Ínycsiklandó ételek, amik tested-lelked felmelegítik

tél, étel, recept
Shutterstock - sergey causelove
tél recept étel
Amikor hideg van és hull a hó, nem csak Micimackó fázik. Persze ilyenkor rétegesen és melegen öltözünk, mindig van nálunk sapka, sál és kesztyű, mégis sokszor vacogunk. Fűszerekkel, ételekkel is segíthetünk a melegítésben!

Vannak, akiknek mindig fagyos a kezük-lábuk, hamar piros lesz a hidegtől az orruk: ezen mindenekelőtt testmozgással, illetve finom ételek készítésével segíthetünk.

tél, étel, recept
Télen mindannyiunknak jól esnek a lélekmelengető, forró ételek.
Forrás: Shutterstock

Mik azok az ínycsiklandó ételek, amikkel azonnal feltekerheted a belső hőmérsékleted? 

Mutatjuk!

Fűszerek

Fahéj, ánizs, csil­lag­ánizs, méz, kardamom, curry, csili, pirospaprika, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, feketebors, kurkuma, fokhagyma – ezek a legmelegítőbb fűszereink, amelyek nagy részét használjuk is a téli ételekbe és italokba anélkül, hogy tudnánk melegítő hatásukról.

Fácán, diós szőlőraguval

Hozzávalók (4 személyre):

2 konyhakész fácán • 2 fej vörös­hagyma • só • 8 szem borókabogyó • 3 evő­kanál méz • 150 g vaj • őrölt pirospaprika • 300 g szőlő • 80 g dióbél • friss kakukkfű

Elkészítési idő: 70 perc

1 adag: 825 kcal

Elkészítés:

1. A fácánokat gondosan tisztítsuk meg, mossuk meg, és vágjuk félbe. A hagymát hámozzuk meg, karikázzuk fel, majd terítsük szét egy tűzálló tálban. Tegyük rá a húsdarabokat, és sózzuk meg. Szórjuk rá a borókát, öntsünk mellé 100 ml vizet, fedjük le alufóliával, majd 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig.

2. Közben a mézet keverjük el a megolvasztott vaj felével és egy nagy csipet paprikával. Távolítsuk el az alufóliát, és kenjük át mézes vajjal a fácándarabokat. A szőlőt mossuk meg, szemezzük le, szórjuk ezt is a húsra a durvára vágott dióval együtt. Süssük további 30 percig, közben, ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Végül keverjük bele a maradék vajat, majd kakukkfűvel tálaljuk a sültet. Főtt burgonya illik hozzá.

Alapanyagok

A húsok közül a vörös húsok melegítenek, mint a marha, a bárány, a sertés, a vadhúsok, és ide tartozik a kacsa is. Érdemes olajos magvakat is fogyasztani a melegítő hatás kedvéért: ajánljuk a diót, a mogyoróféléket, de ide tartozik a gesztenye is. A zöldségek közül elsősorban a cékla, a káposzta, a sütőtök és a hagyma javallott, de a hüvelyesek – a bab, a lencse – is ide tartoznak. A gabonaféléknél inkább a fűszerezéssel tudjuk elérni a melegítő hatást, mert ezek önmagukban semlegesek.

Boros oldalas, balzsamos céklával

Hozzávalók (4 személyre):

1 kg sertésoldalas • só • bors • kömény • 1-2 ág friss vagy 1 teáskanál szárított majoránna • 400 ml fehér- vagy rozébor • 800 g cékla • 2 fej vöröshagyma • 2 fej fokhagyma • 3-4 evőkanál balzsamecet • 1-2 evőkanál méz • 100 g zsiradék (zsír vagy vaj)

Elkészítési idő: 120 perc+pácolás

1 adag: 510 kcal

Elkészítés:

1. Az oldalast vágjuk két-három darabba, dörzsöljük be sóval, tört fekete borssal, őrölt köménnyel, elmorzsolt majoránnával. Tegyük jól záródó dobozba, öntsük rá a bort, és egy éjszakán át pácoljuk hideg helyen.

2. Másnap az oldalast rakjuk át egy közepes tepsibe, adjuk hozzá a vajat vagy a zsírt, dobjuk mellé a meghámozott, cikkekre vágott vöröshagymát és a keresztben kettévágott fokhagymát. Alufóliával fedjük le. 180 fokra előmelegített sütőben 1,5-2 órán át süssük a húst.

3. Jó alaposan mossuk meg a céklagumókat. A húst félidőben vegyük ki a sütőből, vegyük le a tepsiről a takarást, és tegyük bele a céklát. Rakjuk vissza rá a fóliát, és süssük készre.

4. Szedjük ki a tepsiből a húst és a céklát, szűrjük át a pecsenyelevet. A tiszta levet öntsük egy kis lábasba, adjuk hozzá a balzsamecetet, és forraljuk fel, végül ízesítsük egy kis mézzel.

5. Rakjuk vissza a tepsibe a sült húst és a meghámozott, cikkekre vágott céklát, és locsoljuk meg a besűrített, balzsamecetes pecsenyelével.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.