Ágyneműmosás nyáron: milyen gyakran cseréljük a huzatot

Shutterstock/New Africa -
tisztítás ágynemű mosás
A kánikulában hamarabb beleizzadunk és gyorsabban is koszolódik. Segítünk, hogy az ágyneműmosás nyáron is gyors és hatékony legyen.

Gondoljunk csak bele: minden este órákat töltünk az ágyban. Ahogy a ruháinkat is gyakrabban mossuk a hőségben, úgy az ágyneműmosás gyakoriságát is érdemes akár hetente beiktatni. A melegebb időben ugyanis jobban szaporodnak az atkák és a poratkák, amelyek akár allergiás tüneteket is okozhatnak. Ezenkívül a nyári izzadás is foltokat hagyhat az ágyneműn, amitől kellemetlen szagúvá válhat. Ha mozgalmas az életed, a heti lepedőcsere plusz gondnak tűnhet, és ez ráadásul egy olyan feladat, amelyet gyorsan el lehet felejteni. De figyelembe véve, hogy valószínűleg életed nagyjából egyharmadát ágyban töltöd, érdemes időt szakítanod rá. Szerencsére az ágyneműmosás nem bonyolult feladat, íme néhány tipp, hogyan frissítsd fel ágyneműdet a nyárra, hogy minden este élvezhesd a frissen mosott, illatos ágynemű nyújtotta komfortot.

Ágyneműmosás nyáron
Akár hetente is esedékes lehet az ágyneműmosás nyáron. 
Forrás: Forrás: Shutterstock/New Africa

Ágyneműmosás: frissítsd fel hálószobádat illatos, friss ágyneművel!

Az ágyneműt, a pizsama mosáshoz hasonlóan akár hetente is javasolt kimosnunk nyáron és bár a nagy melegben az ágyneműk hamarabb megszáradnak, mégis a rendszeres mosás miatt érdemes beszereznünk egy, vagy akár két váltás ágynemű szettet. Olyat válasszunk, ami nem igényel kímélő, vagy bonyolult kezelést, egyszóval bírja a mindennapi strapát és a sűrű mosást is. A tisztítás gyakorisága mellett a módszer sem mindegy, hiszen ha jól csináljuk, akkor nem csak patyolat tiszta lesz az ágyneműnk, hanem jelentősen meghosszabbíthatjuk a lepedő és ágyneműhuzat élettartamát.

Mosás előtt kezeljük a foltokat

Ha észrevehető foltok vannak a lepedőn, mosás előtt érdemes előkezelni őket folteltávolítóval. Válasszunk olyan készítményt, amely a legtöbb étel és egyéb szennyeződés eltávolítására alkalmas. Kövessük a flakonon található utasításokat, majd a hatóidő lejárta után egyszerűen dobjuk be őket a mosógépbe. Makacs szennyeződések esetén (például bor, vér, kávé…) áztassuk be és hagyjuk hatni a folttisztítót egy éjszakán át mielőtt betennénk az a mosógépbe. Akár a napon szárítjuk, akár szárítógépbe tesszük, minden mosás után ellenőrizzük az előkezelt foltokat, és szükség esetén ismételjük meg a foltkezelést és a mosást is.

Mosás alacsony hőfokon

A legtöbb ágynemű mosógépben mosható, de fontos ellenőrizni a címkét a mosási hőmérsékletre vonatkozó utasításokért. 

A pamut és a műszálas ágynemű általában forró vízben mosható, míg a gyapjú és a selyem  kíméletesebb technikákat igényel. Az ágynemű szép megjelenésének, megőrzésének legjobb módja azonban az, ha alacsony hőmérsékleten mossuk őket. Néha azonban melegebb mosási ciklusokat kell használni, például makacs foltok esetén. Forró vizet használjunk továbbá az ágynemű fertőtlenítésére például betegség után, vagy az allergének, például a poratka eltávolítására. Próbáld kerülni az öblítők használatát, vagy legalábbis ne használd minden mosásnál. Az öblítők olyan maradványokat hagynak, amelyek csökkentik az anyag légáteresztő és nedvszívó képességét. Ha egy jó minőségű mosószert használsz, az kellemesen illatosítja és puha tapintásúvá teszi az ágyneműt.

Mindig alacsony fokozaton szárítsd

A pamut és a műszálas ágyneműk szárítógépben száríthatóak. A gyapjú és a selyem ágynemű azonban nem szabad gépbe tenni, mert az károsíthatja az anyagot.

 Az ágyneműt a lehető legalacsonyabb fokozaton szárítsd, mert ezzel meghosszabbíthatod az élettartamát. Teregess a szabadban, árnyékban. Ha a gép szárítást választod, akkor a zsugorodás elkerülése érdekében alacsony vagy közepes hőmérsékletet válassz. Ez segít megvédeni a szálakat a hő által okozott károktól. Sokkal jobb, ha az ágyneműt 45 percig alacsony fokozaton szárítod, mint 15 percig magas hőmérsékleten. Szárítás után, ha szükséges, vasald ki az ágyneműt, hogy sima és gyűrődésmentes legyen. A vasalás fertőtlenít is.

Mi a helyzet a fehérítővel?

Ha a foltok eltávolításához szeretnéd fehéríteni lepedőidet, javasoljuk, hogy csak fehér lepedőt vásárolj. Használj színbiztos vagy oxigénes fehérítőt. A fehér lepedők különösen hasznosak, ráadásul így nem kell aggódnunk amiatt, hogy a színek a sok mosás során kifakulnak.

Tippek a friss illatért:

  • Tegyél egy kis ecetet a mosógép öblítőszeres rekeszébe, hogy eltávolítsd a kellemetlen szagokat.
  • Adj néhány csepp illóolajat a mosógép mosószeres rekeszébe, hogy illatosítsd az ágyneműt.
  • Tedd az ágyneműt a napra száradni, hogy természetes és friss illatot kapjon.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.