Elképesztő! A klímaváltozás miatt néhány év múlva kedvenc élelmiszerünk eltűnhet a polcokról

kávé
Shutterstock - Luis Yunis
globális felmelegedés éghajlatváltozás élelmiszerek
A tudósok szerint néhány – alapvető élelmiszernek tartott – finomság a bolygó éghajlatának változásai következtében pár éven belül végleg eltűnhet a bevásárlóközpontok polcairól. A klímaváltozás miatt veszélyben a kávé, a csokoládé és a banán is.

A globális felmelegedés következtében a bolygónk átlaghőmérséklete évről-évre fokozatosan emelkedik. A klímaváltozásnak számos negatív ökológiai következménye van: folyamatosan csökken az élővilág sokszínűsége, emelkedik a tengerszint és jelentősen romlik a mezőgazdasági területek használhatósága is. A tudósok szerint ez hatással lesz arra is, hogy bizonyos élelmiszerek pár éven belül eltűnnek a boltok polcairól – vagy olyan magas áron lesznek elérhetőek, hogy átkerülnek a luxuscikkek közé. Az éghajlatváltozás következtében kialakuló szélsőséges időjárás tönkreteheti azokat a területeket, amelyek bizonyos alapvető élelmiszerek termesztéséhez szükséges körülményekkel rendelkeznek.

Klímaváltozás, csokoládé
A tudósok szerint a klímaváltozás hatására bizonyos élelmiszerek pár éven belül eltűnnek a boltok polcairól
Forrás: Shutterstock

Ezek az élelmiszerek vannak veszélyben a klímaváltozás miatt

1. Kávé

kávébab
Az időjárási viszonyok nagyban befolyásolják a kávétermesztést
Forrás: Shutterstock

A világ egyik legnépszerűbb és sokak számára nélkülözhetetlen mindennapi itala a tudósok szerint komoly veszélyben van a klímaváltozás miatt. Az időjárási viszonyok nagyban befolyásolják a kávétermesztést, ugyanis a magas hőmérséklet és a kiszámíthatatlan csapadékmennyiség rendkívül rossz hatással van a kávécserjékre. Kolumbia és Brazília a kávétermesztés legmeghatározóbb országai közé tartoznak – ezeken a területeken egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási viszontagságok és az aszályok, amelyek jelentős mértékben rontják a termés minőségét. Latin-Amerikában a kávénövényeket egy „levélrozsda” nevű, pusztító hatású gomba támadta meg, amely vasszínű spórákkal borítja be a leveleket, így leállítja a kávécserjékben zajló fotoszintézist. 

A levélrozsda 2012 és 2017 között több mint 2,5 milliárd eurós kárt és elmaradt hasznot okozott, és hatására közel 2 millió gazda kényszerült arra, hogy végleg elhagyja a földjét. Afrikában is hasonlóan elkeserítő a helyzet: az előrejelzések szerint 2080-ra 65%-kal csökkenhet a kávé termesztésére alkalmas területek száma.

2. Banán

Banán
A globális felmelegedés következtében több település is alkalmatlanná válhat a banán termesztésére
Forrás: Shutterstock

A világ egyik legnépszerűbb gyümölcse, a kálium kiváló forrása szintén veszélyben van a tudósok szerint. A banán trópusi környezetben fejlődik, a globális felmelegedés következtében azonban több település is teljesen alkalmatlanná válhat a banán termesztésére. Ennek az is az oka, hogy ezeken a területeken a termesztőknek jelentős vízhiányokkal kell számolniuk, ami szintén negatívan hat a banántermesztésre. A vízhiány és az emelkedő hőmérséklet miatt egyre jobban terjed egy különösen veszélyes gombafertőzés is – a Tropical Race 4 nevű kór – amely a banánok kiszáradás miatti pusztulását okozza.

A kutatók igyekeznek mindent megtenni, hogy kifejlesszék a legellenállóbb banánfajtákat, de egyelőre kiszámíthatatlan, hogy milyen eredmények várhatók. Sajnos elképzelhető, hogy a banán hamarosan eltűnik a boltok polcairól.

3. Csokoládé

kakaóbab
A kakaóbab virágzásához a növénynek nagyon speciális környezetre van szüksége
Forrás: Shutterstock

A globális hőmérséklet változásai hatására a kávébab mellett a kakaóbab is termésválsággal nézhet szembe az előrejelzések szerint. A kakaóbab virágzásához a növénynek nagyon speciális környezetre van szüksége és csak az Egyenlítőtől 20 fokkal északra és délre eső településeken képes növekedni. Magas páratartalmat, egyenletes hőmérsékletet, nitrogénben gazdag talajt, bőséges csapadékot igényel – és ezek a feltételek szinte csak az esőerdőben találhatók meg. Az éghajlatváltozással foglalkozó szakemberek szerint a kakaótermelő területeken 2050-ig 2,1 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés várható, amelynek hatására a termőterületek vészesen fogynak majd.

Amennyiben a kakaóbab termesztéséhez szükséges feltételek nem tudnak teljesülni, a csokoládé szintén eltűnhet a boltok polcairól.

 


 



 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.