A burgonya a konyhánk egyik alapvető élelmiszere, ugyanis nagyon sok verzióban - püréként, főve, sütve - fogyasztható. Így nincs is annál bosszantóbb, mint amikor főzési terveinket tönkreteszi a kicsírázott, ráncos vagy zöld foltos burgonya. Most azonban egy új TikTok-hack terjed, aminek tanácsait megfogadva állítólag lassíthatjuk a burgonya megromlását.
Akár a kertünkből, akár a szupermarketből származik a burgonya, fontos tudni, hogyan kell otthon megőrizni az állagát. A @goodfoodforgood nevű TikTok-felhasználó videóban mutatta be a nagy trükköt: a burgonyát almával kell együtt tárolni. „Ennek a tippnek az alkalmazása hosszabb ideig frissen tartja a burgonyát. Így pénzt takaríthatsz meg, és megelőzheted a pazarlást. Később hálás leszel érte” - írta a videóhoz. Kifejtette, hogy az alma etilén nevű gázt termel, amely lassítja a burgonya csírázását.
A burgonya tárolásánál az is fontos, hogy hűvös, száraz helyet válasszunk, mint például egy szekrény vagy kamra. Korábban a szakemberek azt javasolták, hogy a burgonyát 6 °C feletti hőmérsékleten tároljuk. Az új kutatások azonban kimutatták, hogy a burgonya hűtőszekrényben való tárolása is biztonságos, sőt, meghosszabbíthatja az eltarthatóságát.
Az alma által kibocsátott etilén lassítja a burgonya érési folyamatát, ezáltal megelőzi a korai csírázást. Érdekes módon, amíg a burgonya esetében ez a gáz kedvező hatással van a frissesség megőrzésére, addig más gyümölcsök és zöldségek esetében gyorsíthatja az érést és romlást. Ezért fontos, hogy az almát ne tároljuk olyan termékek mellett, amelyek etilénre érzékenyek, mint például a hagyma, dinnye, brokkoli vagy őszibarack.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.