértő, aki elárulta, hogyan készülhetünk fel erre a változásra.

2024. október 27., vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell majd az óráinkat visszatekerni. Az óraátállítás az elménkre és a testünkre egyaránt hatással van. „A belső óráink - más néven cirkadián ritmusok - egy központi áramkörhöz kapcsolódnak, ami érzékeny a fényre, és jeleket küld az agynak, amelyek jelentős hatással lehetnek bizonyos testi funkciókra” – magyarázza Theresa Schnorbach, az Emma alvásszakértője. „Ez azt jelenti, hogy bármilyen fényexpozícióval kapcsolatos változás megzavarhatja az alvás-ébrenlét ciklusunkat. Egy kis időbe telik, amíg testünk alkalmazkodik ezekhez a változásokhoz, és fizikailag is érinthet minket, például befolyásolhatja a testhőmérsékletünk és a vérnyomásunk szabályozását.”

óraátállítás
Így készülj fel az óraátállításra: 14 óra után ezt az italt már semmiképpen se fogyaszd
Forrás: Shutterstock

Így készülj fel az óraátállításra: 14 óra után ezt az italt már semmiképpen se fogyaszd

Ezenkívül az idő hirtelen megváltozása fokozhatja a szorongást és a depressziós tüneteket azok körében, akik hajlamosak a hangulati zavarokra. Emellett a kognitív működést is rontja.
 

Az időeltolódás miatti alváshiány csökkentheti a kognitív funkciókat, mint például a figyelmet, a memóriát és a problémamegoldó képességeket. Az alvás elvesztése balesetekhez vezethet, és csökkentheti a különböző tevékenységek teljesítményét.

Készítsük fel a szervezetünket a változásra

A szakértő azt javasolja, hogy készítsük fel elméinket és testünket az óra változására azáltal, hogy fokozatosan beállítjuk az alvásunk ütemtervét. „Kezdjük el a lefekvési időnket 15-30 perccel korábbra tolni minden este a változás előtt” javasolja Kalentzis. „Ez a fokozatos megközelítés lehetővé teszi, hogy testünk alkalmazkodjon az új ütemtervhez anélkül, hogy hirtelen változással járna. Például, ha általában 11-kor fekszel le, törekedj arra, hogy néhány éjszakán 10:45-kor, majd 10:30-kor feküdj le.” Emellett pedig próbáljuk meg az étkezéseinket egy kicsit későbbre tolni minden nap, mivel az étkezések időpontja is hatással van belső óránkra.

Schnorbach azt is javasolja, hogy cseréljünk izzókat: „Segíthetjük az alvást azáltal, hogy az alvás előtti órákban melegebb színű izzókra (vagy vörösre, ha színváltós izzóid vannak) váltunk. Egy 2012-es tanulmány kimutatta, hogy a vörös fényterápia hatékonyan növeli a melatonin szintet és javítja az alvás minőségét.”

Browning azt tanácsolja, hogy csökkentsük a koffeinfogyasztást a délután folyamán: „Próbáld meg elkerülni a koffeint 14 óra után. A koffein felezési ideje hat óra, ami azt jelenti, hogy a koffein sok órával az utolsó ital után is jelen van a szervezetben.” Kalentzis magyarázza a természetes fény maximalizálásának fontosságát: „A világos fény, különösen reggel, segíthet az agyadnak felébredni. A fényexpozíció kulcsfontosságú a cirkadián ritmusok szabályozásában, és javíthatja a hangulatot és a kognitív funkciót.”

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.