Ha ebben a korban házasodsz, kisebb a válás kockázata

esküvő házasság válás
Egy brit kutatás szerint nem mindegy, melyik életkorban kötsz házasságot. Ha "éppen jókor" mondod ki a boldogító igent, kisebb a válás kockázata.

Egy angol kutatás a 25-32 éves kort találta a legideálisabbnak a házasságkötésre, ugyanis ekkor már elég érettek vagyunk az elköteleződésre, de még nem csalódtunk sokat az életben. A felmérés szerint az ekkor házasodók 50 százalékkal kisebb eséllyel váltak el, mint például azok, aki 20 évesen mondták ki a boldogító igent. A túl fiatalon házasulók körében jelentősen több a válás. 

Ha 25 és 32 éves korod között házasodsz, kisebb a válás kockázata
Ha 25 és 32 éves korod között házasodsz, kisebb a válás kockázata
Forrás: Shutterstock

Minden házasság réme a válás

Felmérések szerint, ha nem akarunk elválni, azt is érdemes meggondolni, mikor házasodunk. A kutatások arra jutottak, hogy a 20 év körül házosodók esetében 50 százalékkal magasabb a válás kockázata. Azt is megállapították, hogy a legkisebb eséllyel azok válnak el, akik 25 és 32 éves koruk között köteleződnek el. 

A válás két fő oka

Szakértők szerint a válás két fő oka a szex és a pénz, tehát a félrelépés és az anyagi dolgok különféle módon való kezelése. Becky Whetstone házasságterapeuta szerint azonban a váláshoz vezető útnak több szakasza - nevezetesen 5 lépcsője - is van, de ha a felek észreveszik a bajt, onnan még vissza lehet fordulni. Éppen ezért fontos, hogy a házasságunkat éretten kössük meg, így nagyobb az esély arra, hogy a válási papírokat sem hirtelen megfontolásból adjuk be. 

A jó házasság alapja az elfogadás

Dr. John Gottman a Washington Egyetem pszichológus professzora 14 éven keresztül kutatta a házasság intézményét, és ez idő alatt körülbelül 650 párt figyelt meg. Arra a következtetésre jutott, hogy a házas felek hosszú éveket és rengeteg energiát képesek fordítani arra, hogy megváltoztassák a másikat, de a jelentős nézeteltérések az értékek és a világlátás különbözőségéből fakad, ez pedig sokat nem fog változni. A sikeres párok tudják ezt jól, és elfogadják egymást mindenestül. Ez is azt támasztja alá, hogy előnyösebb, ha a házasulandóknak már kialakultabb érékrendjük van, így a közös élet során kevesebb negatív meglepetés éri őket. 
 

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.