Ezt tedd a burgonya mellé, hogy sokáig friss maradjon

praktika alma burgonya krumpli
Krumplit általában nem kis kiszerelésben vásárolunk, így előfordul, hogy kicsírázik vagy megromlik. Egy TikTok-felhasználó megosztotta, hogy ha a burgonya mellé almát teszünk, sokkal tovább fogyasztható marad.

A burgonya a konyhánk egyik alapvető élelmiszere, ugyanis nagyon sok verzióban - püréként, főve, sütve - fogyasztható. Így nincs is annál bosszantóbb, mint amikor főzési terveinket tönkreteszi a kicsírázott, ráncos vagy zöld foltos burgonya. Most azonban egy új TikTok-hack terjed, aminek tanácsait megfogadva állítólag lassíthatjuk a burgonya megromlását.

A burgonya hosszabban friss marad egy apró trükk segítségével
A burgonya hosszabban friss marad egy apró trükk segítségével
Forrás: Shutterstock

A megfelelő tárolás kulcsfontosságú ahhoz, hogy a burgonya friss maradjon

Akár a kertünkből, akár a szupermarketből származik a burgonya, fontos tudni, hogyan kell otthon megőrizni az állagát. A @goodfoodforgood nevű TikTok-felhasználó videóban mutatta be a nagy trükköt: a burgonyát almával kell együtt tárolni. „Ennek a tippnek az alkalmazása hosszabb ideig frissen tartja a burgonyát. Így pénzt takaríthatsz meg, és megelőzheted a pazarlást. Később hálás leszel érte” - írta a videóhoz. Kifejtette, hogy az alma etilén nevű gázt termel, amely lassítja a burgonya csírázását

Hol tároljuk a burgonyát?

A burgonya tárolásánál az is fontos, hogy hűvös, száraz helyet válasszunk, mint például egy szekrény vagy kamra. Korábban a szakemberek azt javasolták, hogy a burgonyát 6 °C feletti hőmérsékleten tároljuk. Az új kutatások azonban kimutatták, hogy a burgonya hűtőszekrényben való tárolása is biztonságos, sőt, meghosszabbíthatja az eltarthatóságát.

Mikor hasznos az etilén és mikor nem?

Az alma által kibocsátott etilén lassítja a burgonya érési folyamatát, ezáltal megelőzi a korai csírázást. Érdekes módon, amíg a burgonya esetében ez a gáz kedvező hatással van a frissesség megőrzésére, addig más gyümölcsök és zöldségek esetében gyorsíthatja az érést és romlást. Ezért fontos, hogy az almát ne tároljuk olyan termékek mellett, amelyek etilénre érzékenyek, mint például a hagyma, dinnye, brokkoli vagy őszibarack.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.