Időjárás: négy vármegyére adtak ki figyelmeztetést extrém hőség miatt

hőmérő, hőségriadó, kánikula, meleg, nyár, nap
Shutterstock -
időjárás meleg hőség figyelmeztetés
Csütörtök reggel adták ki és éjfélig marad érvényben a harmadfokú figyelmeztetés magas középhőmérséklet miatt. Baranyában, Tolnában, Bács-Kiskunban és Csongrád-Csanád megyében lesz ma a legextrémebb az időjárás.

Az ország nagy részén 27 fok feletti, a Dél-Alföldön, Dunántúl délkeleti területein 29 fok körüli napi középhőmérséklet valószínű. Az időjárás-előrejelzés szerint négy vármegyében pokoli hőségre kell ma számítani. 

időjárás, hőség, figyelmeztetés
Időjárás: Baranyában, Tolnában, Bács-Kiskunban és Csongrád-Csanád megyében lesz ma a legmelegebb.
Forrás: https://www.met.hu/

Mindeközben néhol zivatarok is előfordulhatnak, nagyobb eséllyel az északkeleti megyékben és a Nyugat-Dunántúlon, de egy-egy a déli határ közelében sem zárható ki. A zivatarokat lokálisan intenzív csapadék (15-25 mm), viharos széllökés (~60-80 km/h, légzuhatagban ennél nagyobb is) és jégeső (jellemzően < 2 cm) kísérheti - írja a Met.hu.

Extrém időjárás: az elmúlt 154 év legszokatlanabb júliusa volt az idei

A HungaroMet Zrt. arról is beszámolt honlapján, hogy az idei július volt eddig a legmelegebb és a hetedik legszárazabb az elmúlt 154 évben. Megvizsgálták azt is, melyik volt a második legextrémebb július, ez pedig az 1984-es lett, amelyben a havi átlaghőmérséklet 18,51 Celsius-fok volt, a csapadék pedig 31,51 milliméter, vagyis az egy nagyon hideg és nagyon száraz július volt. A tanulmány szerint ez jó példa arra, hogy vannak olyan szélsőségek, amelyek egydimenzióban - például csapadék vagy hőmérséklet vonatkozásában - nem látszanak, de többdimenzióban - a csapadékot és hőmérsékletet együtt értékelve - már igen. Emlékeztettek: csak egyetlen hónap adódott melegebbnek mint 2024. júliusa, ez pedig 1992. augusztusa volt, ezért megvizsgálták, hogy vajon az a hónap volt-e a szokatlanabb, vagy az idei július. Az elemzés szerint sokkal szokatlanabb volt az 1992-es év augusztusa, ugyanis ahhoz a nagy meleg mellett rendkívüli szárazság is kapcsolódott.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.