Megfejtették a Stonehenge évszázadokon át tartó rejtélyét: ez a kirakós egy darabkája

kutatás rejtély Stonehenge
David Nash geomorfológus és csapata az 1950-es évekből vett kőmintákat elemezte újra. A modern technológiát felhasználva a kutatók rájöttek, honnan származnak a Stonehenge masszív kövei.

A Stonehenge évszázadokon át tartó rejtélyének egyik szeletét oldotta meg David Nash geomorfológus professzor vezetésével egy brit kutatócsapat. Nash az 1950-es évekből származó kőmintátákat elemzte újra, ezeket akkor a Stonehenge felújítása során gyűjtöttek.

Stonehenge,,Wiltshire,,United,Kingdom,,August,29,,2024.,Atmospheric,Ancient,Prehistoric
A Stonehenge egyik rejtélye megoldódni látszik 
Forrás: Shutterstock

Brit tudósok jöttek rá a Stonehenge hatalmas ősi köveinek eredetére

A modern technológiát felhasználva a kutatók végre megtalálták a választ arra a kérdésre, amelyet a tudósok régóta keresnek: honnan származnak Stonehenge masszív kövei? A kutatás egy sarzen kőmintával indult, amelyet még az 1950-es évek helyreállítási munkálatai során gyűjtöttek - írja a Mirror. A vizsgálatok során kiderült, hogy a hatalmas sarzen kövek a Wiltshire megyében található Marlborough Downsról származnak, míg a kisebb úgynevezett kékkövek forrása a walesi Preseli-hegység. 

A kulcsfontosságú sarzen mintát évtizedekig Floridában tárolták, mielőtt visszakerült az English Heritage-hez, amely támogatta Nash professzor csapatának további nyomozását. Nash és a csapata a sarsen kövek eredetét a Stonehenge-től mintegy 40 perces autóútra fekvő West Woodsig követték vissza.

A kirakós egyik darabja megvan 

„Hihetetlen érzés volt a 21. század tudományos módszereivel megoldani egy olyan kérdést, amely régóta vitatott a tudományos világban” - nyilatkozta Nash professzor a The Brighter Side of Newsnak adott interjújában.  Susan Greaney, az English Heritage vezető ingatlantörténésze elmondta, hogy a felfedezés jelentős mértékben hozzájárul a Stonehenge rejtélyének megértéséhez. „Most már elkezdhetjük rekonstruálni azt az útvonalat, amelyet az építők követhettek a kövek szállítása során Kr.e. 2500 körül. Ez egy újabb darab a kirakósban, amely közelebb visz minket a teljes képhez” - mondta.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.