A krumpli az egyik legnépszerűbb köret, ami rendkívül sokoldalúan felhasználható. Ha gyakran főzöl vagy sütsz burgonyát, valószínűleg te is találkoztál már az alábbi helyzettel: finom sültet tervezel, és a burgonya lenne az ideális köret mellé, azonban főzés előtt kiderül, hogy a tárolás során a gumók kicsíráztak. Mi ilyenkor a teendő? Más köretet kell kitalálnunk? Vagy még mindig ehetjük a csírázó burgonyát? Utánajártunk a kérdésnek.
Valójában a burgonya csírázásakor egy enyhén mérgező anyag, az úgynevezett szolanin termelődik. Ezt érdemes elkerülni, ami azonban nem jelenti azt, hogy rögtön az egész gumót a szemetesbe kellene dobni.
A legfontosabb szempont: a keletkezett csírák a krumplin mindenképp 1 cm-nél rövidebbeknek kell lenniük. Ebben az esetben a méreg koncentrációja még túl alacsony ahhoz, hogy káros legyen a szervezetre.
Azonban a csírázó részt és a hajtásokat mindenképp alaposan el kell távolítani, mielőtt folytatnánk a krumpli feldolgozását a Bild der Fra oldal szerint. A zöld részeket, foltokat is érdemes kivágni, mivel azok is szolanint tartalmaznak. Ha ilyen burgonyát használunk, ne felejtsük el, hogy a főzővizet ne használjuk fel tovább, mivel a nehezen oldódó, hőálló szolanin a főzés során a folyadékba kerül.
Ha a hajtások már hosszabbak, mint 1 cm, jobb, ha a burgonyát inkább eldobod.
A túl magas szolanin-tartalom fogyasztása esetén a legrosszabb esetben irritált nyálkahártyákra kell számítani, ezen kívül hasfájás, hányás és hasmenés is előfordulhat.
A szolanin egy olyan anyag, amely nemcsak a burgonyában, hanem a paradicsomban és más burgonyafélékben is megtalálható, és a növények számára védelmet nyújt a káros rovarokkal szemben. A szolanin a héj alatt, valamint a hajtásokban is jelen van. A keserű ízű anyag emellett védi a burgonyát a rothadástól, ezért azok a gumók, amelyek nyomás vagy fagyás következtében sérültek, magasabb szolanin-tartalommal rendelkeznek.
Teljesen elkerülni nem lehet, hogy a burgonyák egyszer csak csírázni kezdjenek, de a megfelelő tárolással késleltetheted ezt a folyamatot. Hűvösen, szárazon és sötétben, ez az ideális tárolás a krumplik számára. Az optimális tárolási hőmérséklet 3-5 °C között van, így a konyha nem a legjobb hely a tárolásukra. A pince vagy egy hűvös kamra sokkal jobb választás, ha a burgonyát agyagból készült tárolóedényben vagy vászonból készült zsákban tartod.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.