Kikopott farmer: ha elkerülnéd, akkor itt a megoldás!

nadrág farmer mosás
A tökéletes farmerra nagyon nehéz rátalálni, de ha sikerül, akkor mindennél jobban óvjuk. Azonban így is előfordulhat, hogy túl hamar kikopik. Ebben az esetben a mosásnál és a szárításnál kell keresni a hibát. A kikopott farmer azonban elkerülhető: ezekre figyeljünk.

A tökéletes farmert nem elég megtalálni, meg is kell tartani... A kikopott farmer ugyan lehet divatos, de nem biztos, hogy ez a cél. Amennyiben az eredeti fényében szeretnénk megőrizni kedvenc nadrágunkat, akkor a mosásra és szárításra mindenképpen oda kell figyelnünk. 

Farmer mosása, kikopott farmer: mindig kövessük az utasítást
Kikopott farmer: erre kell figyeljünk, hogy ne járjunk így
Forrás: Shutterstock

Kikopott farmer? Így kerülhetjük el

  • Tilos a közvetlen napfény

Elméletileg logikus lenne a vizes ruhákat a meleg napfény alatt szárítani, hiszen sokkal gyorsabb így a folyamat. Azonban ez a gyakorlatban egy nagyon rossz ötlet! A nap sugarai kiszívják a farmer színét és akár egy alkalom után is kikopik. Nyugodtan szárítsuk a friss levegőn a ruhákat, de csak árnyékban.

  • Túl gyakran mossuk

A pólókat és a fehérneműket minden hordás után kimossuk, de a farmerokat nem muszáj. Bátran használhatja őket 4-5 alkalommal, mielőtt a szennyesbe dobja. Ugyanis a túl sűrű mosás nem tesz jót a nadrág szálainak és hamar tönkremennek. Viszont, ha hazaérünk, akkor rögtön cseréljük át, hogy ne azzal a nadrággal üljünk az otthoni kanapéra, amiben a tömegközlekedésen is utaztunk. 

  • Tartsuk a színszabályt

Nem csak pólók esetében kell betartani azt az alapvető szabályt, hogy feketét nem mosunk világossal. Bár a nadrágok jóval durvább anyagból készülnek, mégsem tesz jót a színeknek. Bár nem veszik át egymás színét, de mindkettőn meglátszik a kopás nyoma. A kékek között is tegyünk különbséget: a nagyon világosat ne tegyük a sötét mellé. 

  • Alacsonyabb hőfokon

A farmernadrágokat és kabátokat általában 30, illetve 40 fokon érdemes mosni. Ha durva kosz van rajta, akkor inkább áztassa be a gépi program előtt, de a hőfokot ne emelje. Ha van mosógépén kímélő funkció, akkor az a legjobb választás. Amennyiben csak átöblíteni szeretné, egy hideg mosás is elegendő lehet, amit a legtöbb mosógépen külön funkcióként is megtalálunk. 

  • Inkább kevesebbet

Hiába bír mosógépünk akár 7kg-ot ne pakoljuk tele. Minél több benne a nadrág annál jobban összedörzsölődnek egymással és a mosógép falával. Egyszerre maximum 3-4 farmert mossunk, különben a szálak kihúzódhatnak vagy kidörzsölődhetnek. 

  • Speciális öblítő

Minél több öblítőt teszünk, annál intenzívebb lesz az illat. Ez valóban így van, viszont a ruháknak nagyon nem tesz jót. A szálak megkeményednek és könnyebben elvesztik színüket. A drogériákban lehet kapni kifejezetten farmerhoz való öblítőt, ami segít abban, hogy tovább megőrizzék eredeti színüket. 

  • Fordítsuk ki

A legegyszerűbben és legjobban úgy kímélhetjük a farmer színét, ha mosáskor kifordítja. A cipzárakat húzza fel, a gombokat pedig gombolja be. Így nem akadnak egymásba vagy húzzák ki a szálakat. 

Farmer mosása: mindig kövessük az utasítást
Farmer mosása: mindig kövessük az utasítást
Forrás: Shutterstock
  • Kövessük a kisokost

A farmerekben is mindig megtaláljuk a gyártók által írt kisokost. A címkén pontosan leírják, hogy hány fokon szabad mosni. Ezeket sokszor figyelmen kívül hagyjuk, pedig ha ennek megfelelően tisztítjuk, akkor akár megkétszerezhetjük ruhaneműink élettartamát. 

  • Ezt a lépést hagyjuk ki

A szárítók nagyon hasznos gépek, de nem minden ruhadarabbal kompatibilisek. A farmeranyagnak például kifejezetten rosszat tesz. Azon kívül, hogy sokat fakul a szín, még a mérete is összemehet. Több idő hagyományos szárítón megvárni, mire hordható lesz, de megéri, ha nem szeretnénk néhány mosás után kidobni. 

  • Fixáljuk a színét

Az első hordás előtt fixáljuk le a farmer színét. Hogyan is kell ezt? Egy vödör langyos vízbe tegyen 5 evőkanál konyhasót és várja meg, amíg teljesen feloldódik. Ezután a kiforgatott nadrágot hagyja benne ázni 1-1,5 órát. Végül pedig akasszuk fel és hagyjuk megszáradni. Ne csavarjuk ki, különben a megnyílt szálak tönkremennek. Ha már megszáradt, akkor utolsó lépésként pedig mossuk ki a gépben, hogy finom illata is legyen. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.