Airbnb a megoldás, ha kiadnád a lakásodat – A szakértő segít, hogyan tedd!

Winter,Cottages,In,Remote,Area,Quebec,,Canada,,Log,House,With
Shutterstock/Copyright (c) 2023 Anatoli Igolkin/Shutterstock. No use without permission. - Anatoli Igolkin
airbnb nyaralás lakáskiadás
Dübörög a lakáskiadás. Budapest második legnagyobb Airbnb tulajdonosát, Peter Jonest kérdeztük, hogyan lehet havi pluszbevételhez jutni, ha turisták számára szeretnénk kiadni az ingatlanunkat. Airbnb vagy albérlet? Kiderítjük!

Szinte mindenki számára ismerős a hagyományos lakáskiadás fogalma, mikor a bérlő hosszú távon, akár évekig lakik az ingatlanban havi bérleti díjat fizetve. Manapság azonban egyre népszerűbb a rövidtávú lakáskiadás. Ezt az Airbnb-n keresztül hirdetik, ahol az ingatlant egyfajta apartmanként ajánlhatják fel a turisták részére, jellemzően néhány napra.

Airbnb – Így add ki hatékonyan a lakásodat
Airbnb – Így add ki hatékonyan a lakásodat
Forrás: Shutterstoc

Az Airbnb tudnivalói

  • Akár egy hotelben

Ennek a lakáskiadásnak az előnye abban rejlik leginkább, hogy a turisták kevesebb szállásdíjért cserébe szinte ugyanolyan szolgáltatást kapnak, mint egy hotelben. A szállásadó is jól jár, hiszen nem szükséges hosszú távú szerződést kötni a bérlővel, így akár a nyári időszakra is kiadhatjuk az ingatlant és összességében több pénzt is kereshetünk vele.

  • Többszörös bevétel

Az Airbnb módszerrel jóval több pénzt kereshetünk, mint csak simán albérletbe adnánk a lakást. Példaként hasonlítsunk össze egy belvárosi 45 négyzetméteres kislakást, melyet albérletként havi 200 ezer forintért lehet kiadni, míg ha az Airbnb-n hirdetjük meg, éjszakánként 25 ezer forintot is kérhetünk érte. Ha sikerül 30 napon keresztül folyamatosan kiadni a lakást, ez havi 750 ezer forint bevételt jelent. Az ár azonban függ az évszaktól is: nyáron több a turista, így az árak ennél is magasabbak lehetnek, amivel kompenzálhatjuk a téli időszakot.

  • Járulékos költségek

A haszont csökkentik a járulékos költségeink. A hagyományos bérbeadás költségein felül számolnunk kell a kiadást támogató oldalak jutalékával. Sikeres foglalást követően az Airbnb-nél körülbelül 3+18, míg a Bookingon 15 százalék jutalékot kell fizetnünk. Ezen felül a folyamatos takarításon és mosáson túl az idegenforgalmi adó és turisztikai alap hozzájárulási kötelezettség is extra költség. Így 750 ezer forint bevételből körülbelül 350 ezer forint haszonnal számolhatunk.

  • A megfelelő lakás

Kulcsfontosságú az ingatlan elhelyezkedése: elsődlegesen Budapest belvárosi részein, a körút környékén számíthatunk nagy érdeklődésre. A nyári hónapokban igen népszerűek a Balaton, Velencei-tó és Tisza tó közeli ingatlanok is. 

  • Kiadható otthon

Tájékozódjunk, milyen szabályozások vannak érvényben az ingatlan környékén. Az utóbbi években néhány fővárosi önkormányzat szigorításokat vezetett be. Jelenleg az 5, 6. és 8. kerületben nem adnak ki új engedélyt a lakóközösség beleegyezése nélkül, ráadásul az engedély kiváltása több millió forint is lehet. Jelenleg a 9. kerületben kaphatunk a legkönnyebben engedélyt.

Booking,Airbnb,Pleace,For,Rest,Lake,Forest
Minél szebb fotókat osztasz meg az ingatlanról, annál figyelemfelkeltőbbé válik
Forrás: Shutterstock

Így add ki könnyen a lakásodat

1. A tökéletes fotó elengedhetetlen feltétel a gyors kiadásnak. Készíts napfényes, informatív fotókat a szépen berendezett és tiszta lakásról.

2. Tájékozódjunk a lakásközvetítő oldalakon arról, hogy a környéken lévő, hasonló állapotú, méretű lakások milyen áron bérelhetők, és ehhez mérten árazzuk be az ingatlant. Érdemes fontolóra venni az időszerű felújítási munkák elvégzését is, mert kis befektetéssel akár 10 százalékkal is megemelhetjük a bérleti díjat.

3. A leírásban a lakás mérete, bérleti ára és elhelyezkedése mellett az olyan szavak, mint a felújított berendezések, jó megközelíthetőség, ingyenes parkolás, wifi, mindig jól mutatnak, persze, ha megfelelnek a valóságnak.

4. Egy kis figyelmesség sokat segíthet a lakáskiadásban, így érdemes üdvözlőitallal kedveskedni a vendégeinknek. Ha megtehetjük, adjunk kedvezményt azoknak, akik időben foglalnak vagy hosszabb távra bérlik a lakást. Ez a plusz figyelmesség gyorsan körbejár és olyan vendéglátóhoz mindenki szívesen megy, ahol a szolgáltatáson felül egy kis pluszt is tapasztalhat.

5. A tisztaság, megfelelő berendezés, megbízhatóság, jó kommunikáció mind minket minősít. Igyekezzünk sok pozitív visszajelzést szerezni, így jobb áron és gyorsabban ki tudjuk adni a lakást, míg a negatív vélemények ronthatják az üzlet sikerét.

6. A téli időszakban érdemes egyszerre több helyen meghirdetni a lakást, és eredményesebbek leszünk, ha anyagilag is áldozunk a hirdetésre. 

Kerületenként vagy településenként változnak a szabályok, de a tételes átalányadózás nagy segítség lehet, ha legfeljebb 3 szobát adunk bérbe. Ennek összege évente és szobánként 38400 forint, és előnye, hogy nem szükséges vállalkozást indítanunk. Ha az éves bevételünk nem haladja meg a 12 millió forintot, nem kell SZJA-t fizetnünk.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.