Mit tegyünk másnaposság ellen a fesztiválszezon alatt?

másnap, másnaposság, buli, nő, parti, alkohol
Shutterstock/ Pixel-Shot - Pixel-Shot
fesztiválszezon másnaposság alkohol hatás
Hasmenés, fáradtság, fejfájás, émelygés, remegés… Ezek bizony a másnaposság klasszikus tünetei. Emellett megemelkedhet a vérnyomás, szaporábbá válhat a szívverés, intenzívebb lehet a verejtékezés, zavaróvá válik a fény és a hang. Hogyan enyhíthetjük a szenvedésünket?

Miután felöntöttünk a garatra, a testünk reagál arra, hogy bizony túlzásba estünk. Ilyenkor a szervezetben azonnal beindul a „küzdj vagy menekülj” reakció  a másnaposság ellen. Az alkoholra gyakorlatilag úgy reagálunk, mint a méregre, emellett zavarja az agyi tevékenységet alvás közben, így a másnaposság érzését az alvásmegvonás is felerősítheti, vagy akár önmagában is kiválthatja. A biológiai óránkat szabályozó hormonokat is felbolygatja, ez kicsit hasonlít a jet-lag érzéshez.

másnaposság ellen, másnap, másnapos, másnaposság, alkohol, víz, fejfájás, nő
A másnaposság ellen is vannak jól bevált trükkök
Forrás: Shutterstock/ antoniodiaz

Miért másnap?

A másnaposság azután kezdődik, hogy a véralkoholszint csökkenni kezd. Egyes szakértők szerint a legrosszabb tünetek valójában akkor jelentkeznek, amikor a szint eléri a nullát. Érdekes módon, a ritkán és mértéktartóan ivók jobban ki vannak téve a másnaposságnak, mint a nagyivók.

Másnaposság ellen!

Nyilvánvalóan az alkoholfogyasztás mellőzése a legjobb megoldás. De ha mégis iszunk, akkor annak is meg van a módja, hogyan enyhíthetjük a panaszainkat.

  • Folyadékfogyasztás: Az alkohol fokozza a vizeletürítést, de ha ehhez még hasmenés, izzadás vagy hányás is társul, akkor még nagyobb az esély a kiszáradásra. Bár az émelygés megnehezítheti, hogy nagyobb mennyiségű vizet igyunk, mégis próbáljunk többször egy-egy kortyot lenyelni.
  • Szénhidrát: Az ivás csökkentheti a vércukorszintet, így a másnaposság okozta fáradtság és fejfájás egy része abból adódik, hogy az agy nem működik megfelelően. A pirítós és a gyümölcslé egy jó módja annak, hogy kíméletesen visszaállítsuk a normál vércukorszintet.
  • A sötétebb színű alkoholos italok kerülése: Kísérletek kimutatták, hogy a színtelen italok, mint a vodka, pálinka vagy gin, ritkábban okoznak másnaposságot, mint a sötétebb italok, például a whisky vagy a vörösbor. Az alkoholos italokban a fő alkotóelem az etanol, de a sötétebb lúgok kémiailag rokon vegyületeket tartalmaznak, beleértve a metanolt is. Ugyanazok az enzimek dolgozzák fel az etanolt és a metanolt, de a metanol metabolitjai különösen mérgezőek, így súlyosabb másnaposságot okozhatnak.
  • Fájdalomcsillapító: A nem szteroid fájdalom és gyulladáscsökkentő szerek segíthetnek a fejfájás és az általános rossz közérzet leküzdésében. Sajnos azonban ezek irritálhatják az alkohol által már megviselt gyomrot.
  • Kávé vagy tea: Lehet, hogy a koffeinnek nincs különösebb másnaposság-ellenes hatása, de serkentőként segíthet a tompaságon és a görcsösségen.
  • B-vitaminok és cink: A túlzott alkoholfogyasztás előtti és utáni 24 órás étrendbe érdemes beiktatni magas B-vitamin és cink tartalmú ételeket, vagy étrendkiegészítő formájában beszedni, mert ezek jelentősen enyhítik a másnaposság tüneteit.

Hogyan lehet megelőzni?

A másnaposság egyénenként eltérő lehet. Például az alkohol hatása egy kisebb súlyú emberre általában nagyobb, mint egy nagyobb termetű emberre. Ha azonban betartunk néhány szabályt, kevésbé lesz kínszenvedés a másnap.

  • Igyunk lassan és mindig együnk előtte, legyen tele a gyomrunk.
  • Tartsunk mértéket, két ital között várjunk egy keveset, hogy érezzük, mikor elég.
  • Igyunk meg egy-egy pohár tiszta vizet az alkoholtartalmú italok között. Ez segít abban, hogy kevesebb alkoholt igyunk, és csökkentsük az alkoholfogyasztás okozta kiszáradást.
  • Elalvás előtt igyunk meg egy pohár vízben feloldott kalciumot, magnéziumot és szódabikarbónát, hogy feltöltsük szervezetünk ásványianyag-raktárát.
  • Másnap reggelizzünk müzlit, pirítóst, sajtot, tejet és gyümölcsöt. Egész napra elosztva igyunk meg legalább 2 liter ásványvizet vagy teát.

Szöveg: Bata Kata

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.