Veszélyes halat fogtak Horvátország partjainál: a bőrében is méreg van

mérgező hal, Horvátország
https://www.facebook.com/aquariumpula -
Horvátország mérgező hal
Horvátország partjainál, a Medulin-öbölben található Ceja szigetnél mérgező halat fogtak. Az ezüst csikóhal a gömbhalak családjába tartozik.

A mérgező halból hét példányt észleltek ezen a helyen, egyiküket 19 méter mélyen fogták ki, és a rovinji Tengerkutatási Központba vitték. A hal Anton Vidovič szlovén halász hálójába akadt, ő is fotózta le.

Az Aquarium Pula Facebook-oldalán az olvasható, hogy az állatban egy rendkívül erős, tetrodotoxin nevű méreg termelődik, melynek fogyasztása súlyos egészségügyi problémákat és halált is okozhat. A tetrodotoxin leginkább az ivarmirigyekben és a májban koncentrálódik, de jelen van a hal bőrében is. Becslések szerint 1-2 mg-os adag már halált okoz, erősebb méreg, mint a cianid, és ellenszere sincs - írja a Travelo.

„Ez a faj invazív természetű, és a vándorló fajokhoz tartozik, amelyek a Vörös-tengerből, a Szuezi-csatornán keresztül hatolnak be a Földközi-tengerbe. Eredetileg ezek a halak az Indiai- és a Csendes-óceán trópusi területein élnek. Ragadozó természetük és természetes ellenségeik hiánya miatt ez a hal negatívan befolyásolja a biológiai sokféleséget, és veszélyt jelent a halászatra azáltal, hogy károsítja a halászhálókat, hogy zsákmányt szerezzen, csalit és horgokat tépjen" – írták az Aquarium Pula közösségi oldalán.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.