Mikrozöldek: így válts életmódot a legfinomabb falatokkal

Happy woman looking at seedling outdoor.
Getty Images/Guido Mieth - Guido Mieth
mustár mikrozöld zöldség
Zsenge hajtások, csupa frissesség! Mikrozöldek, amelyek segítenek az alapos életmódváltásban. Csipetnyi finomság, amellyel sokat tehetsz az egészségedért.

A mikrozöldek néhány napos, zsenge növényi hajtások, amelyek tápanyagban gazdagok, ízletesek és rendkívül sokoldalúan felhasználhatók a konyhában. Ha azt gondoltad, hogy ezek a mikrozöldek csupán díszítésre szolgálnak, nagyot tévedtél. A friss, zsenge hajtások ugyanis rengeteget tehetnek az egészségedért, ráadásul termesztésük jó móka, hiszen otthon, kis helyen is megoldható. 

mikrozöldek
Mikrozöldek, a növények zsenge, alig néhány napos egyedei. Forrás: Shutterstock

Mikrozöldek: imádni fogod a frissességüket

Sok biobolt és közért tart az állandó kínálatában egészséges mikrozöldeket. Ami jó hír, hiszen a hagyományos zöldségek frissen hajtatott, néhány napos egyedei különleges kulináris élményt nyújtanak, ráadásul egészségesek is.  

Mikrozöldek termesztésére számos növény magja alkalmas. Ilyen például a retek, a mustár, a napraforgó, a borsó, a bazsalikom, a koriander és a brokkoli. 

Fontos, hogy bio vagy vegyszermentes magokat válassz, hogy a növények ne tartalmazzanak káros anyagokat. A termesztés egyszerű, egy kis tálcán, vagy sekély edényben oszlass el egy kis földet vagy kókuszrostot, és a magokat szórd a talaj felszínére. Permetezz rá annyi vizet, hogy a magok nedvesek legyenek, de ne álljon rajtuk a víz. Fedd le a tálcát fóliával vagy átlátszó fedéllel, hogy ne száradjon ki, majd időnként ellenőrizd, hogy tényleg nedves maradjon. Naponta kétszer érdemes újra permetezni, hogy megfelelően nedves legyen a magoknak a környezet. Helyezd a tálcát meleg, világos helyre, de ne közvetlen napfényre.

Jééé, kikelt!

Ugye milyen egyszerű? A magok akár már 2-3 nap alatt kicsíráznak, szóval szemmel látható a fejlődés. Ekkor eltávolíthatod a fedelet, a növényeknek ugyanis sok-sok fényre van szükségük. A mikrozöldjeid már egy hét alatt ehető állapotúra fejlődnek, de hogy mikor szüretelsz, az rajtad múlik. Ha tökéletes ízélményt szeretnél, megvárod, amíg 5 cm magasak lesznek a növények, ekkor már érződnek a jellegzetes ízanyagok, a borsónak borsóíze van, a hagymának pedig enyhe hagymaíze. 

Mire jók a mikrozöldek? 

Isteni salátákat készíthetsz belőlük. Keverd bele a kedvenc salátamixedbe, remek tavaszi hatást érsz el vele. A szendvicseknek és a wrapeknek extra frissességet ad, rádaásul a borsó roppanós zöld aromája semmihez sem hasonlítható. 

Szereted a smoothie-t? A spenót, a zöldborsó és a kelkáposzta hajtása sokat dob a frissítő italod tápanyagtartalmán.  

A friss hajtások a leveseket is feldobják. A borsókrémleves feltéteként a retek vagy mustárhajtások csípős ízzel gazdagítják a fogást. 

A mikrozöldek remekül illenek főételek mellé is, például grillezett húsokhoz, halakhoz vagy tésztákhoz. Szórd meg velük a kész ételeket tálalás előtt, hogy frissességet és színt adj hozzájuk.

Így hatnak az egészségedre a mikrozöldek

A frissen csírázott, néhány napos növények koncentráltan tartalmaznak vitaminokat, antioxidánsokat és rostokat. Tápanyagtartalmuk akár 40-szerese is lehet az érett növényeknek, így gyulladáscsökkentő hatásuk mellett segítenek rendezni az emésztési problémákat és támogatják az erek egészségét. Ha naponta legalább egy étkezésedet ilyen alapanyagokkal egészíted ki, máris sokat tettél az egészségedért.

  • Tipp: nem csak néhány napja vetett magok hajtásait használhatod. S fűszernövények zsenge hajtásaival hasonló hatást érhetsz el, mint a mikrozöldekkel. 

És a végére egy jó kis smoothie recept, hogy neked is jól induljon a napod!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.