Isten mentsen az Iokaszté-szindrómás anyóstól! Ez a baj vele!

kisfiú feleség anyós szindróma anya
Létezik egy szindróma, ami minden feleség rémálmát váltja valóra. A válasz a görög mitológiában rejlik.

Amikor egy édesanya és fia között túlságosan szoros a viszony, és ez felnőttkorban is megmarad, az biztosan akadályozza a férfi párkapcsolatait. De lehet, hogy az anya valójában szinte szerelmes a fiába? Sokkal többről is szó lehet, mint a „gonosz anyós” és „anyuka kicsi fia” viccek témáiról.

anyós, meny, szerelem, szindróma, féltékenység
Az anyós az első perctől féltékeny a fia választottjára.
Forrás: Shutterstock

Filmek, könyvek, fórumok és pszichológiai rendelők témái között is gyakori az anyjához felnőtt korában túlságosan kötődő fiúgyermek esete. Az Oidipusz szindrómáról, ami nagyjából azt jelenti, hogy a fiú szerelmes az anyjába, sokan hallottak már. Az 1930-as évektől kezdték kutatni a fordítottját: az Oidipusz anyjáról elnevezett Iokaszté szindróma az anya oldaláról kiinduló, rendellenesen szoros kötődést, függőséget jelent, ami a felnőtt férfi párkapcsolatait, szexuális életét is tönkreteheti.

Több mint kotnyeles anyós

Az ember sok mindentől függhet, és ez bizony az emberi kapcsolatokra is vonatkozik. 
– Egy nő végre összejön egy helyes, rendes férfival. Kicsit furcsa, hogy vasárnaponként kötelező ebédre jár az édesanyjához, de ez még elfogadható. A bemutatás után, amikor már együtt ülnek az asztalnál, úgy érzi, mintha az anyósjelölt rivalizálna vele. A férfi egyre többször mondja le a randevút, mert a mamának kell valamit elintéznie. 

Lehet, hogy az összeköltözésig nem is derül ki, hogy a minden esti telefonhívás is kötelező.

 A várva-várt nyaralás aztán az anya hirtelen rosszulléte miatt kútba esik. Eddigre már a legtöbb nőnek egyértelmű lehet, hogy hárman vannak a kapcsolatban – magyarázza Somorjai Martina szexológus.

fiúgyerek, anya, férjpótlék, virágcsokor
Az ilyen anyós számára a fia a nagybetűs férfi.
Forrás: Shutterstock

Fiúgyermek férjpótlékként

Szinte csoda, ha egy ilyen anya mellett létrejön egy párkapcsolat, hiszen mindent megtesz, hogy szabotálja fiának azt a kísérletét, hogy egy másik nő mellett találjon boldogságra. 

Az újonnan a képbe került hölgy rivális, aki el akarja venni a mama szeme fényét. A fiukra partnerként tekintő anyák túlvédik a férfit, elszigetelik őt a külvilágtól és a potenciális feleségjelöltektől. Sokan azt is hozzáteszik: egyik nőben sem lehet megbízni. Így a felnőtt, sokszor kifejezetten jó fiúk nem motiváltak az ismerkedésre, gyakran még anyjukkal laknak, vagy legalábbis hozzá járnak enni és tiszta ruháért. 

– Ez is a csapda része, hiszen az ismerkedés elején egy nőnek tetszhet is, hogy leendő párja így tiszteli anyját. De gyorsan kiderül, hogy a férfi önbizalma alacsony, nem kezdeményez, sokszor a programok kiválasztását is a kedvesére hagyja, és gyakori, hogy szexuálisan is nagyon kevés tapasztalata van. Előfordul az is, hogy olyan rossznak gondolja a nőket, hogy akár örömlányokhoz is eljár, a tisztelet csak az anyjának jár – magyarázza a szakértő.

feleség, férj, anyós, viszály
Isten mentsen ettől a nőtől – gondolja magában a feleség.
Forrás: Shutterstock

Hogyan lesz az anyából társ?

Az anya és újszülött kötődése érzelmi és hormonális eredetű. Ha a kötődés túl szoros lesz, akkor elcsúszik az egyensúly, és az anya inkább a fiába lesz szerelmes, nem a férjébe. 
– Iokaszté szindróma persze még gyakrabban fordul elő akkor, ha az apa eleve nincs a képben. De mindkét esetben igaz, hogy hiányzik a klasszikus erős, irányító apafigura, aki magának is megkövetelné a szeretetet, figyelmet, illetve néha elvenné a kisfiút az anya kezeiből. Ez a zavar nem csak az anyák hibája, hanem a hiányzó apáké is – hangsúlyozza a szexológus. 

Ha az anyának van vagy lesz is kapcsolata, azt nem fogja igazán szeretni, hiszen már a saját fiába szerelmes. Ez fokozza a problémát, hiszen a fiú abban a tudatban nő fel, hogy a párkapcsolatban a férfiak mindig rosszul járnak, és az anya akár még rá nem tartozó részleteket is megoszt a gyermekkel a párkapcsolatáról, szexuális életéről. Ne feledjük, ez a fajta anyai szeretet valójában bántalmazás!

Ha az anya Iokaszté szindrómával küzd, mindkét fél komolyan sérül. 
– Kerüljük ezt el, szeressük jobban a férjünket, mint a gyerekünket, hiszen ez így egészséges. Ha nincs párunk, legyünk nyitottak egy új kapcsolatra. Viszont mivel ez függőség, sajnos nem sok esély van rá, hogy egy anya önállóan megszabaduljon tőle. Szenvedélybetegségekkel is foglalkozó pszichológus vagy társfüggőséggel foglalkozó szakértő segítségét érdemes kérni, ha felmerül a gyanú. 

Hasznos lehet a Hellinger-féle családállítás is, ahol a tudatosan nem ismert családi, több generációra visszanyúló problémák is kiderülhetnek. 

Talán jó hír, hogy a függőség átfordítható másik irányba. Az anya keressen hobbit, társaságot, önkéntes munkát, és találjon más célt az életének. Sajnos ha nem kezelteti magát, örök szorongásban és egyre nagyobb bizonytalanságban fog élni, rettegve attól, hogy egy nap elveszíti a fiát – tanácsolja Somorjai Martina.

Ki volt Iokaszté?

Az ógörög thébai mondakör egyik alakja, Oidipusz édesanyja, aki férjével, Laiosszal azt a jóslatot kapta, hogy fiuk meg fogja ölni apját, és feleségül veszi anyját. Az újszülöttet, hogy elkerüljék a végzetet, egy hegyoldalba tették ki. A gyermek azonban nem halt meg, így a jóslat végül beteljesedhetett: egy véletlen találkozás alkalmával a fiatal férfi valóban megölte apját, majd feleségül vette anyját, akivel négy közös gyermekük is született. Amikor egy átok feloldása érdekében az ifjú király elkezdte Laiosz gyilkosát keresni, hogy véget vessen az átoknak, felesége végig támogatta. Amikor végül Oidipusz rájött, hogy végig saját maga után nyomozott, bűntudatában megvakította magát, Iokaszté pedig önkezével véget vetett az életének.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.