Így sminkelj nyáron, ha ekcémával küzdesz

Ekcéma, smink, nyár.
Shutterstock - maxbelchenko
bőr ekcémás irritált sminkelés
Tévhit, hogy a krónikus bőrbetegségek csakis télen súlyosbodnak. A nyári forróság és a pollenszezon kifejezetten ronthat az ekcémás tüneteken. Összegyűjtöttük, mit tehetsz ellene, és hogyan sminkelj, ha nálad is rosszabbodik a helyzet.

Az ekcémával járó mindennapos kellemetlenségek sok gondot okoznak az érintetteknek, a melegben pedig még inkább oda kell figyelni számtalan apróságra. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

Ekcéma, nyár, smink.
A smink, a fényvédők, de még az izzadtság is irritálhatja az ekcémás bőrt.
Forrás: Shutterstock

Mi is az az ekcéma?

Az ekcéma a leggyakoribb bőrbetegség, az immunrendszer túlzott, kóros aktivitásából adódik. A bőr ilyenkor érzékennyé válhat bizonyos anyagokra: ezek lehetnek például illatanyagok, tartósítószerek, de nagyon gyakori a nikkelérzékenység is. Ha az illető érintkezik ezekkel, nagyon erős gyulladás, viszketés jelentkezik, majd a bőr berepedezik és hámlani kezd. Tudni kell, hogy az allergiás eredetű ekcémánál a betegség nem, de maga a hajlam öröklődik.

Sok minden méreg a bőrnek

Naptej, szúnyogriasztó spray, barnítókrém, sminkszerek: kényelmesebbé teszik az életet, illetve némelyik szebbé a bőrt – feltéve, ha az elviseli. Az ekcémás beteg sebekkel, viszketéssel, pirossággal küzd, és a nyári kozmetikumok csak tovább irritálhatják a bőrt, egészen addig, míg végül egy egyszerű alapozó, tusfürdő vagy már maga a víz is ilyen jellegű panaszt okoz. Ráadásul az izzadás ronthat a tüneteken, ami nem úszható meg a hőségben...

Mivel a pollenérzékenység, a szénanátha fokozhatja az ekcémára való hajlamot, a késő nyári, augusztusi időszakban számolni kell azzal, hogy belobbanhat a gyulladás.

A pihenés sokat segít

Mit tehetnek az érintettek az állapotuk javításáért? Általánosságban elmondható, hogy a napfény hatására az ekcémás panaszok javulnak. Az UV-fénynek van egyfajta természetes immungyengítő hatása, így a szervezet fokozott immunaktivitásának csökkenésével javul az irritált bőr állapota. Az ekcémánál a pszichés hatások is erőteljesen ronthatnak vagy javíthatnak a tüneteken, így a pihenéssel, nyaralással járó kiegyensúlyozottság segíteni szokott. 

Sokan tapasztalják, hogy egy tengerparti nyaralás után sokkal jobb állapotban van a bőrük. Ez annak is köszönhető, hogy a tengervíz visszaállítja a bőr természetes pH-értékét, ám az erősen gyulladásos stádiumban kerülendő a fürdőzés.

A helyes sminkelés

Az ekcémás bőr sminkelése azért nehéz, mert a pirosságot valahogy el kell tüntetni, amihez vastagabb alapozás szükséges. Ám mivel az ekcémás felület dehidratált és sokszor ráncos is, a vastag smink visszatetsző, túlságosan feltűnő lehet. Ráadásul nehéz nem vakarózni, ami szintén nem tesz jót a sminknek, főleg, ha még a felhasznált anyagok is irritálják a bőrt. 

  • A bőrt a lehetőségekhez képest minél inkább hidratálni kell, adalékmentes anyagokkal. Az Aloe Verát tartalmazó vagy a bio-hidratálókrémek hatékonyak lehetnek. 
  • Ezután jöhet a fedés: mivel a zöld szín semlegesíti a pirosat, ilyen korrektort vigyen fel először a pirosas felületre, utána már elég a szokott módon, nem túl vastagon feltenni az alapozót, így nem fognak látszódni a foltok. 
  • Mivel mindenkinek más az alap bőrtípusa, ki kell tapasztalni, mely termékekre miként reagál, megnyugtatja vagy éppen viszketni, égni kezd tőle. Szerencsére egyre több jó minőségű, szintetikus illatanyagot, tartósítószert és színezéket nem tartalmazó sminkszer kapható. Tény, hogy nem olyan illatosak, mint a hagyományos készítmények, de ennyi áldozatot megér, ha szeretne vigyázni az ekcémás bőrre.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.