Szoknyatörténelem: A praktikumtól az erkölcsi mértékegységig

Fortepan/Reményik József -
szoknya történelem
A szoknya története gazdag és változatos, amely az évezredek során alkalmazkodott a társadalmi változásokhoz, a női szerepekhez és a divatirányzatokhoz. A szoknya az évszázadok során egyre inkább a női ruhatár jelképe lett, függetlenül a szabástól és persze a hossztól.

A szoknya, mint ruhadarab, a történelem egyik legrégebbi és legismertebb viselete. Az egyszerű szövetdarabból készült öltözet több ezer éven át hordozta magában a különböző kultúrák szokásait, szimbolikáját, és nemcsak a női, hanem a férfi ruhatár része is volt. Az idők folyamán a szoknya formája, hossza, anyaga és jelentése folyamatosan változott, mindig tükrözve az aktuális társadalmi normákat és divatot. A következőkben végigvezetjük a szoknya izgalmas történetét, a korai időktől napjainkig.

szoknya
Szoknya 1936, hölgyek az irodában

Szoknyatörténelem: időutazás a divat vonatán

 Az ókor és a szoknya eredete

A szoknya az egyik legősibb ruhadarab, amelyet már az ókori kultúrákban is viseltek, mind nők, mind férfiak. Az ókori Egyiptomban és Mezopotámiában a férfiak hosszú, földig érő szoknyát viseltek, amely a magas státusz és a hatalom jelképe volt. A nők is hordtak különféle szoknyákat, de ezek gyakran szorosabban illettek a testre, és inkább a munkára, illetve a mindennapi élethez alkalmazkodtak.

Az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel viseltek szoknyaszerű ruhadarabokat, mint például a tunikát és a peplost. Ezek a lazán hordott, drapériázott ruhák a természetes eleganciát és a könnyedséget hirdették. A szoknya ekkor még nem kötődött szorosan a nőiességhez; inkább a praktikum és a komfort állt a középpontban.

A középkor és a reneszánsz: a szoknya hosszának változása

A középkorban a szoknyák hosszabbá és formálisabbá váltak, különösen a nemesség körében. A nők gyakran több réteg szoknyát hordtak, amelyek gazdag anyagból, mint például bársonyból vagy selyemből készültek. Ezek a bonyolultan díszített ruhák státuszszimbólumként is funkcionáltak, hiszen csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak a luxust.

A reneszánsz idején a szoknya hossza és bősége tovább növekedett. A nők gyakran olyan bő, fodros szoknyákat hordtak, amelyeket különféle alsószoknyákkal tettek még látványosabbá. A farthingale nevű alsószoknya is ekkor jelent meg, amely egy merevített keret segítségével szélesítette ki a ruhát, hangsúlyozva a női derék és csípő vonalát.

 A barokk és rokokó korszak: drámai sziluettek

A 17. és 18. században a szoknyák extrém méreteket öltöttek. A barokk korszakban a szoknyák gyakran rendkívül díszesek és gazdag anyagúak voltak, amelyek drámaian bővítették ki a sziluettet. A rokokó korszakban a szoknyák oldalt szélesedtek ki, úgynevezett pannier alsószoknyákkal, amelyek szélesebb, de nem annyira hosszú megjelenést kölcsönöztek a viselőjüknek.

Ebben az időszakban a szoknyák viselete egyértelműen a női nemhez kötődött, és a nők társadalmi szerepét, státuszát is tükrözte. Minél nagyobb és díszesebb volt egy szoknya, annál magasabb rangot sugallt.

 A 19. század: a krinolin és a turnűr kora

A viktoriánus korszakban, a 19. század közepén, a szoknyák ismét újra nagy népszerűségnek örvendtek, köszönhetően a krinolinoknak. 

1860- a krinolin uralta a divatot Forrás: Fortepan

Fémkeretekkel tágították ki a ruhák alját, így a szoknyák gyakran olyan szélesek voltak, hogy alig fértek el egy ajtón. Az 1870-es évektől kezdve a krinolinokat felváltotta a turnűr, amely a szoknyát hátulról emelte meg, ezzel még inkább hangsúlyozva a derékvonalat és a csípőt.

A 20. század eleje: az emancipáció kezdete

Az 1900-as évek elején a szoknyák fokozatosan szűkebbé és egyszerűbbé váltak. A nők életmódja és társadalmi helyzete változni kezdett, ahogy egyre inkább részt vettek a munkában és a közéletben. A 20. század első évtizedeiben a szoknyák hossza még mindig szinte földig ért, de a derék hangsúlya és a kényelmesebb anyagok megjelentek.

Szoknya a századfordulón
Forrás:  Forrás:Fortepan

Az 1920-as években, a flapper korszak idején a szoknya hossza radikálisan rövidült. A térdig érő szoknyák sokkolóan hatottak a konzervatív társadalmakra, de egyben a nők emancipációjának és függetlenségének is szimbólumává váltak.

1925
Forrás: Forrás: Fortepan

A 20. század közepétől: a miniszoknya forradalma

A szoknya történetének talán legnagyobb forradalma az 1960-as években következett be, amikor Mary Quant divattervező megalkotta a miniszoknyát. Ez a ruhadarab a lázadó fiatalság, a szexuális forradalom és a női egyenjogúság jelképévé vált. A miniszoknya radikálisan rövid volt, és hatalmas vitákat váltott ki, ám gyorsan divatba jött világszerte.

1970- hódít a miniszoknya
Forrás:  Forrás:Fortepan

A 70-es években a maxi szoknyák is népszerűvé váltak, míg a 80-as és 90-es években a szoknyák hossza és stílusa változatos volt, követve a gyorsan változó divatot.

 A 21. század: sokféleség és egyéni stílus

Napjainkban a szoknya hossza és formája szinte határtalan. A modern divat sokszínűsége lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját stílusának és személyiségének legmegfelelőbb szoknyát. A miniszoknya éppúgy divatban van, mint a maxi vagy midi szoknya, és a különféle anyagok, minták, szabások korlátlan választási lehetőséget nyújtanak.

női láb, női vádli, szoknya, magas sarkú, séta magas sarkúban
 Modern szoknyadivat Forrás: Shutterstock


A szoknya története gazdag és változatos, amely az évezredek során alkalmazkodott a társadalmi változásokhoz, a női szerepekhez és a divatirányzatokhoz. Míg kezdetben mindkét nem viselte, az évszázadok során egyre inkább a női ruhatár jelképe lett, a 20. század második felében pedig a nők szabadságának és önkifejezésének egyik eszközévé vált. A szoknya ma már nemcsak egy ruhadarab, hanem a nőiesség, a divat és a kultúra kifejeződése.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.