NASA-figyelmeztetés: egy óriási forgógalaxis frontálisan ütközhet a Földdel

Comet, illustration, csillaghullás
Science Photo Library via AFP/PHOTOSTOCK-ISRAEL/SCIENCE PHOTO LIBRARY - Science Photo Library via AFP
Androméda galaxis NASA frontális ütközés
Az Androméda-galaxis kaotikusan forgó mozgással tart egyenesen a Föld felé. A NASA szakértői arra figyelmeztetnek, hogy frontálisan" belecsapódásra kell számítani. Ám egyelőre még nem kell túlságosan aggódnunk.

Az Androméda-galaxis egy nagy spirálgalaxis, amely a Földtől mintegy 2,537 millió fényévre található az Androméda csillagképben. Ez a Tejútrendszerhez legközelebbi spirálgalaxis, így a csillagászok által az egyik legtöbbet tanulmányozott csillagrendszer. Sötét égbolton a galaxis a Földről szabad szemmel is látható, egy homályos fényfoltként jelenik meg, és hamarosan még közelebb kerülhet hozzánk.

Paths Of Stars And Meteors, galaxis
A „csillagok hborúja” után új galaxis jöhet létre
Forrás: NurPhoto via AFP/Rami Alsayed/NurPhoto

Az ütközés után új galaxis jön majd létre

A hamarosan persze relatív fogalom, földi léptékkel elképzelhetetlenül messze van, de a csillagászok másképp gondolkodnak arról a négymilliárd évről, mire ütközhetünk, viszont biztosak benne, hogy meg fog történni.

A NASA szakértői azt mondják: „A 250 000 km/h sebességgel haladó, szomszédos óriás spirál előreláthatólag körülbelül négymilliárd év múlva fog frontálisan találkozni a galaxisunkkal. Az ezt követő, kétmilliárd év alatt bekövetkező ütközésekből egy egyesített elliptikus galaxis fog kialakulni, tele új pályákra szétszórt csillagokkal. Úgy tűnik, hogy a Föld, a Nap és a Naprendszerünk bolygói túlélik az ütközést, de új koordinátákat vesznek fel a kozmoszban”.

A NASA tudósai szerint ahhoz, hogy a  jövőbeli összeolvadásokat pontosabban előre lehessen jelezni, ismerni kell a kölcsönhatásban részt vevő rendszerek jelenlegi koordinátáit, sebességét és tömegét is. 

„A galaxisok közötti gravitációs erő mellett, a galaktikus összeolvadások előzményei között a dinamikus súrlódás a domináns folyamat. Ez a pályakinetikus energia átadását írja le az érintett objektumok belső energiájára, és a galaktikus pályák bomlásához vezet" fogalmaznak kissé bonyolultan a NASA csillagászai. 

Jelentsen ez bármit is, egy valami egészen biztosnak látszik: a figyelmeztetés bár sosem korai, ezt a frontális ütközést és következményeit sem mi, sem az unokáink, de még az ő ükunokáik sem fogják látni...

Amit viszont egészen biztosan, az az augusztusi csillaghullás. Bár a Perseidák fantasztikus látványát már lekéste, aki nem kémlelte az eget augusztus 12-én éjjel, augusztus 19-én azonban megcsodálhatja a teliholdat, sőt, a hónap vége tiszta égbolt mellett még rengeteg látványosságot ígér. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.