Vannak, akiknek mindig fagyos a kezük-lábuk, hamar piros lesz a hidegtől az orruk: ezen mindenekelőtt testmozgással, illetve finom ételek készítésével segíthetünk.
Fűszerek
Fahéj, ánizs, csillagánizs, méz, kardamom, curry, csili, pirospaprika, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, feketebors, kurkuma, fokhagyma – ezek a legmelegítőbb fűszereink, amelyek nagy részét használjuk is a téli ételekbe és italokba anélkül, hogy tudnánk melegítő hatásukról.
Hozzávalók (4 személyre):
2 konyhakész fácán • 2 fej vöröshagyma • só • 8 szem borókabogyó • 3 evőkanál méz • 150 g vaj • őrölt pirospaprika • 300 g szőlő • 80 g dióbél • friss kakukkfű
Elkészítési idő: 70 perc
1 adag: 825 kcal
Elkészítés:
1. A fácánokat gondosan tisztítsuk meg, mossuk meg, és vágjuk félbe. A hagymát hámozzuk meg, karikázzuk fel, majd terítsük szét egy tűzálló tálban. Tegyük rá a húsdarabokat, és sózzuk meg. Szórjuk rá a borókát, öntsünk mellé 100 ml vizet, fedjük le alufóliával, majd 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig.
2. Közben a mézet keverjük el a megolvasztott vaj felével és egy nagy csipet paprikával. Távolítsuk el az alufóliát, és kenjük át mézes vajjal a fácándarabokat. A szőlőt mossuk meg, szemezzük le, szórjuk ezt is a húsra a durvára vágott dióval együtt. Süssük további 30 percig, közben, ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Végül keverjük bele a maradék vajat, majd kakukkfűvel tálaljuk a sültet. Főtt burgonya illik hozzá.
Alapanyagok
A húsok közül a vörös húsok melegítenek, mint a marha, a bárány, a sertés, a vadhúsok, és ide tartozik a kacsa is. Érdemes olajos magvakat is fogyasztani a melegítő hatás kedvéért: ajánljuk a diót, a mogyoróféléket, de ide tartozik a gesztenye is. A zöldségek közül elsősorban a cékla, a káposzta, a sütőtök és a hagyma javallott, de a hüvelyesek – a bab, a lencse – is ide tartoznak. A gabonaféléknél inkább a fűszerezéssel tudjuk elérni a melegítő hatást, mert ezek önmagukban semlegesek.
Boros oldalas, balzsamos céklával
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg sertésoldalas • só • bors • kömény • 1-2 ág friss vagy 1 teáskanál szárított majoránna • 400 ml fehér- vagy rozébor • 800 g cékla • 2 fej vöröshagyma • 2 fej fokhagyma • 3-4 evőkanál balzsamecet • 1-2 evőkanál méz • 100 g zsiradék (zsír vagy vaj)
Elkészítési idő: 120 perc+pácolás
1 adag: 510 kcal
Elkészítés:
1. Az oldalast vágjuk két-három darabba, dörzsöljük be sóval, tört fekete borssal, őrölt köménnyel, elmorzsolt majoránnával. Tegyük jól záródó dobozba, öntsük rá a bort, és egy éjszakán át pácoljuk hideg helyen.
2. Másnap az oldalast rakjuk át egy közepes tepsibe, adjuk hozzá a vajat vagy a zsírt, dobjuk mellé a meghámozott, cikkekre vágott vöröshagymát és a keresztben kettévágott fokhagymát. Alufóliával fedjük le. 180 fokra előmelegített sütőben 1,5-2 órán át süssük a húst.
3. Jó alaposan mossuk meg a céklagumókat. A húst félidőben vegyük ki a sütőből, vegyük le a tepsiről a takarást, és tegyük bele a céklát. Rakjuk vissza rá a fóliát, és süssük készre.
4. Szedjük ki a tepsiből a húst és a céklát, szűrjük át a pecsenyelevet. A tiszta levet öntsük egy kis lábasba, adjuk hozzá a balzsamecetet, és forraljuk fel, végül ízesítsük egy kis mézzel.
5. Rakjuk vissza a tepsibe a sült húst és a meghámozott, cikkekre vágott céklát, és locsoljuk meg a besűrített, balzsamecetes pecsenyelével.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.