Bosszúpisi: így kényeztesd a macskád, hogy ne tegye pokollá az életedet

macska, cica, lépcső
Shutterstock/Peteris Zalitis - Peteris Zalitis
kisállat házikedvenc macska
Dühítő foltok a kanapén, a falon, a kedvenc szőnyegen és még ki tudja hány helyen, amit nem veszel észre. A bosszúpisi sok macska fegyvere a gazdi ellen, de hidd el, vannak módszerek, amiktől a leggonoszabb fenevad is megenyhül.

A macskák bizony a szeretet és az önzés bajnokai egy cuki szőrmezsákba csomagolva. Ha megsértődnek, a gazdinak vége. Te pedig kúszva-mászva keresheted a kegyeit, hogy megelőzd a legnagyobb gonoszságot, amit macska csak kitalálhat: a bosszúpisi foltok megjelenését. 

bosszúpisi, macska
Bosszúpisi, a macskák bosszúja Forrás: KDdesign_photo_video/Shutterstock

Bosszúpisi: pukkandúr és hiszticica visszavág

Számtalan bűnöd lehet, néhány napos távollét, későn adott reggeli, vagy túl kevés simogatás. A cicák számtalan okot találhatnak arra, hogy bevezessék a bosszúpisit, amitől nehéz megszabadulni. A macskák vizelete ugyanis jelölésre szolgál, ezt a funkciót pedig bármikor hajlandóak bevetni, ha a kényelmükről van szó. Ha megsértődnek, csak a bosszú lebeg a szemük előtt, aztán kéjesen végignézik, ahogy tönkremennek az idegeid és a lakásod. 

Stressz a lelke mindennek

  A macskák imádják a tisztaságot, nem véletlen a folyamatos mosakodás.

  A bosszúpisi csak számodra tűnik tudatos folyamatnak, azonban a macskák inkább ösztönösen cselekednek, de hogy miért, annak számos oka lehet, ilyen például az új állat érkezése a házba, vagy egy hosszabb távollét, amitől nem érezte magát biztonságban. A macskának az alomtálcája is fontos, ha nem tiszta, vagy túl illatos, esetleg nehezen megközelíthető, akkor a cica másik helyet fog keresni a szükségletei elvégzésére. A hirtelen megváltozott viselkedés, például a nem megfelelő helyen történő pisilés, gyakran utalhat egészségügyi problémákra is, például húgyúti fertőzésekre vagy vesebetegségekre. Fontos, hogy ilyen esetben fordulj állatorvoshoz.

Mi a megoldás?

Alapos takarítás: Ha a macska nem megfelelő helyen végezte el a dolgát, azonnal tisztítsd fel a területet megfelelő, enzimes tisztítószerrel. Ezek a tisztítószerek képesek eltávolítani a vizelet szagát, ami megakadályozza, hogy a macska újra ugyanott végezze el a dolgát.

Stresszoldás: Próbáld meg azonosítani és megszüntetni a macska stresszének forrását. Ha például új állatot hoztál a házba, fokozatosan ismertesd össze a két állatot. Nyugodt és biztonságos környezetet biztosítva a macska számára csökkentheted a stresszt.

Több, vagy másik alomtálca biztosítása: Ha több macska van a házban, érdemes több alomtálcát biztosítani, hogy mindegyiknek legyen elég helye és lehetősége szükségletei elvégzésére.

Rendszeres állatorvosi ellenőrzés: Mivel az ilyen viselkedés mögött egészségügyi probléma is állhat, rendszeres állatorvosi ellenőrzéssel biztosíthatod, hogy macskád egészséges legyen. Ha gyanús tüneteket észlelsz, mint például a gyakori vizelés vagy vér a vizeletben, azonnal fordulj állatorvoshoz.

  • A macskák bosszúpisi jelensége valójában egy figyelemfelhívás, hogy valami nincs rendben a környezetükben vagy az egészségükben. Fontos, hogy a gazdik érzékenyek legyenek ezekre a jelekre, és megfelelően kezeljék a helyzetet. Megértéssel, türelemmel és megfelelő gondoskodással a probléma általában orvosolható, és a macskád visszatér a megszokott, tiszta viselkedéséhez.

  Az alábbi videóban Simon macskája mutatja meg, mi is az igazi bosszú. 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.