Spanyol utazás: ebben a csodás, mégis elfeledett városban még októberben is 27 fok van

városnézés spanyolország Cordoba utazás
Córdoba, Andalúzia egyik legszebb, ám kevésbé ismert városa gazdag történelmi öröksége és kellemes időjárása miatt különösen vonzó lehet a turisták számára. Egy őszi spanyol utazás részeként érdemes ellátogatni ide, ahol a hőmérséklet októberben is 27 fok körül alakul.

Córdoba, Andalúzia gyöngyszeme, gyakran háttérbe szorul más híresebb városok mellett, mint például Sevilla vagy Granada, pedig gazdag történelme és különleges építészeti öröksége miatt megérdemli, hogy egy spanyol utazás célpontjává váljon. Az ősz itt nemcsak a kedvező spanyol időjárás miatt ideális, hanem azért is, mert ebben az időszakban kevesebb a turista. Ha spanyolországi nyaralást tervezünk, érdemes Córdoba városnézését is a programba illeszteni.

spanyol utazás, códoba városa
Spanyol utazás - Córdoba városa kiváló úticél ősszel
Forrás: AFP

Mit érdemes megnézni Córdobán?  

Córdoba történelme több mint kétezer évre nyúlik vissza, a város a római időkben alapított településként fontos kulturális központtá fejlődött. A spanyol utazási tippek közül kiemelkeik a város gazdag építészeti öröksége, mely a római, az iszlám és a keresztény kultúrák találkozásának eredménye. A 10. században a mór birodalom fővárosává vált, és Európa egyik legfejlettebb városaként vált ismertté. Lássuk, mit érdemes megnézni Córdobában!

Historic roman San Rafael Bridge with the Calahorra Tower, Cordoba, Andalusia, Spain
Bal oldalon a római híd Córdobában
Forrás: AFP

Spanyol utazás — Córdoba látnivalói:

1. Mezquita katedrális – Eredetileg mecsetként épült a 8. században, majd keresztény katedrálissá alakították át a 13. században. Csodálatos építészeti részletei, mint például a patkóívek és a faragott oszlopok, páratlanok. A mecset-katerdrális mellett olyan műemlékek is megtekinthetők, mint a Sinagoga (zsinagóga), a Zoco Municipal (Zoco városi piac) vagy a Museo Taurino (bikaviadal múzeum). Mind Córdoba történelmi központjának része, amelyet 1994-ben az UNESCO világörökség részévé nyilvánították.

Mezquita katedrális, Códoba
A Mezquita katedrális a szűk utcákból is látható.
Forrás: AFP

2. Római híd – Augustus császár idején épült, azóta is fontos történelmi emlék. A helyiek Öreg hídként is ismerik, mivel kétezer éven át, a San Rafael híd XX. század közepén történt megépítéséig ez volt a város egyetlen hídja a folyón.

3. Alcázarm avagy a Keresztény Királyok Erődje – A katolikus uralkodók palotája, amely szintén gazdag történelmi emlékekkel bír, Córdoba egyik legismertebb és legimpozánsabb történelmi műemléke.

4. La Judería (Zsidó negyed) Córdoba városának az a területe, ahol a zsidók a 10. és a 15. század között éltek. Keskeny, kanyargós utcái és hagyományos kézműves üzletei miatt érdemes felfedezni.  

5. Palacio de Viana – Csodálatos palota és kert, amely a régi andalúziai életstílusba nyújt bepillantást. Az évek során Córdoba egyik legnépszerűbb kulturális terévé vált.

Melyik évszak a legjobb Andalúzia meglátogatására?  

Andalúzia felfedezése során fontos megtervezni, hogy melyik évszakban látogassunk el is. Córdoba időjárása szélsőséges lehet: nyáron a hőmérséklet akár 40 °C fölé is emelkedhet, ami nehézzé teheti a városnézést. Az őszi időszak azonban tökéletes egy spanyolországi nyaralás alkalmával, különösen októberben, amikor a hőmérséklet 27 °C körül mozog, és még napozni is lehet. A spanyol tél is kellemesen enyhe, 10-16 °C között mozog a hőmérséklet, így a hidegebb hónapokban is ideális választás lehet Córdoba egy városnézéshez vagy andalúziai kiránduláshoz.

Córdoba, zsidó negyed
A zsidó negyed szűk utcái
Forrás: AFP

Hogyan juthatunk el Córdobába?  

Budapestről Córdoba a legkényelmesebben Sevilla vagy Malaga repülőterein keresztül érhető el. Közvetlen járatok Budapestről Malagába és Sevillába is indulnak, az utazási idő mindkét városba körülbelül három óra. Malagából vonattal körülbelül 50 perc alatt elérhető Córdoba, autóval pedig 1 óra 45 perc alatt. Sevilla és Córdoba között is rendelkezésre állnak közvetlen vonatok, amelyek 45 perc alatt teszik meg az utat.

Hol szálljunk meg?  

Córdoba számos szálláslehetőséget kínál, amelyek közül néhány a történelmi belváros közvetlen közelében található. A spanyol utazási tippek között érdemes kiemelni a következő szállodákat, amelyek kényelmes elhelyezkedésükkel és szolgáltatásaikkal ideálisak egy spanyolországi nyaraláshoz:

  • H10 Palacio Colomera: 72,000 Ft/éj/szoba
  • Hotel Córdoba Center: 44,000 Ft/éj/szoba
  • NH Collection Amistad Córdoba: 76,000 Ft/éj/szoba
  • Patios Del Orfebre: 29,000 Ft/éj/szoba
  • Hotel Los Patios: 31,000 Ft/éj/szoba

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.