Undorító vírustelep a fürdőszobánk: a vizsgálat eredménye még a kutatókat is sokkolta

fogkefe fürdőszoba zuhanyfej vírus
Egy nemrég készült kutatás szerint a mindennapi használati tárgyaink, mint a fogkefék és a zuhanyfejek, valósággal hemzsegnek az ismeretlen vírusoktól. Az Illinois állambeli Northwestern Egyetem kutatói szerint ezek a gyakran használt fürdőszobai eszközök olyan vírusokkal lehetnek borítva, amelyeket még sosem látott a tudomány.

Ha tisztításról van szó, hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni azokat a tárgyakat, amelyeket szinte észrevétlenül, nap mint nap használunk. Ilyen például a fogkefe és a zuhanyfej, amelyek a tisztaság és higiénia szimbólumai. De vajon tudtad, hogy ezek az eszközök tele lehetnek olyan vírusokkal, amelyekkel eddig még nem találkoztunk? Egy új, sokkoló kutatás rávilágított arra, hogy ezek a mindennapi használati fürdőszobai tárgyak valóságos gócpontokká váltak, tele ismeretlen baktériumokkal és vírusokkal. A Northwestern Egyetem kutatói által végzett vizsgálat nemcsak megdöbbentő felfedezéseket hozott, hanem figyelmeztetett minket arra is, hogy a tisztításra szánt idő és energia elengedhetetlen az egészségünk védelmében.

fürdőszoba, vírus, baktérium
A fürdőszobában olyan vírusokat és baktériumokat találtak a kutatók, amiket nem is ismertek
Forrás: Shutterstock

Nem is gondolnád, mennyi vírus vesz körül a fürdőszobában!

92 zuhanyfejből és 36 fogkeféből vett mintavétel során egészen megdöbbentő eredmények születtek. A kutatók szinte elképzelhetetlen mennyiségű, eddig ismeretlen vírusra bukkantak, különösen bakteriális vírusokra, vagyis baktériumokat támadó vírusokra, úgynevezett bakteriofágokra. A nedves környezet ugyanis ideális feltételeket biztosít a mikroorganizmusoknak, így a fürdőszobai eszközök fertőzési kockázatot jelenthetnek.

„Az a mennyiségű vírus, amit találtunk, egyszerűen elképesztő!”mondta Erica M. Hartmann, a kutatás vezetője. „Rengeteg olyan vírust azonosítottunk, amiről szinte semmit sem tudunk, és sok olyat is, amelyeket még sosem láttunk korábban. Csodálatos, hogy mennyi rejtett biodiverzitás vesz körül minket – és nem kell messzire menni érte, hiszen itt van, közvetlenül az orrunk előtt.”

A kutatás érdekessége, hogy a zuhanyfejeken lévő baktériumszint akár százszor magasabb is lehet, mint a csapvízben mérhető szint. Ezek a baktériumok ráadásul nagyon könnyen szaporodnak a nedves környezetben, ami magyarázza, miért található meg olyan sok mikroorganizmus ezeken a felületeken.

  • Tippek a zuhanyfej tisztítására: a citromsav ereje

Sokan tudják, hogy a fürdőszoba takarítása nem egyszerű feladat. A tisztítási szakértők szerint a megfelelő tisztítószerek használatával azonban könnyebben szabadulhatunk meg a makacs vízkőtől és a lerakódásoktól. Bár sokan ecetet vagy szódabikarbónát használnak, a citromsav gyorsabb és hatékonyabb megoldást nyújt. Ez az anyag természetes tisztítószer, amely képes lebontani a vízkövet és a rozsdát, valamint megakadályozni a baktériumok elszaporodását is.

A szakértők azt javasolják, hogy a citromsavat por formában, a csomagoláson található utasításokat követve alkalmazzuk. 

Tisztításkor célszerű gumikesztyűt használni, mivel a citromsav erősen maró hatású lehet, és irritációt okozhat a bőrön. Az optimális eredmény érdekében vegyük le a zuhanyfejet, és áztassuk be egy tál vízbe kevert citromsavba – így hatékonyan megszabadulhatunk a felületen található vírusoktól és baktériumoktól is.

  • Tudtad? A citromsav ereje nemcsak a fürdőszobában érvényesül!

A citromsav nemcsak a fürdőszobában alkalmazható kiváló eredményekkel, hanem bármilyen otthoni tisztítás során. Magas savtartalma miatt hatékony a penész, a rozsda és más makacs szennyeződések eltávolításában is. Ezen túlmenően környezetbarát választás is, így ha egyszer kipróbáljuk, könnyen válhat a mindennapjaink részévé.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.