A NASA hatalmas bejelentést tett: élőben közvetítik a Holdra szállást

Élőben közvetítené a NASA a Holdra szállást
Pexels -
technológia NASA Hold
Újra embereket küld a Holdra a NASA, a landolást pedig a tervek szerint élőben közvetítik majd.

A NASA nem kisebb dologra vállalkozik, mint hogy élőben közvetítenék a Holdra szállást 2026-ban, amikor is az Artemis 3 landol kísérő bolygónkon. Az űrkutatási központ abban reménykedik, hogy a lézertechnika fejlődésével már élőképet tudnak majd sugározni arról, hogy 52 év után visszatérnek a Holdra.

A NASA hatalmas bejelentést tett: élőben közvetítik a Holdra szállást
Forrás: Pexels

A mérnökök egy olyan űrkommunikációs módszert tesztelnek, amely – ahelyett, hogy rádióhullámokat használna adatok és videók továbbítására – lézersugárral köti össze a földi irányítást az űrhajósokkal. Egy 2023 decemberi teszt során egy Taters macskáról készült videót sikeresen visszasugároztak a Földre 19 millió mérföldről egy lézeres kommunikációs streaming szolgáltatáson keresztül. A következő, júniusi kísérleti körben a NASA Pilatus PC-12 repülőgépét lézeres kapcsolaton keresztül összekötötték az amerikai űrkutatási hivatal clevelandi Glenn Research Center műszereivel.

Rachel Dudukovich, a NASA vezető mérnöke elmondta, hogy a technológia „a környezeti kihívások kiküszöbölése miatt fontos, mint például a hosszú késések és az időjárás okozta fennakadások”.  "Azt csináljuk, hogy tároljuk az adatokat, ha a kapcsolat megszakadt, és amint az újraindul, folytatjuk az adatok továbbítását. Ez egy pufferelési képesség, lényegében nagy sebességgel" - mondta.

Az élő közvetítés, valamint a videók és adatok küldése mellett a technológia egyfajta világűrhálót is létrehoz, amely lehetővé teszi az űrben tartózkodó csapatok számára, hogy minden eddiginél jobban kapcsolódjanak a Földhöz.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.